15/01/2025 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Οι Ρώσοι «τρολάρουν» και ξεφτιλίζουν τον Ερντογάν…

Κοινοποίηση:
Erdogan-ploio

Οι Ρώσοι απαντούν στα σχέδια του Ρ.Τ. Ερντογάν για κατασκευή αεροπλανοφόρου και στέλνουν μήνυμα στην Τουρκία πώς «είναι πολύ νωρίς ακόμη να ονειρεύεται» ένα τέτοιου μεγέθους οπλικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό η Μόσχα δείχνει πώς αφενός δεν υπάρχουν οι δυνατότητες κατασκευής αεροπλανοφόρου εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά κυρίως την προειδοποιούν πώς μία τέτοια εξέλιξη θα περιπλέξει τις σχέσεις τους, θα αλλάξει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή και αυτό δεν είναι αποδεκτό. Οι όποιες βλέψεις δε να κινηθεί στην Μαύρη Θάλασσα, είναι απλά απαγορευτικές.

Αφορμή για την τοποθέτηση Ρώσων αξιωματούχων μέσω δημοσιευμάτων ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν κατά της τελετής καθέλκυσης της νέας κορβέτας του τουρκικού Ναυτικού, περί ναυπήγησης αεροπλανοφόρου. «Δεν είναι πλέον ένα μακρινό όνειρο για εμάς», είπε ο Ερντογάν πιστεύοντας πώς μπορεί να φέρει σε πέρας ένα τόσο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει πώς η χώρα του βρίσκεται κοντά στις δυνατότητες που έχουν μόνο λίγες χώρες στον κόσμο και χρησιμοποιεί τον όρο αεροπλανοφόρο με πολιτικό και στρατηγικό στόχο να δείξει πώς η «δική του Τουρκία» έχει μεγαλεπήβολα σχέδια να επεκταθεί και να βγει από τα στενά όρια του Αιγαίου, αναπτυσσόμενη στην ανατολική Μεσόγειο. Ενδεχομένως βεβαίως να υπολογίζει χωρίς τον… ξενοδόχο.

«Το αεροπλανοφόρο είναι ένα μέρος μια γενικής τάσης ενίσχυσης των στρατηγικών δυνάμεων του τουρκικού Ναυτικού. Η Τουρκία έχει αρκετό καιρό που κινείται από την αμυντική λειτουργία στη στρατηγική στόχευση», είπε μιλώντας σε ρωσική εφημερίδα ο ερευνητής του Κέντρου Μελετών χωρών της Μέσης Ανατολή, Αντρέι Μπολντούρεφ. Η τάση αυτή ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 όταν οι Τούρκοι άρχιζαν να χτίζουν τα δικά τους πλοία και σταμάτησαν να αγοράζουν.

«Από πολιτική σκοπιά, ο Ερντογάν θέλει να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Η Άγκυρα δεν θέλει να περιορίζεται μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μέση Ανατολή. Πιστεύω ότι έχει πολύ περισσότερα ενδιαφέροντα και ορέξεις», δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην διοικητής του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ναύαρχος Βλαντίμιρ Κομοέντοφ.

Ο ίδιος θα διαπιστώσει ότι το τουρκικό αεροπλανοφόρο «Anadolu», όπως έσπευσε να το βαπτίσει ο Ρ.Τ. Ερντογάν πριν ακόμη κατασκευαστεί, είναι απίθανο να μεταφερθεί στη Μαύρη Θάλασσα. «Η Μαύρη Θάλασσα δεν είναι τόσο μεγάλη» και το τουρκικό σκάφος θα δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο Θάλασσα». Άλλωστε εκεί είναι και το μεγάλο ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα επόμενα χρόνια λόγω της αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων όπως όλα δείχνουν από Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο και Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κομοέντοφ τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να λάβει υπόψη της την ενίσχυση του τουρκικού στόλου, παρά τις εποικοδομητικές σχέσεις με τη χώρα αυτή και ο πρώην διοικητής του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας έστειλε ένα μήνυμα στην Τουρκία σημειώνοντας πώς «είναι πολύ νωρίς να ονειρεύεται αεροπλανοφόρο».

Η συζήτηση για την ναυπήγηση αεροπλανοφόρου στην Τουρκία έχει ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αρκετά χρόνια μετά, το 2012, ο επικεφαλής της γραμματείας της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Μουράτ Μπαγιάρ, δήλωσε ότι η χώρα ολοκληρώνει την ανάπτυξη του προγράμματος, που μάλλον έμοιαζε με ελικοπτεροφόρο παρά με αεροπλανοφόρο.

Τα τουρκικά ΜΜΕ έγραψαν πώς η κατασκευή του πλοίου θα διαρκέσει πέντε χρόνια και θα κοστίσει 1,5 δις δολάρια. Ορίζοντας κατασκευής του ήταν το 2021 σε συνεργασία με την ισπανική ναυπηγική εταιρεία «Navantia». Η τελετή υπογραφής της σύμβασης για το σχεδιασμό και την κατασκευή του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικού Υλικού IDEF 2015.

Ως βάση για το τουρκικό αεροπλανοφόρο αποτελεί το ισπανικό αεροπλανοφόρο UDC «Χουάν Κάρλος 1». Προβλέπεται ότι, θα έχει μήκος 232 μέτρα και πλάτος 32 μέτρα. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αεροπλανοφόρα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ενέργεια. Τόσο τα αμερικανικό, όσο τα βρετανικά. Η δε σύγκριση με το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» είναι επίσης ατυχής.

Κι αυτό γιατί δεν έχει σημασία μόνο το πλοίο ως πλοίο, αλλά και το οπλικά συστήματα φέρει για την αντιμετώπιση εχθρικών απειλών ή για να πλήττει εχθρικούς στόχους. Όπως όλα δείχνουν, αν κατασκευαστεί το τουρκικό αεροπλανοφόρο έτσι όπως το παρουσιάζουν οι Τούρκοι μάλλον θα είναι εύκολος στόχο για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό. Πόσο μάλλον για τους Ρώσους ή άλλες μεγάλες δυνάμεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: