Ενα απίστευτο θρίλερ τρομοκρατίας βρίσκεται πίσω από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης βάσει της οποίας καταδικάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα δύο νεαροί αλλοδαποί άνδρες ως μέλη της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS.
Κεντρικό πρόσωπο, ένας σεσημασμένος τρομοκράτης που, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που φέρνει στο φως το «ΘΕΜΑ», σχεδίαζε μαζί με άλλους σωρεία βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στον Λευκό Οίκο και στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον. Επίσης, κατά το παρελθόν είχε συλληφθεί και καταδικαστεί στη Βοσνία για συμμετοχή σε απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης.
Η δικογραφία περιλαμβάνει αναφορές σε βιντεοσκοπημένο υλικό που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, βάσει του οποίου ο ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να δείχνει πώς κατασκευάζεται μια βόμβα, ενώ γίνονται και εκτενείς αναφορές για την πιθανή εμπλοκή του σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι πληροφορίες πηγάζουν από δημοσιογραφική έρευνα του BBC και των «Times». Για την υπόθεση στην οποία εμπλέκονται μέχρι και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά τα όσα απίστευτα ακούστηκαν στο δικαστήριο, με τον πρόεδρο της έδρας να διατυπώνει την άποψη ότι οι δύο κατηγορούμενοι έπρεπε να κριθούν αθώοι ενώ αντίθετα τα υπόλοιπα δυο μέλη του Τριμελούς Εφετείου ζητούσαν την καταδίκη τους, όπως κι έγινε, η ελληνική πλευρά έρχεται τώρα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς πρέπει να οδηγήσει τα δύο εξτρεμιστικά στοιχεία στον Κορυδαλλό με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Η παραμονή αυτών των δύο ανθρώπων στην Ελλάδα, η οποία δεν κατατάσσεται στις χώρες υψηλής επικινδυνότητας και από πλευράς διεθνούς ασφάλειας δεν αντιμετώπισε σχεδόν κανένα σοβαρό περιστατικό ακραίας ισλαμικής τρομοκρατίας, είναι, αν μη τι άλλο, απόφαση που εμπεριέχει ρίσκο.
Η σύλληψη στη Βοσνία
Στοιχεία σοκ περιλαμβάνονται στη δικογραφία για τη δράση των δυο συλληφθέντων τζιχαντιστών που καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης σε ποινή κάθειρξης 15 ετών για ένταξη και συμμετοχή στη διαβόητη τρομοκρατική οργάνωση ISIS και διακεκριμένη κατοχή όπλων με σκοπό τον ανεφοδιασμό τρομοκρατικής οργάνωσης.
Ο 30χρονος υπήκοος Σουηδίας Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, που φέρεται να είναι από τους πιο δραστήριους ισλαμιστές στην Ευρώπη με στενές επαφές με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις Βόσνιων-Μουσουλμάνων στη Βιέννη, και ο Αλχασάνι Αμέρ Χαλέντ Μοχάμεντ, επίσης κάτοικος Σουηδίας, είχαν εντοπιστεί στον σταθμό των ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης τον περασμένο Ιανουάριο και είχαν συλληφθεί όταν μετά από σχετικό έλεγχο των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. βρέθηκαν στην κατοχή τους ένα μαχαίρι επιβίωσης τύπου χατζάρι με μήκος λάμας 23 εκατοστά, ένα δεύτερο τύπου ματσέτας 32 εκατοστών, ένα γιλέκο μάχης, ένα ζευγάρι γάντια μάχης, ένας αορτήρας πολεμικού όπλου, υπνόσακος παραλλαγής και στρατιωτικός ρουχισμός μαζί με μία καλύπτρα προσώπου-μαντίλα. Ο Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς με το ψευδώνυμο «Maximus», σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία (πρόκειται για την κατάθεση του αστυνομικού μάρτυρα κατηγορίας), είχε συλληφθεί ξανά στο παρελθόν, συγκεκριμένα στις 19 Οκτωβρίου 2005, σε έφοδο που είχε πραγματοποιήσει η Αστυνομία στο διαμέρισμα της θείας του στην περιοχή Μπουτμίρ του προαστίου Ιλιτζα στο Σαράγεβο μαζί με τον 20χρονο υπήκοο Δανίας (τουρκικής καταγωγής) Σεζούρ Αμπντουλκαντίρ.
Κατηγορήθηκαν ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση εναντίον ανώνυμου στόχου. Κατά την έρευνα των Αρχών είχαν βρεθεί μια αυτοσχέδια ζώνη αυτοκτονίας, 18 κιλά εργοστασιακών εκρηκτικών υλών, συσκευές χρονισμού, πυροκροτητές καθώς και βιντεοσκοπημένο υλικό όπου παρουσιάζονται οδηγίες για την κατασκευή αυτοσχέδιας βόμβας. O Μπεκτάσεβιτς καταδικάστηκε στις 10/1/2007 σε ποινή φυλάκισης 15 ετών και 4 μηνών και τελεσίδικα τον Ιούνιο του 2007 σε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών και 4 μηνών για να αποφυλακιστεί το 2011 έχοντας εκτίσει τα 2/3 της ποινής του. Σε ένα άλλο βίντεο, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του αστυνομικού μάρτυρα κατηγορίας ο οποίος επικαλείται διαδικτυακές πηγές, δύο μασκοφόροι που φέρονται να είναι οι Μπεκτάσεβιτς και Σεζούρ περιβάλλονται από εκρηκτικά όπλα και εξαπολύουν απειλές ότι θα επιτεθούν σε διάφορους στόχους στην Ευρώπη για να τιμωρήσουν τις χώρες που συμμετέχουν με δυνάμεις τους στον πόλεμο του Αφγανιστάν και του Ιράκ και το οποίο επρόκειτο να δημοσιευτεί μετά τις επιθέσεις. Από τον έλεγχο της Αστυνομίας στον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο του Μπεκτάσεβιτς μετά τη σύλληψή του στο Σαράγεβο, διαπιστώθηκε ότι είχε επαφές και με άλλους, γεγονός που οδήγησε σε συλλήψεις εννέα ακόμα ατόμων στο Λονδίνο και στη Δανία.
Σχεδίαζαν επίθεση στον Λευκό Οίκo
Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, ο Μπεκτάσεβιτς ανακρίθηκε από τη Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙ5, η οποία τον κατονόμασε ως οργανωτή πιθανής συνωμοσίας από ισλαμιστές τρομοκράτες που θα πραγματοποιούσαν πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε Λευκό Οίκο και Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον. Επιπλέον, ο Μπεκτάσεβιτς φέρεται να ήταν στρατολογητής μέσω Ιντερνετ με το ψευδώνυμο «Maximus» ή «Abu Imad Sanjaki» για νέους μουσουλμάνους, προκειμένου αυτοί να ενταχθούν στην εξέγερση κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με τους βρετανικούς «Times», που επικαλούνται πηγές μέσα από την Αστυνομία και αλλού, ο Μπεκτάσεβιτς φέρεται να είχε επισκεφτεί τον Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, με σκοπό ως ειδικός να του φτιάξει μία από τις ιστοσελίδες του.
Ωστόσο, ακόμα και μετά την αποφυλάκισή του, ο Μπεκτάσεβιτς συνέχισε να απασχολεί τις Αρχές. Το 2013 καταδικάστηκε για οπλοκατοχή. Εναν χρόνο μετά, σουηδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ταξίδεψε στη Συρία για να αγωνιστεί στο πλευρό των μαχητών του ISIS.
Χαρακτηριστικό είναι κι ένα βίντεο από εκπομπή του BBC που βρίσκεται στο YouTube, σχετικά με την τρομοκρατία, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στην τρομοκρατική δράση του Μπεκτάσεβιτς και τις σχέσεις του με άλλους τρομοκράτες. Η υπόθεση Μπεκτάσεβιτς, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, αναλύεται στο βιβλίο με τίτλο «Understanding Terrorism Innovation and Learning: Al-Qaeda and Beyond», το οποίο εξετάζει την καινοτομία της τρομοκρατίας στη θεωρία και στην πράξη. Το βιβλίο γράφτηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς το 2015. Στον ιστότοπο www.globaljihad.net αναφέρεται ότι η έρευνα των Αρχών αποκάλυψε ότι ο Μπεκτάσεβιτς ήταν το κεντρικό πρόσωπο ενός ισλαμικού τρομοκρατικού πυρήνα που δραστηριοποιούνταν σε Δανία και Βοσνία, στοχεύοντας αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ευρώπη. Σε μια ανταλλαγή email μεταξύ Μπεκτάσεβιτς και Γιούνες, τον Φεβρουάριο του 2005, γίνεται αναφορά και σε άλλους στόχους στην Ευρώπη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα στο κινητό τηλέφωνο του Μπεκτάσεβιτς μετά την έρευνα που διεξήγε η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Βάσει του ιστορικού αναζητήσεων, λοιπόν, ο Μπεκτάσεβτις αναζητεί πληροφορίες για το χωριό Πέπλος, το οποίο βρίσκεται κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ψάχνει για ματσέτες, ενώ αναζητεί το ονοματεπώνυμο του συγκατηγορούμενού του καθώς και άλλα ατόμα με το ίδιο επίθετο. Ακόμα, αναζητεί πληροφορίες για την πόλη της Αθήνας, για χάρτες της χώρας μας, για ανταλλακτήρια συναλλάγματος, για επιθέσεις μουσουλμάνων σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και για διάφορες δραστηριότητες του «Ισλαμικού Κράτους». Βάσει του ιστορικού κλήσεων, ο Μπεκτάσεβιτς τηλεφωνεί σε διάφορα άτομα αραβικής καταγωγής σε προορισμούς στη Βουλγαρία, ενώ τηλεφωνεί επανειλημμένως σε άτομο που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Νεντ Φλάντερς (σημ. χαρακτήρας της σειράς κινουμένων σχεδίων «Simpsons»).
Το ιστορικό του GPS αποκαλύπτει ότι βρέθηκε στη Σουηδία, αλλά και στη Σαουδική Αραβία, και πιο συγκεκριμένα στη Μέκκα και στη Μεδίνα.
Ωστόσο, τα στοιχεία που τον ταυτίζουν με την τρομοκρατία εντοπίστηκαν στις φωτογραφίες που είχε αποθηκεύσει στο κινητό του τηλέφωνο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχουν αποθηκευμένες φωτογραφίες ατόμων που παραπέμπουν σε μαχητές του ISIS και φέρουν στρατιωτικό οπλισμό (καλάσνικοφ, συστοιχίες πυραύλων κ.λπ.), διάφορα άτομα, όπως ιερωμένους με μουσουλμανικές ενδυμασίες, στρατιωτικά οχήματα, μαχαίρια, χατζάρια, πιστόλια, αυτόματα όπλα με διόπτρες κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γραπτά μηνύματα ή άλλα γραπτά μηνύματα συνομιλιών μέσω Διαδικτύου που βρέθηκαν στο κινητό ήταν στη σουηδική γλώσσα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καταστεί δυνατόν να μεταφραστούν έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την υπό έρευνα υπόθεση.
«Δεν είναι τρομοκράτες»
Ο δικηγόρος Αγγελος Νεστορίδης, o οποίος εκπροσωπεί από κοινού με την κυρία Αθανασία Καραγκιοζάκη τους κατηγορούμενους, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» υπερασπίστηκε την αθωότητά τους παρά την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης. Αν και παραδέχεται τη σύλληψη και καταδίκη του Μπεκτάσεβιτς στη Βοσνία για συμμετοχή σε απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης, σημειώνει ότι ο πελάτης του ουδέποτε δέχτηκε τις κατηγορίες που του είχαν προσάψει οδηγώντας τον στη φυλακή.
Ελα ρε,θα τον ανατίναζε ολόκληρο ή τον μισό?