Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας μόνο στη πρωτεύουσα το ποσοστό των άνεργων και υποαπασχολούμενων- υποαμοιβόμενων γιατρών άγγιξε το 2012 το 37,5%.
Μόνο από την Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα για άλλους προορισμούς κοντά στους 4000 γιατρούς τόσο ειδικευμένοι όσο και ανειδίκευτοι.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του 2011, μετέβησαν στη Γερμανία για να εργαστούν περίπου 23.000 Έλληνες με πτυχίο ΑΕΙ, κυρίως στις θετικές επιστήμες, ενώ το 2010 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περί τις 11.000.
Μόνον οι Έλληνες γιατροί ξεπερνούν ήδη τις 3.000.
Σύμφωνα με τις στατιστικά στοιχεία, στη Γερμανία ζουν σήμερα πάνω από 300.000 Έλληνες, οι μισοί εκ των οποίων βρίσκονται στις ηλικιακές ομάδες 20 έως 45 χρόνων και με μορφωτικό επίπεδο υψηλότερο από το γερμανικό μέσο όρο που καταγράφεται στις ίδιες ηλικίες.
Προορισμοί πρώτης επιλογής αποτελούν η Μ.Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Γαλλία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νορβηγία, η Ιταλία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος.
Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο μεταναστευτικό κύμα της Ελλάδας, σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, που δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, αλλά το πιο υψηλά εξειδικευμένο: τους ειδικευμένους γιατρούς της χώρας μας.
Η θλιβερή αυτή διαπίστωση έγινε για ακόμη μία φορά αρκετά σαφής με τα πρόσφατα στατιστικά πορίσματα του Γραφείου Πληροφόρησης και Απασχόλησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία, παρατηρήθηκε 2,5 φορές μεγαλύτερη τάση της ιατρικής μετανάστευσης το πρώτο δεκάμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 και 3,5 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.
Και η Τουρκία αναζητά Ελληνες γιατρούς
Πρόσκληση για δουλειά στην Τουρκία απηύθυνε στους 7.000 έλληνες γιατρούς που αναζητούν εργασία, ο τούρκος υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου. «Οι πόρτες είναι ανοιχτές γι’ αυτούς και τους προσκαλώ να υπηρετήσουν τη χώρα μου με την επιστημονική τους γνώση», δήλωσε ο τούρκος υπουργός.
Ο ίδιος διευκρίνισε πώς η Τουρκία είχε την Ελλάδα ως παράδειγμα. Από το 2002, όμως, «η Τουρκία έχει αρχίσει να πετυχαίνει πολλά περισσότερο από ό,τι η Ελλάδα», λέει, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας που ακολουθείται.
Η γειτονική χώρα διαθέτει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο να δεχτεί επαγγελματίες υγείας από το εξωτερικό, καθώς από τον Οκτώβριο του 2011 άλλαξε νομικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να δέχεται μετανάστες.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Τμήματος Υπηρεσιών Υγείας της Τουρκίας Ιρφάν Σενκάν, σήμερα 24 Έλληνες γιατροί απασχολούνται σε τουρκικά ιδιωτικά νοσοκομεία.
οι γιατροι δεν καταδεχονταν να πανε σε ακριτικες περιοχες για να μην χασουν την κονομα και τα περισσοτερα τυχερα που θα ειχαν σε αστικες περιοχες.ασε τα φακελακια.
Όλα εδώ πληρώνονται μαλακισμένα Ελληνάκια που όλοι θέλατε να γίνετε γιατροί για γκλαμουριά και κύρος. Τώρα άρπα την μαλάκα Έλληνα. Να ακολουθήσεις άλλο δρόμο. Η μοίρα τα φέρνει έτσι.
ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΟΠΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ, ΟΥΤΕ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ ΣΑΝ ΠΕΛΑΤΗ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ;;;;;;;;;;; (ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ).
Εκει ομως οι γιατροι αγαπητε αμοιβονται οπως αρμοζει στο υψιστα εξειδικευμενο προσωπικο.Δεν αμοιβονται κατωτερα απο αθλιους δημοσιους υπαλληλους με εκπαιδευση γυμνασιου επειδη ετυχε να εχουν μπαρμα στην Κορωνη.Οσο για την εφορια ειδικα για τους ιδιωτες γιατι δεν τους ρωτας να σου πουν πως φορολογουνται.Και αν δεν ξερεις σε ενημερωνω εγω.Απο το πρωτο ευρω και με τεκμηρια ,ασχετα απο τις αποδειξεις που κοβουν.Κι αμα θες να σου πω και για το ταμειο τους που εχοντας 1,5 δις αποθεματικο τους τα δεσμευσαν και τα κουρεψαν με το ετσι θελω τρωγωντας τους την συνταξη .250 Μυρια εμειναν απο τις εισφορες των μελων.Σημειωτεων οτι η μικροτερη εισφορα ειναι 4000 το χρονο.Οχι 500 ευρω που πληρωνουν οι αγροτες για παραδειγμα.Οσο για την συνταξη ,μικροτερη απο αυτη των αγροτων.Αρα φιλε πριν ανοιξεις το ξερο σου και τους καταδικασεις ολους κοιτα να ενημερωνεσαι πρωτα.