Ομόφωνη δήλωση που καλεί σε «άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα στη Νέα Υόρκη…
Το Συμβούλιο καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να παρατείνουν την εκεχειρία καθ’ όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Αϊντ του τέλους του Ραμαζανιού και πέραν αυτής.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε αργά χθες από τον ισραηλινό σύμμαχό του να δεχτεί την «άμεση και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ένταση των εχθροπραξιών έχει μειωθεί ενόψει του τέλους του Ραμαζανιού σήμερα.
Αφού έστειλε στην περιοχή τον υπουργό του των Εξωτερικών Τζον Κέρι σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί τερματισμός της σύγκρουσης αυτής που άρχισε στις 8 Ιουλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σαφώς στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου τη «στρατηγική σημασίας επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός η οποία να τερματίσει από τώρα τις συγκρούσεις και να οδηγήσει σε οριστική παύση των εχθροπραξιών», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν επανέλαβε «με τον πλέον αυστηρό τρόπο» την ανάγκη για παράταση της εκεχειρίας που τηρήθηκε για 12 ώρες το Σάββατο.
Από την αρχή του πολέμου, περί τους 1.030 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Τρεις στους τέσσερις νεκρούς είναι άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο ισραηλινός στρατός, που άρχισε στις 17 Ιουλίου τη χερσαία φάση της επιχείρησής του για να καταστρέψει τη στρατιωτική απειλή της Χαμάς και του συμμάχου της, του Ισλαμικού Τζιχάντ, έχει χάσει 43 στρατιώτες ενώ τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από ρουκέτες.
Ο ισραηλινός στρατός που επικρίνεται έντονα από τη διεθνή κοινότητα για το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν οι παλαιστίνιοι άμαχοι, διαβεβαίωσε ότι δεν ευθύνεται για τους θανάτους στο σχολείο στη Μπέιτ Χανούν (βόρεια) την Πέμπτη, ένα από τα πλέον αιματηρά δράματα του πολέμου.
Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, δεκαπέντε πρόσφυγες σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά σε αυτό το σχολείο του ΟΗΕ όπου είχαν βρει καταφύγιο. Ωστόσο, αν και παραδέχεται πως μία από οβίδες του έπεσε στο προαύλιο του σχολείου, ο στρατός δηλώνει ότι αυτή ήταν κενή και ότι η ρίψη της δεν προκάλεσε θανάτους.
Η εκεχειρία του Σαββάτου προσέφερε λίγη ανακούφιση στους κατοίκους της Γάζας, όπου πολλοί εκτοπισμένοι επέστρεψαν στα σπίτια τους για να διαπιστώσουν την έκταση των ζημιών στις κατεστραμμένες γειτονιές τους.
Την Κυριακή, ο γολγοθάς τους ξανάρχισε. Μετά την αποδοχή μιας εκεχειρίας, το Ισραήλ επανέλαβε την επιχείρησή του αντιδρώντας στις συνεχείς ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς.
Οι ρίψεις δεν σταμάτησαν παρά την ανακοίνωση του παλαιστινιακού κινήματος ότι τελικά δέχεται μια παύση των εχθροπραξιών. Ωστόσο οι μάχες έχουν μειωθεί σε ένταση. Ο απολογισμός των έντεκα Παλαιστινίων νεκρών χθες που ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών είναι πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο πριν από την εκεχειρία του Σαββάτου.
Και τη χθεσινή νύχτα, δεν υπήρξε καμιά αναφορά για επίθεση λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή του Αϊντ αλ-Φιτρ του τέλους του μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού.
Το Ισραήλ, που δηλώνει ότι σκότωσε 320 μαχητές της Χαμάς σε 20 ημέρες σύγκρουσης, προτίθεται να ολοκληρώσει την καταστροφή των «επιχειρησιακών σηράγγων» της Χαμάς. Οι υπόγειες αυτές σήραγγες χρησιμοποιούνται για επιθέσεις κατά του Ισραήλ και για την αποθήκευση όπλων.
Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «κάθε μακροπρόθεσμη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση» θα περάσει από «τον αφοπλισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων και την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας». Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας συνεδρίασε χθες βράδυ.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται τις πιέσεις της ισραηλινής κοινής γνώμης, που είναι πολύ ευαίσθητη στην απειλή που θέτουν οι σήραγγες και οι ρουκέτες της Χαμάς.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα το στρατιωτικό ραδιόφωνο, το 85,6% των Ισραηλινών είναι αντίθετο σε μια κατάπαυση του πυρός.
Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό κίνημα, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ζητεί αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχει από το 2007.
Η Χαμάς ζητεί επίσης, την άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ από το 2006, ο οποίος προκαλεί ασφυξία στην οικονομία του παλαιστινιακού εδάφους, έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμού 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων, ο οποίος συχνά εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει, μια κατάσταση που επιδεινώνεται με τον πόλεμο.
Στη Ρώμη, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία απηύθυνε επείγουσα έκκληση: «Σταματήστε! σας παρακαλώ, σας το ζητώ με όλη μου την καρδιά, ήρθε η ώρα να σταματήσετε, σταματήστε».
Περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ του Ισραήλ στη Μασσαλία
Περίπου 2.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Μασσαλίας, στη νότια Γαλλία την Κυριακή για να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, στην πρώτη τέτοια κινητοποίηση στη χώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της.
Τους διαδηλωτές, που κρατούσαν σημαίες της Γαλλίας και του Ισραήλ, χώριζαν άνδρες μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας από μερικές δεκάδες φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα στο Παλιό Λιμάνι, στο κέντρο της πόλης η οποία βρέχεται από τη Μεσόγειο.
«Είμαστε εδώ για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στο Ισραήλ, το οποίο δέχεται επίθεση και έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ο Γουιλιάμ Λαμπί, ο επικεφαλής του σώματος που διαχειρίζεται τις εβραϊκές συναγωγές στη Μασσαλία. Στη διαδήλωση κάλεσε επίσης η οργάνωση CRIF της εβραϊκής κοινότητας.
Μία ημέρα νωρίτερα, στην πόλη διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστίνιων περίπου 2.000 άνθρωποι, σε μια κινητοποίηση που είχε εξασφαλίσει την άδεια των αρχών.
Στο Παρίσι, διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συγκρούστηκαν με μονάδες αντιμετώπισης ταραχών αφού αψήφησαν την απαγόρευση μιας διαδήλωσης. Η γαλλική αστυνομία προχώρησε σε περίπου 70 συλλήψεις.