Αν και οι γυναίκες δεν γίνονταν δεκτές στο πεδίο της μάχης, ο ρόλος τους κατά τη διάρκεια αρκετών πολέμων ήταν κάτι παρά πάνω από κρίσιμος.
Κάποιες αφιερώθηκαν στη φροντίδα των τραυματισμένων στρατιωτών, άλλες βοήθησαν πχ στον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων, άλλες επέλεξαν να περάσουν στις γραμμές της Αντίστασης όπως στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λίγες υπηρέτησαν και κάποιες έγιναν…κατάσκοποι.
Violette Morris, η “Ύαινα της Γκεστάμπο”
Ήταν μια από τις πιο γνωστές οδηγούς της Γαλλίας η οποία διακρινόταν για τις εξαιρετικές ικανότητές της πίσω από το τιμόνι. Επίσης ήταν πρωταθλήτρια της κολύμβησης, της πυγμαχίας, έπαιζε ποδόσφαιρο και σήκωνε βάρη. Οι περισσότεροι, κυρίως μετά τις εξαιρετικές της επιδόσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες, την αποκαλούσαν απλά “Ia Morris”.
Οι αρχές όμως, αρνήθηκαν να τις δώσουν άδεια για να μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928, καθώς η αρμόδια επιτροπή αποδοκίμασε το ομοφυλοφιλικό στιλ της ζωή της. Ως αντίδραση, στράφηκε στην πυγμαχία ενώ αποφάσισε να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή προκειμένου να μην την “ενοχλεί” το στήθος της στις δραστηριότητες της.
Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1938, ο Χίτλερ έμαθε για τη Morris και την κάλεσε στο Βερολινό ως προσωπική του καλεσμένη. Όταν επέτρεψε στο Παρίσι, ήταν πλέον κατάσκοπος των Γερμανών και βασανιστής της Γκεστάμπο. Στη Γαλλική Αντίσταση την αποκαλούσαν “Ύαινα της Γκεστάμπο”. Οι Βρετανοί, η οποίοι ήταν εξοργισμένοι από τη δράση της, έστειλαν κομάντο για να την εντοπίσουν και την αιχμαλωτίσουν. Τελικά όμως βρέθηκε δολοφονημένη μέσα στο αυτοκίνητό της, στη θέση του οδηγού.
Yoshiko Kawashima, το “Κόσμημα της Ανατολής”
Ήταν πριγκίπισσα των Μαντσού της Κίνας και σε ηλικία των 8 ετών δόθηκε στον Ιάπωνα φίλο του πατέρα της Naniwa Kawashima σε ένδειξη φιλίας των δύο ανδρών. Μετά από έναν αποτυχημένο γάμο με έναν Μόγγολο πρίγκιπα η Kawashima έζησε μια αρκετά μποέμικη ζωή στο Τόκιο ενώ ταξίδευε διαρκώς σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το 1928 και ενώ βρισκόταν στη Σαγκάη γνώρισε έναν Ιάπωνα, τον Takayoshi Tanaka ο οποίος την πήρε υπό την προστασία του εκτιμώντας πως ίσως μια μέρα αποδειχθεί “χρήσιμη” ως κατάσκοπος.
Στους κύκλους των κατασκόπων, έγινε γνωστή ως το “Κόσμημα της Ανατολής”. Πρώτης της αποστολή να προκαλέσει αναταραχές στη Σαγκάη, ώστε να δώσει αφορμή στην Ιαπωνία να εισβάλει. Οι ιαπωνικές δυνάμεις εισέβαλαν τελικά στην πόλη αλλά υπό το βάρος των διπλωματικών πιέσεων, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.
Η Kawashima στη συνέχεια χρησιμοποίησε μία σειρά από υποτιθέμενες απόπειρες δολοφονιών για να πείσει τον πρώην αυτοκράτορα Qing Pu Yi να γίνει κυβερνήτης του νεοσύστατου ιαπωνικού κράτους-μαριονέτα Μαντσούκουο. Στο τέλος του πολέμου, άλλαξε το όνομά της και προσπάθησε να κρυφτεί από τις συμμαχικές δυνάμεις. Τελικά, το Νοέμβριο του 1945 συνελήφθη από την Κίνα και φυλακίστηκε για τρία χρόνια, μέχρι δηλαδή την εκτέλεσή της, έχοντας κριθεί ένοχη για προδοσία.
Hanna Reitsch, η πιλότος του Χίτλερ
Η συγκεκριμένη, ούτε υπηρετούσε στο στρατό, ούτε ήταν κατάσκοπος. Υπηρέτησε όμως τη ναζιστική Γερμανία ως πιλότος δοκιμαστικών πτήσεων. Λέγεται πως ήταν ένα από τα τελευταία άτομα που επισκέφθηκαν τον Αδόλφο Χίτλερ στο καταφύγιό του ενώ μια περίοδο κατηγορήθηκε πως κατάφερε να τον φυγαδεύσει με το αεροσκάφος της .
Η Reitch ήθελε από μικρή να γίνει πιλότος και όνειρό της ήταν να βοηθήσει τους ανθρώπους στην Αφρική. Οι γονείς τη βοήθησαν να το πραγματοποιήσει ενώ απέδειξε τις ικανότητές της και ως αλεξιπτωτιστής. Αποφάσισε όμως πως της ταιριάζει καλύτερα η θέση του πιλότου σε ένα μηχανοκίνητο αεροσκάφος.
Άρχισε να πετά με την γερμανική Luftwaffe το 1937 και τελικά ήταν η μία από τις έξι γυναίκες-πιλότους μαχητικών αεροσκαφών στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Της απονεμήθηκε, μεταξύ άλλων το μετάλλιο του Σιδηρούς Σταυρού των Ναζί πρωτίστως για τις υπηρεσίες στον…ουρανό του Λονδίνου. Με τα πολυάριθμα επιτεύγματα της κατάφερε να δίνει μια από τις πλέον διάσημες πιλότους της εποχής της.
Η ίδια και ο αδελφός της, ήταν τελικά τα μόνα μέλη της οικογένειάς της κατάφεραν να επιβιώσουν του πολέμου καθώς ο πατέρας της βλέποντας την ήττα να πλησιάζει και φοβούμενος τους Σοβιετικούς, επέλεξε να δολοφονήσει πέντε άτομα που εργάζονταν γι αυτών και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει.
Mildred Gillars, η βασίλισσα της προπαγάνδας
Το όνομα με το οποίο έγινε γνωστή στις Συμμαχικές Δυνάμεις του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ως «Axis Sally» και η αποστολή της για λογαριασμό των δυνάμεων του Άξονα, ήταν η προπαγάνδα υπέρ των Γερμανών. H Mildred Gillars, Αμερικανίδα από το Οχάιο ταξίδεψε στη Γερμανία και κατά την παραμονή της εκεί αγωνίστηκε για να τα βγάλει πέρα την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, συνδέθηκε ερωτικά με τον διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού στον οποίο εργαζόταν ο οποίος και την έπεισε να κάνει εκπομπή με προπαγανδιστικό περιεχόμενο κατά των Συμμάχων και υπέρ της Γερμανίας.
Ένα από τα αγαπημένα της προπαγανδιστικά σχόλια, με στόχο να καταρακώσει το ηθικό των στρατιωτών, αφορούσε τις υποτιθέμενες απιστίες των συζύγων και των φιλενάδων τους. Τις άρεσε επίσης να κάνει ζωηρές περιγραφές, με πλήθος λεπτομερειών για τους τραυματισμούς και τους θανάτους των στρατιωτών, “στοχεύοντας” σε αυτή την περίπτωση των ηθικό των συγγενών και φίλων τους. Το 1946 επέστρεψε στις ΗΠΑ και πέρασε από δίκη κατηγορούμενη για προδοσία. Κρίθηκε ένοχη και αφού εξέτισε 12ετή ποινή κάθειρξης, αποφυλακίστηκε και τελικά πέθανε πάμπτωχη 1988.
Antonia Ford, η σαγηνευτική κατάσκοπος
Κόρη ενός επιτυχημένου εμπόρου της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, η Antonia Ford ήταν κατάσκοπος, η οποία προσέφερε εθελοντικά της υπηρεσίες της κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Αποστολή της, η κατασκοπία για λογαριασμό των Πολιτειών του Νότου που είχαν αποσχιστεί ενώ εξασφάλιζε πολύτιμες πληροφορίες κατά τις επαφές της με αξιωματικούς των “Βορείων” που συχνά ψυχαγωγούσε για λογαριασμό της εταιρείας του πατέρα της.
Οι πληροφορίες περνούσαν στη συνέχεια στον ταξίαρχο Jeb Stuart και στον John S. Mosby, συνταγματάρχη επίσης του ομοσπονδιακού στρατού. Αφορούσαν κυρίως τις θέσεις των στρατευμάτων, τον αριθμό των δυνάμεων αλλά υπήρχαν και πολύτιμα έγγραφα τα οποία η Ford φρόντιζε να εξασφαλίζει. Η βοήθεια της ήταν τόσο σημαντική που ο Stuart σε ένα γράμμα του την χαρακτηρίζει “βοηθός στο πεδίο” (της μάχης).
Το γράμμα αυτό όμως ήταν και η καταστροφή της, καθώς έπεσε στα χέρια κατασκόπου των “Βορείων” και η Ford συνελήφθη από τον ταγματάρχη Joseph Willard. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη αλλά αποφάσισε να επιστρέψει αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να συλληφθεί ξανά. Αυτή τη φορά ήταν πιο δύσκολο να αφεθεί ελεύθερη και της ζητήθηκε να δώσει όρκο στις δυνάμεις των Ένωσης.
Το έκανε και στη συνέχεια παντρεύτηκε τον Willard , αφού πρώτα χώρισε από τη σύζυγό του και παραιτήθηκε από το στρατό. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά και επτά χρόνια μετά το γάμο τους, η Ford πέθανε.