ΟΗΕ: Πραγματοποιείται έκτακτη σύνοδος για το θέμα της Βορείου Κορέας

Κοινοποίηση:
οηε

Ξεκίνησε στις 5μ.μ (ώρα Ελλάδος) η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα την Κυριακή.

Χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποιούσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Παράλληλα κάλεσε την Πιονγιάνγκ σε διάλογο χωρίς μονομερίες προϋποθέσεις για τα βαλλιστικά της προγράμματα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε επίσης την πυρηνική δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την ενέργεια «βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια», καλώντας τον Κιμ Γιονγκ Ουν να σταματήσει αυτές τις πρακτικές.

Προσερχόμενος στη σύνοδο σήμερα, ο Ιάπωνας πρεσβευτής Κόρο Μπέσο, διεμήνυσε πως η χώρα του θα ζητήσει την καταδίκη αυτών των δοκιμών, προτείνοντας στο Συμβούλιο την σύνταξη ψηφίσματος που θα προβλέπει νέες κυρώσεις.

Η έκτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της Βόρειας Κορέας (και τρίτη σε διάστημα μόλις 21 μηνών) είναι η δεύτερη που περιλαμβάνει χρήση υδρογονοβόμβας, μετά από εκείνη του περασμένου Ιανουαρίου – σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα υποστηρίζει η Πιονγιάνγκ.

Η επιτροπή άμυνας της νοτιοκορεατικής Βουλής εκτιμά πως η έκρηξη είχε ισχύ έως και 100 κιλοτόνων, δηλαδή πέντε φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα που ερρίφθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ναγκασάκι το 1945, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 70.000 ανθρώπων.

Η δοκιμή προκάλεσε σεισμό 6,3 βαθμών με μηδενικό εστιακό βάθος.

Ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Τζέιμς Μάτις προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ πως σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης είτε σε αμερικανικό έδαφος είτε σε συμμάχους των ΗΠΑ, η στρατιωτική απάντηση θα είναι «μαζική και σαρωτική».

Τόσο ο Ρώσος πρόεδρος όσο και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Άμπε συμφώνησαν πως ο κίνδυνος είναι σοβαρός αλλά θα πρέπει να επιλυθεί με «ήπια» πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απάντηση του Πεκίνου που τονίζοντας την αντίθεσή του στις βαλλιστικές δοκιμές, επανέλαβε πως ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: