Οι άνθρωποι της τρόικας στις τράπεζες. Πλήρης αφελληνισμός του τραπεζικού συστήματος

Κοινοποίηση:
k9

Πολλές «καρέκλες» τρίζουν στα διοικητικά συμβούλια  και στις κορυφαίες διευθυντικές θέσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών, όπου ο SSM και η τρόικα προσπαθούν να επιβάλουν νέα «τάξη πραγμάτων», αλλάζοντας όχι μόνο πρόσωπα, αλλά και νοοτροπίες, τρόπους λειτουργίας και διαδικασίες λήψης αποφάσεων. 

Μετά τις «εκκαθαρίσεις» που έγιναν στην κορυφή του ΤΧΣ, ακολουθούν  ανάλογες κινήσεις στα ανώτερα και ανώτατα διοικητικά κλιμάκια των τραπεζών, όπου θα «φυτεύουν» στελέχη αποκλειστικά από το εξωτερικό.

Αρχικά θα γίνει η τοποθέτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου, μελών Εκτελεστικής Επιτροπής και  Γενικού Συμβουλίου στο ΤΧΣ, μέσω του οποίου ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα σχεδόν ολόκληρο το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ποιες αρμοδιότητες θα έχουν οι «φυτευτοί»;

Είναι αυτοί που θα αναλάβουν εν συνεχεία να αξιολογήσουν ατύπως  τα στελέχη  της δεύτερης βαθμίδας στη διοικητική πυραμίδα των τραπεζών, επιβάλλοντας αλλαγές, μετακινήσεις και αναδιανομή ρόλων.

Οι ξένοι αντιμετωπίζουν εκ προοιμίου με δυσπιστία και «καχυποψία» το ανώτερο στελεχικό δυναμικό των ελληνικών τραπεζών. Κατά τις εκτιμήσεις τους, με τη σημερινή δομή  και το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια.

Το νέο «αφεντικό»

Προς το παρόν, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη μία ανεπίσημη λίστα υποψηφίων, η οποία θα συμπληρωθεί με πρόσωπα προτεινόμενα από ελληνικής πλευράς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ θα είναι ουσιαστικά το «αφεντικό» των διοικήσεων όλων των συστημικών ελληνικών τραπεζών, ιδιαίτερα  της Εθνικής και της Πειραιώς όπου το Ταμείο διατηρεί πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής.

Στην προκήρυξη του Ταμείου ορίζονται τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει, γνώσεις, επαγγελματική εμπειρία κλπ. Ορισμένα είναι πραγματικά αστεία, αλλά όμως  αποκλείουν εκ προοιμίου την πιθανότητα να καταλάβει τη θέση κάποιος που έχει εμπειρία και γνώση της ελληνικής αγοράς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: