ΟΙ ΚΡΥΦΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ: Τι ετοιμάζεται να ζητήσει ο Ερντογάν από την Αθήνα

Κοινοποίηση:
erdogan

Τις κρυφές απαιτήσεις της Αγκυρας έναντι της Αθήνας, προέβαλε ήδη ο Χακάν Τσαβούσογλου και θα επαναλάβει ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Νίκου Μελέτη για το Liberal.gr  ο τούρκος αξιωματούχος ζήτησε από την Αθήνα να δώσει άδειες για ίδρυση γραφείου του περίφημου Ινστιτούτου Yunus Emre στην Ελλάδα, που εκτός από την διδασκαλία της τούρκικης γλώσσας, έχει ως στόχο την διάδοση της κουλτούρας και του πολιτισμού της Τουρκίας σε άλλα κράτη.

Ολόκληρο το άρθρο

Στο στόχαστρο της λεγομένης «ήπιας ισχύος» (Soft Power) της Τουρκίας βρίσκεται η χώρα μας, καθώς η επίσκεψη Cavusoglu στην Ελλάδα δεν περιορίσθηκε μόνο στην κλασσική έγερση μειονοτικού ζητήματος στην Θράκη που έγινε με προκλητικό και αλαζονικό τρόπο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο τούρκος αξιωματούχος ζήτησε από την Αθήνα να δώσει άδειες για ίδρυση γραφείου του περίφημου Ινστιτούτου Yunus Emre στην Ελλάδα.

Το θέμα αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης του Tayyip Erdogan στην Ελλάδα στις 7-8 Δεκεμβρίου.

Ο Hecan Cavusoglu μάλιστα δήλωσε ότι εφόσον δοθεί αυτή η άδεια, το Ινστιτούτο θα μπορέσει να αρχίσει την λειτουργία τμημάτων εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, ενώ ρόλο στην Ελλάδα θα έχει και η ΤΙΚΑ, ο πανίσχυρος κρατικός οργανισμός της Τουρκίας που προωθεί μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας συντήρησης και αναστήλωσης οθωμανικών μνημείων κ.α. με προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και η επίσης γνωστή ως όργανο αλυτρωτισμού και του νεοοθωμανισμού, Διεύθυνση Ιδρυμάτων και Τούρκων εξωτερικού και Συγγενών Κοινοτήτων (ΥΤΒ).

Πιθανόν ο Tayyip Erdogan θέλει να καταγράψει στο ιστορικό του προφίλ κάτι αντίστοιχο με εκείνο που είχε συμβεί στην τελευταία επίσκεψη προέδρου Τουρκικής Δημοκρατιας στην Ελλάδα, εκείνη του Celal Bayar τον Δεκέμβριο του 1952, καθώς τότε με προσωπική απόφαση της Βασίλισσας Φρειδερίκης ιδρύθηκε και εγκαινιάσθηκε από κοινού με τον τούρκο πρόεδρο το Μειονοτικό Λύκειο Κομοτηνής, που είχε πάρει και το όνομα του τούρκου ηγέτη. Τότε η επίσκεψη του τούρκου προέδρου είχε ξεκινήσει από την Αθήνα και μετά μαζί με το βασιλικό ζεύγος ταξιδεύοντας με το αντιτορπιλικό «ΕΛΛΗ» και μέσω της Θεσσαλονίκης και Καβάλας έφθασαν στις 2 Δεκεμβρίου 1952 στη Θράκη. Φθάνοντας στην Κομοτηνή και μετά από μια σύντομη εκδήλωση ο βασιλιάς Παύλος έδωσε το ψαλίδι στον τούρκο πρόεδρο ο οποίος εγκαινίασε το Λύκειο.

Το Ινστιτούτο Yunus Emre δεν είναι ένα απλό ινστιτούτο διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του Yunes Emre (ΥΕΕ), Seref Ates σε συνέντευξη του τον Ιούλιο περιέγραφε το Ινστιτούτο, ως σημαιοφόρο της, της soft power της Τουρκίας για την προώθηση σε όλο τον κόσμο των Αρχών της και την διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας σε έθνη που βρίσκονται ιστορικά κοντά στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου σύμφωνα με τα στρατηγικά συμφέροντα και στόχους της Τουρκίας.

Το ΥΕΕ έχει ήδη 53 γραφεία σε 4 χώρες με στόχο να έχει συνολικά 100 γραφεία μέχρι το 2023 και ο επικεφαλής του επισημαίνει ότι ο στόχος δεν είναι μόνο να διδάσκει την τουρκική γλώσσα, αλλά να εκπροσωπεί την Τουρκία και την κουλτούρα τη με την προώθηση της σε άλλα έθνη και κράτη, σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον S. Ates αν μια χώρα έχει πολιτιστική αξία που εκτείνεται στους αιώνες μπορεί να γίνει δύναμη στις διεθνείς σχέσεις. Με αυτό υπόψη η «πιο σημαντική δύναμη της Τουρκίας είναι οι πολιτιστικές αξίες της και για τον λόγο αυτό υπάρχει τέτοια ζήτηση για κέντρα του YEE στο εξωτερικό».

Τα πρώτα γραφεία από το 2007 που ιδρύθηκε άνοιξαν στο Σεράγεβο στα Τίρανα και στην Δαμασκό και όπως εξηγεί ο κ. Ates, διαπιστώθηκε ότι «η ΤΙΚΑ (Turkish Cooperation and Coordination Agency) χρειάζονταν στήριξη για την ανάπτυξη των προγραμμάτων της στο εξωτερικό. Καθώς στην διάρκεια των κυβερνήσεων ΑΚΡ υπήρξαν μεγάλες επενδύσεις και έργα στο εξωτερικό. Για να καταστούν αυτά τα έργα βιώσιμα έπρεπε να δημιουργήσουμε μια μάζα σε αυτές τις χώρες που θέλουν να μάθουν για την κουλτούρα μας την άποψη μας για τον κόσμο την νοοτροπία μας τον τρόπο ζωής μας. Και σε αυτό το πλαίσιο εκτελούμε το καθήκον μας από το 2009».

Το ΥΕΕ σύμφωνα με τον επικεφαλής του, είναι θεσμός που ασκεί την «τουρκική δημόσια διπλωματία και άλλα στοιχεία που ονομάζουμε soft power. Διδάσκουμε την τουρκική γλώσσα ασκούμε πολιτιστική διπλωματία, έχουμε δημιουργήσει μια διεθνή πλατφόρμα διπλωματίας, το Global Public Diplomacy Network, είναι και η επιστημονική διπλωματία, όπου οι επιστήμονες μας δεν διδάσκουν απλώς αλλά μεταφέρουν την τουρκική επιστημονική εμπειρία και τεχνογνωσία σε ένα πρόγραμμα…».

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του Hacan Cavusoglu στη Θράκη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης απευθύνθηκε σε εκατοντάδες συγκεντρωμένους και πραγματοποίησε στάσεις σε όλα τα γνωστά σημεία, «Τουρκική Ενωση Ξάνθης», «Τούρκικη Νεολαία Κομοτηνής», Εχίνος , Ψευδομουφτείες, Τσινάρ Τζαμί..

Ο κ. Cavusoglu απροκάλυπτα χαρακτήρισε «πατρίδα της τουρκικής μειονότητας, την Τουρκία» δηλώνοντας ότι «η πατρίδα θα στέκεται πάντοτε στο πλευρό της μειονότητας και δεν θα τους αφήσει ποτέ μόνους και αποφασιστικά θα συμβάλλει ώστε η Τουρκική μειονότητα να μπορείς να ασκείς τα μειονοτικά της δικαιώματα και να ζει με ισότιμες συνθήκες στην Ελλάδα».

Ο κ. Cavusoglu αρκετές φορές αναφέρθηκε στην αμοιβαιότητα σε ότι αφορά το μειονοτικό, κάνοντας αναφορά στα… βήματα που έχει κάνει η τουρκική κυβέρνηση για την βελτίωση των συνθηκών της μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη,  ενώ υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα βοηθήσει την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.

«Μην στεναχωριέστε και μην απογοητεύεστε, γιατί η Δημοκρατία της Τουρκίας των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι στο πλευρό σας», είπε ο κ. Cavusoglu που γεννήθηκε στο 1972 στο χωριό Δειλινά, έξω από την Κομοτηνή.

ΥΓ1. Είναι απαράδεκτος ο τρόπος που οι Κωσταντινουπολίτες δέχονται να παίζουν το παιγνίδι της Άγκυρας. Η Ομοσπονδία τους συναντήθηκε στην Αθήνα με τον κ. Cavusoglu ο οποίος την προηγούμενη ημέρα απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή στην Εθνοσυνέλευση, είχε ζητήσει από τους Κωσταντινουπολιτες που ζουν στην Ελλάδα, να κινητοποιηθούν για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της «τουρκικής» μειονότητας. Και δυστυχώς ακούσαμε τον κ. Cavusoglu να διαφημίζει στις ομιλίες του στην Θράκη ότι είχε μαζί του και εκπρόσωπο των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης… Και φυσικά καμία παραχώρηση στην Θράκη δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί με την δήθεν αμοιβαιότητα ανοίγματος ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο, τώρα που ο ελληνισμός έχει συρρικνωθεί μετά τις πολιτικές εθνοκάθαρσης που εφαρμόσθηκαν από το ελληνικό κράτος. Ούτε με έγκριση για διεξαγωγή εκλογών σε βακουφικά ιδρύματα της Πόλης, ενώ έχουν δημευθεί εκατοντάδες ακίνητα τους…

ΥΓ2. Είναι θλιβερό βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου , ο κ. Χ. Ζεϊμπέκ να τρέχει πίσω από τον τούρκο αξιωματούχο και να απολαμβάνει την εικόνα του κ. Cavusoglu να κρατά στην αγκαλιά δυο παιδάκια από την μειονότητα με το αγοράκι να φορά… φέσι.

ΥΓ3. Θα έπρεπε κάποιος να είχε προστατεύσει τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Αμανατίδη ο οποίος συνόδευσε σε ένα μέρος της περιοδείας του τον κ. Cavusoglu, και να είχε δικό του διερμηνέα και να μην παρακολουθεί την συζήτηση του τούρκου αξιωματούχου μέσω του διερμηνέα του τουρκικού Γενικού Προξενείου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: