Ενώ η επίσημη Τουρκία θέλει να προβάλλεται σαν παγκόσμια υπερδύναμη με ένα πανίσχυρο στρατό, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έρχονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου αποκαλύπτουν μια διαφορετική και πολύ προβληματική εικόνα για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Και ποια είναι η εικόνα αυτή ; Σύμφωνα με μια πραγματικά πρωτοφανή δήλωση που έκανε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, İsmet Yılmaz, που δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα Türkiye, (16/2/2015), ομολόγησε ότι οι αυτοκτονίες στον τουρκικό στρατό τα τελευταία δέκα χρόνια ξεπέρασαν κάθε όριο και μάλιστα ξεπέρασαν ακόμα και τα θύματα των πολεμικών συγκρούσεων με τους Κούρδους αντάρτες καθώς και των πάσης φύσεως στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό έχει ανησυχήσει έντονα την ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και ανέθεσε στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας να εξετάσει το θέμα. Το συμπέρασμα ήταν πολύ απλό. Ψυχολογικοί λόγοι που κυρίως συνδέονται με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις οδηγούν ένα αξιοσημείωτο μέρος των Τούρκων στρατιωτικών στην αυτοκτονία.
Εκτός όμως απ ότι αυτοκτονίες υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα στον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με ένα εντυπωσιακό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, αποκαλύφτηκε ότι όλο και περισσότερο Τούρκοι στρατιωτικοί… τρελαίνονται. Η αποκάλυψη αυτή είναι άλλο ένα στοιχείο που καταδεικνύει το μεγάλο αδιέξοδο στο όποιο έχει περιέλθει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, παραπάνω από 6.000 Τούρκοι στρατιώτες και αξιωματικοί έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια σημεία διανοητικής διαταραχής εξ αιτίας της συμμετοχής τους σε πολεμικές συγκρούσεις στην νοτιοανατολική και όχι μόνο Τουρκία. Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Θυμάτων του Πολέμου κατά των Κούρδων», Hamit Köse, στην ουσία κανένας Τούρκος στρατιωτικός που έχει πάρει μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις, (οι οποίες συνήθως διεξάγονται με σκληρό και ανορθόδοξο τρόπο), είναι χωρίς διανοητικά προβλήματα, ενώ οι περισσότεροι παρουσιάζουν σημεία τρέλας και επικίνδυνης διανοητικής διαταραχής. Ο Köse ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες ψήφισης ειδικού νομοσχέδιου που θα προβλέπει την διανοητική αλλά και υλική υποστήριξη όλων αυτών των διανοητικών θυμάτων ενός χρόνιου πολέμου με αμέτρητα θύματα. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Θυμάτων του Πολέμου κατά των Κούρδων» υποστήριξε πως ο αριθμός των 6.000 διανοητικά αναπήρων εξ αιτίας του πολέμου είναι ο επίσημος, ενώ ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Το θέμα πρόεκυψε μετά την δημοσιοποίηση της περίπτωσης ενός στρατιωτικού, με το όνομα Ριζά Γκιουλ, (Rıza Gül), ο οποίος παρουσίασε μετά από την συμμετοχή του σε πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων σοβαρά διανοητικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να κριθεί διανοητικά ανάπηρος και στην ουσία ανίκανος να επιβιώσει με φυσιολογικό τρόπο με αποτέλεσμα να χρειάζεται άμεση ψυχολογική και υλική υποστήριξη, (η περίπτωση μας θυμίζει τους Αμερικανούς στρατιώτες που πολέμησαν στο Ιράκ και στη συνέχεια παρουσίασαν συμπτώματα έντονων διανοητικών διαταραχών).
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι παράλληλα με τα διανοητικά προβλήματα που δημιουργούνται στον τουρκικό στρατό εξ’ αιτίας των πολεμικών επιχειρήσεων που διεξάγει τα τελευταία χρόνια, υπάρχει και το πρόβλημα της συνειδητής άρνησης πολλών στρατιωτών να πάρουν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις, επικαλούμενοι πρόβλημα συνείδησης, γεγονός που δημιουργεί άλλο μεγάλο ζήτημα στις τάξεις τουρκικού στρατού. Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι η αύξηση τα τελευταία χρόνια των περιστατικών λιποταξίας που έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεκατίσει ακόμα και ολόκληρες μονάδες στα ανατολικά σύνορα.
Όλα αυτά αποκαλύπτουν μια άλλη εικόνα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τελελίως διαφορετική από αυτή που η τουρκική ηγεσία θέλει να τις προβάλει σαν φόβητρο και στήριγμα στις τουρκικές διεκδικήσεις προς όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ