27/09/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Οι επικές μάχες πολεμικών τεχνών που έμειναν στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου! (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
oie_hqss0k53pm0u

Έχουν αναδειχθεί ως ορισμένες από τις πιο επικές σκηνές πολεμικών τεχνών στην ιστορία του σινεμά και όχι άδικα. Θυμηθείτε τις εντυπωσιακές ακροβατικές τεχνικές στα «Ιπτάμενα Στιλέτα», τις υπερφυσικές σκηνές μάχης στον «Τίγρη και Δράκο», το Drunken style του Τσάκι Τσαν ή τις αστραπιαίες κινήσεις του μύθου των πολεμικών τεχνών, Μπρους Λι, ο οποίος αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο μόνος του.

Λίγο η επίσκεψη των αυθεντικών μοναχών Σαολίν στην Αθήνα, το Σαββατο 31 Μαρτίου και την Κυριακή 1η Απριλίου, λίγο η επιστροφή του θρυλικού «Καράτε Κιντ» -ως  σειρά- με τίτλο «Cobra Kai» που κάνει πρεμιέρα τον προσεχή Μάιο και ξαναφέρνει αντιμέτωπους τους Ντάνιελ Λαρούσο και Τζόνι Λόρενς, βρήκαμε την αφορμή που ψάχναμε να απολαύσουμε ξανά ορισμένες -μόνο- από τις καλύτερες -αν και ενίοτε υπερβολικές- κινηματογραφικές σκηνές μάχης που εξυμνούν τη φιλοσοφία και το παραδοσιακό στιλ της Ανατολής. Τώρα αν εσείς «τη δείτε» «Ιπτάμενα Στιλέτα» και θελήσετε να πάρετε σβάρνα ό,τι σχολή πολεμικής τέχνης υπάρχει στο λεκανοπέδιο Αττικής -τουλάχιστον- αμαρτία ουκ έχουμε!

«Ο Κίτρινος Πράκτωρ Εναντίον της Μαφίας»
Ο Μπρους Λι είναι ο θρύλος, ο «ροκ σταρ» των πολεμικών τεχνών και κάθε σκηνή μάχης με εκείνον αποτελεί σημείο αναφοράς. Εμείς επιλέγουμε μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές πολεμικών τεχνών της μεγάλης οθόνης στην οποία ο αμείλικτος Μπρους Λι κάνει τον Τσακ Νόρις «ασήκωτο» από το ξύλο, με αποτέλεσμα ο σκληρός του σινεμά να μοιάζει… γατάκι. Άλλωστε όπως είχε δηλώσει ο Νόρις, δεν θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει τον Μπρους Λι σε έναν δίκαιο αγώνα. Όταν μάλιστα επιλέχθηκε για το καστ διότι ήταν αρκετά γρήγορος, ο Τσακ Νόρις ήταν επίσης και πρωταθλητής του Καράτε στην Αμερική. Με τον αέρα του πρωταθλητή λοιπόν ο σκληρός Νόρις, ρώτησε τον Μπρους Λι αν ήθελε να τα βάλει με τον πρωταθλητή, για να πάρει την… πληρωμένη απάντηση από τον Λι, «Όχι δεν θέλω. Θέλω να σκοτώσω τον πρωταθλητή».

«Τίγρης και Δράκος»
Όταν ο Ανγκ Λι σκηνοθετεί και ο Γιούεν Γιο Πινγκ χορογραφεί τις σκηνές μάχης και δράσης τότε γίνεται του… Τίγρη και του Δράκου παγκοσμίως, όπερ σημαίνει πως, όσο και να σας κουράζει το ξύλο με χορευτικές… γυροβολιές αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας, η ταινία έσπασε τα ταμεία και κέρδισε και 4 από τα 10 βραβεία Όσκαρ στα οποία ήταν υποψήφια. Αξίζει επίσης να γνωρίζετε ότι η Ziyi Zhang δεν εκπαιδεύτηκε καθόλου στις πολεμικές τέχνες, αντίθετα χρησιμοποίησε τις γνώσεις της στο χορό για να μάθει και να εκτελέσει τις λαβές στις σκηνές μάχης.

«Ήρωας»
Ο «Ήρωας» ακολουθεί πιστά τα χνάρια της ταινίας «Τίγρης και ο Δράκος», οπότε αναμενόμενες οι εντυπωσιακές χορογραφημένες σκηνές πολεμικών τεχνών και φυσικά οι υπερφυσικές αιωρήσεις των αντιπάλων που εδώ στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Τζετ Λι και ο Ντόνι Γεν. O «Ήρωας» συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις 1.001 ταινίες που πρέπει να δει κάποιος πριν πεθάνει.

«Καράτε Κιντ»
Προτού το «Cobra Kai» πιάσει το νήμα από εκεί που το αφήσαμε, ας θυμηθούμε την τελευταία σκηνή από την ταινία του 1984 που στιγμάτισε τα παιδικά μας χρόνια. Δεν υπάρχει παιδί των 80s-90s που να μην προσπάθησε να μιμηθεί την περίφημη κλωτσιά από την τεχνική του γερανού με την οποία ο Λαρούσο -αφού τρώει αρκετό ξύλο- βγάζει νοκ άουτ τον αντίπαλό του στο τουρνουά. «Wax on-wax of, wax on-wax off».

«Kill Bill Vol.1»
Μπορεί να είναι μια αμερικανική ταινία, αλλά η ατμόσφαιρα και το πνεύμα του φιλμ γέρνει προς Ανατολή μεριά με επιρροές από το παλιό σινεμά του Χονγκ Κονγκ. Η Ούμα Θέρμαν γίνεται μια killer machine που έχει μυηθεί στα μυστικά των ασιατικών πολεμικών τεχνών και αναβιώνει την κιντρινόμαυρη φόρμα που φορούσε ο Μπρους Λι στην τελευταία του ταινία «Το παιχνίδι του θανάτου» το 1978. Αν περιμένατε να επιλέξουμε την πιο δημοφιλή ίσως σκηνή της ταινίας όπου η Ούμα Θέρμαν πολεμάει μόνη εναντίον όλων… σας τη σκάσαμε! Ας απολαύσουμε λοιπον το όχι και τόσο… τρυφερό τετ α τετ της «Νύφης» με την O-Ren Ishii. Ακομά μια ταινία που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις 1.001 ταινίες που πρέπει να δει κάποιος πριν πεθάνει.

«Iπτάμενα στιλέτα»
Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ακροβατικές, για να μην πούμε υπερφυσικές, σκηνές ξύλου στο δάσος, όταν σου την πέφτουν (στην κυριολεξία) από παντού. Αυτό που αξίζει επίσης να γνωρίζετε είναι ότι οι σκηνές σε ένα δάσος από μπαμπού είναι πολύ συχνές στις ταινίες πολεμικών τεχνών του κινέζικου σινεμά. Ο Yimou Zhang προτίμησε λοιπόν να παραμείνει πιστός στην παράδοση και να εντάξει στο φιλμ μια ανάλογη σκηνή. Εξίσου αξιομνημόνευτη και η μάχη με τα σπαθιά λίγο πριν το φινάλε της ταινίας, όταν το χιόνι βάφτηκε κόκκινο…

«The Matrix»
Πέρα από τους προβληματισμούς στους οποίους μας έβαλε, η ταινία έχει μείνει αξιομνημόνευτη και για αρκετούς ακόμα λόγους. Όπως η καταιγιστική δράση και οι χορογραφημένες -άνευ βαρύτητας και εδώ- σκηνές μάχης με την υπογραφή του Γιούεν Γιο Πινγκ. Για όσους δεν το γνωρίζατε η εκπαίδευση του «Εκλεκτού» Νίο περιλαμβάνει Ζίου Ζίτσου, Σαβάτ (γαλλικό μποξ), Κένπο, το Drunken Style του Τσάκι Τσαν Τάε Κβον Ντο και φυσικά Κουνγκ Φου.

«Το απαγορευμένο βασίλειο»
Συνάντηση γιγάντων για τα μάτια σας μόνο. Ο «Drunken Master» Τσάκι Τσαν εναντίον του «Tai-Chi Master» Τζετ Λι σε μια επική μάχη μεταξύ τους. Όπως καταλαβαίνετε είναι απείρως δύσκολο να διαλέξει κανείς μια μόνο σκηνή μάχης από την μακρά κινηματογραφική πορεία των δυο ηθοποιών και μετρ των πολεμικών τεχνών. Για αυτό ας τους απολαύσουμε μαζί σε ένα αξεπέραστο ρεσιτάλ τεχνικής, δράσης, αντοχής και ταλέντου. O Tσάκι Τσαν μάλιστα έχει δηλώσει σχετικά: «Το βρήκα ξεκούραστο και εύκολο. Τα τελευταία 10 χρόνια δεν μου έχει ξανατύχει να βγάλω μια ανάλογη σκηνή τόσο εύκολα και άνετα, όσον αφορά το ρυθμό, τις κινήσεις, τις φυσιολογικές αντιδράσεις στα χτυπήματα. Έχω κάνει δεκάδες σκηνές με δεκάδες ανθρώπους τις οποίες έπρεπε να επαναλάβουμε ξανά και ξανά γιατί ξεχνούσαν τις λαβές ή συνέβαιναν τραυματισμοί. Όταν αντιμετώπισα τον Τζετ, η σκηνή της μάχης βγήκε γρήγορα και απολύτως φυσικά».

«The Grandmaster»
Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Ιπ Μαν, του Κινέζου Μεγάλου Δασκάλου των πολεμικών τεχνών και εκπαιδευτή του θρυλικού Μπρους Λι. Το φιλμ βρίθει από εντυπωσιακές σκηνές δράσης και πολεμικών τεχνών που και εδώ έχει βάλει το χεράκι του ο πανταχού παρών Γιούεν Γιο Πινγκ. Για έναν ολόκληρο χρόνο, ο Tony Chiu-Wai Leung έκανε αρκετές ώρες προπόνηση τη μέρα για τις ανάγκες του ρόλου του ως Ιπ Μαν.

Ip Man 3
Εδώ θα δείτε όσο ξύλο αντέχετε… χωρίς να ανοίξει ρουθούνι -το δικό σας στην προκειμένη περίπτωση. Ο συνήθης ύποπτος, Γιούεν Γιο Πινγκ, χορογραφεί τις μάχες και ο Ντόνι Γεν ως Ιp Man, o θρύλος του Wing Chung που αναφέραμε και λίγο πιο πάνω, δέρνει ασταμάτητα. Στη σκηνή που θα απολαύσουμε μαζί, τον βλέπουμε εναντίον του θρυλικού πρώην πυγμάχου Μάικ Τάισον: Βοx vs Wing Chung σημειώσατε χι. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Γεν τραυμάτισε κατά λάθος στο δάχτυλο τον Τάισον ο οποίος κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο σε ταινία δράσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα ο Γεν μελέτησε ενδελεχώς τις τεχνικές του γνωστού πυγμάχου, βλέποντας παλαιότερα παιχνίδια του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: