Ο έρωτας και ο πόλεμος, συνυπάρχουν από τις απαρχές τις Ιστορίας. Θυμηθείτε για λίγο την πανωλεθρία των Αχαιών όταν ο Αχιλλέας τσακώθηκε με τον Αγαμέμνονα για δυο όμορφες σκλάβες, τη Χρυσηίδα και τη Βρισηίδα. Στην Επανάσταση του 1821, η αψιά μυρωδιά που άφηνε το μπαρούτι, μπερδεύονταν με τα αρώματα της ερωτικής συνεύρεσης. Είναι γνωστοί οι έρωτες, τα πάθη και τα μίση που άναψαν στα κλέφτικα ταμπούρια. Οι μάχες και οι γυναίκες έφερναν την ίδια έξαψη στους πολεμιστές.
Ανάμεσα στους επώνυμους ερωτικούς πρωταγωνιστές, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Γνωστός για το θάρρος, το στρατηγικό του νου, την αθυροστομία και τη λαγνεία του. Το τελευταίο, αποφεύγουν να το αναφέρουν τα ιστορικά εγχειρίδια. Όμως, ο βιογράφος του, Γεώργιος Γαζής, είναι αποκαλυπτικός. Αν και παντρεμένος, ο Kαραϊσκάκης, είχε πάντα μαζί του στις μάχες την ερωμένη του, την περίφημη Μαριώ. Το ίδιο συνέστησε και στους άντρες του, θεωρώντας ότι έτσι διατηρείται ακμαίο το ηθικό τους. H Mαριώ, ήταν μία εκχριστιανισμένη τουρκοπούλα, ενέπνευσε το σύγχρονο τραγούδι του Κουγιουμτζή με τον στίχο που άλλαξε κατόπιν απαιτήσεως της Τουρκικής Πρεσβείας. Ας επιστρέψουμε όμως στη Μαριώ, που σύμφωνα με τον Γαζή, ήταν γυναίκα εξαιρετικής ομορφιάς ιδιαίτερα έξυπνη και θαρραλέα. Στις μάχες ντυνόταν αντρικά, φορούσε με τη φουστανέλα, κρατούσε όπλα και πολεμούσε με ψυχή δίπλα στον Καραϊσκάκη. Οι συμπολεμιστές της την φώναζαν Zαφείρη! Πάντως, ο Καραϊσκάκης, δεν ήταν ο μόνος που είχε αυτό το συνήθειο. O Κυριακούλης Μαυρομιχάλης δεν αποχωριζόταν ποτέ τη Σάβαινα, τη σπαρτιάτισσα ερωμένη του!
Ο Γαζής, θέλοντας να παρουσιάσει την εξάρτηση του Καραϊσκάκη από την ερωμένη του, περιγράφει πως κάποια στιγμή γύρισε στο σπίτι του και επειδή δεν ήθελε να την αποχωριστεί την πήρε στο σπίτι του σαν Zαφείρη. Όταν η Γκόλφω (ναι, ναι υπήρχε γυναίκα με τέτοιο όνομα!) η γυναίκα του Καραϊσκάκη διαμαρτυρήθηκε, εκείνος της απάντησε αφοπλιστικά: «Έννοια σου ωρή. Έχω και για σένα».
Ανάλογη ερωτική θέρμη, επέδειξε στη διάρκεια του αγώνα και ο αυστηρός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης! O Γέρος του Mωριά, εκτός από αντρειωμένος πολεμιστής είχε τη φήμη μεγάλου καρδιοκατακτητή. Έχοντας αφήσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του στην ασφάλεια του σπιτιού του, ο ίδιος ζούσε τον έρωτα του με τη μόνιμη ερωμένη του. Αυτό δεν τον απέτρεπε από το ζει διάφορες ερωτικές περιπέτειες όταν του δίνονταν η ευκαιρία. Η μόνιμη ερωμένη του, της οποίας το όνομα δεν διασώζεται, την είχε γνωρίσει το 1825 σε ένα μοναστήρι της Ύδρας και την είχε μαζί του μέχρι το θάνατό του. Στα χέρια της ξεψύχησε. Μαζί της είχε αποκτήσει και ένα νόθο παιδί, τον Πάνο το νεώτερο.
Σε αντίθεση με τον Καραϊσκάκη, κατακεραύνωνε όσους είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις και ήταν ιδιαίτερα αυστηρός με τους στρατιώτες του που απατούσαν τις γυναίκες τους. Κάποτε, ενώ είχαν στρατοπεδεύσει κοντά στον Μυστρά, οι άντρες του, κατέφυγαν στις υπηρεσίες γυναικών ελευθερίων ηθών για να εκτονωθούν. Οι άτυχες πόρνες που έσμιξαν με τους άντρες του, τιμωρήθηκαν παραδειγματικά: συνελήφθησαν και ο Κολοκοτρώνης τις διέταξε να γδυθούν και να κυλιστούν σε ένα χωράφι με τσουκνίδες προς παραδειγματισμό!
Γνωστός για τις ερωτικές του επιδόσεις ήταν και ο Kαπετάν Zαχαριάς, ο ψυχωμένος κλέφτης, που έδρασε στα βουνά του Μοριά πριν από την Επανάσταση. Ο Ζαχαριάς ήταν φόβος και τρόμος των Τούρκων και των κοτζαμπάσηδων, αλλά αντικείμενο λατρείας των γυναικών. Οι ερωτικές του περιπέτειες είναι το ίδιο διάσημες με τις πολεμικές. Το δημοτικό τραγούδι διέσωσε τη φήμη του. Ο πλέον γνωστός, ήταν ο έρωτας του με την πανέμορφη Ειρήνη, κόρη του του Μανιάτη καπετάνιου Παναγιώτη Mουρτζίνου. Η Ειρήνη, παράτησε την οικογενειακή εστία και έφυγε μαζί του στα βουνά. Ο έρωτας αυτός, δεν έμελλε να έχει αίσιο τέλος. O καπετάν Zαχαριάς, με τα ερωτικά του κατορθώματα είχε κάνει και πολλούς εχθρούς. Ένας από αυτούς, ο Kουκέας, του οποίου την αδερφή είχε ξεπαρθενέψει ο ερωτύλος καπετάνιος, συνεννοήθηκε με τον πατέρα της Ειρήνης για να τον τιμωρήσει. Ο Ζαχαριάς, ερωτευμένος μεν, πλην όμως δέσμιος πάθους του με τον ποδόγυρο. Τσίμπησε ένα γράμμα-δόλωμα της αδερφής του Kουκέα, που τον καλούσε να περάσει κάποια συγκεκριμένη ώρα από την κάμαρά της. Εκεί όμως, αντί για την κυρία, τον περίμενε ο πατέρας της Ειρήνης, ο οποίος τον σκότωσε.
Οι ιστορικοί και βιογράφοι, υπογραμμίζουν ότι οι κλέφτες βίαζαν σπάνια τίμιες γυναίκες. Αντιθέτως, απήγαγαν κόρες κοτζαμπάσηδων συνδυάζονταν, την ευχαρίστηση απόλαυση με την εκδίκηση. O στρατηγός Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του, κάνει απαξιωτικές αναφορές για τον Γρηγόριο Δικαίο, το γνωστό μας Παπαφλέσσα, επισημαίνοντας ότι συχνά μεθούσε και γλεντούσε με γυναίκες.
Μιλώντας για τους έρωτες του ΄21, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο θάνατος της Mπουμπουλίνας, οφείλεται στις ερωτικές διαφορές και του γιου της Γιώργη Μπούμπουλη. O Γιώργης, αγαπούσε τρελά την κόρη του Καπετάν Κούτση, τη Bγενή. Η Βγενή όμως, ήταν αρραβωνιασμένη. Πριν γίνει ο γάμος της, ο ερωτευμένος Γιώργης, την έκλεψε και την έκρυψε στο σπίτι της μάνας του. Όταν τα οργισμένα αδέρφια της, πήγαν να την πάρουν πίσω, η Mπουμπουλίνα αρνήθηκε με αποτέλεσμα να τη σκοτώσουν. Επετειακά, άγνωστες πτυχές της Επανάστασης. Γιατί οι ήρωες, ήταν άνθρωποι. Με πάθη και επιθυμίες. Ερωτικές.
σιγα σιγα θα μας πείτε οτι μεσα απο τις φουστανέλες φορούσαν στριγκακι χαχα
Πάνω στα βουνά τι να κάνανε μόνοι τους…..”χαλούσε” ο ένας τον άλλον