Η δημοσιογράφος του ρωσικού Πρώτου καναλιού Άννα Κουρμπάτοβα, η οποία απήχθη σήμερα στη Ουκρανία και στη συνέχεια απελάθηκε κατηγορούμενη στην ουσία για «αντιουκρανική προπαγάνδα», έγινε πρώτη είδηση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ενώ το όλο περιστατικό απασχόλησε το Κρεμλίνο και το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, που από την πρώτη στιγμή δήλωσαν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διερευνήσουν το συμβάν.
Το ρωσικό κανάλι Ρωσία 24 «μετέδωσε αρχικά ότι η Κουρμπάτοβα απήχθη στο Κίεβο από αγνώστους οι οποίοι την έβαλαν σ’ ένα αυτοκίνητο και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Το ίδιο κανάλι μετέδωσε επίσης ότι έχει στην διάθεση του πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες την απήγαγαν άνδρες της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας. Το «Πρώτο κανάλι» μετέδωσε επίσης ότι η Κουρμπάτοβα είχε δεχθεί απειλές τις προηγούμενες ημέρες από άτομα στα οποία δεν άρεσαν τα ρεπορτάζ της.
Η Άννα Κουρμπάτοβα τη στιγμή που μεταδίδει το ρεπορτάζ στο κανάλι…
Φαίνεται πως αυτά ακριβώς τα ρεπορτάζ ήταν η αφορμή για την απαγωγή -σύλληψη της ρωσίδας δημοσιογράφου που κατάγεται από την Σταυρούπολη καθώς είχαν ως αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία. Η ίδια παρουσίασε επτά ξεχωριστά ρεπορτάζ από το «Πρώτο κανάλι». Το τελευταίο ρεπορτάζ που ετοίμαζε, είχε θέμα τις διώξεις των δημοσιογράφων στην Ουκρανία, ενώ πριν απ’ αυτό το ρεπορτάζ είχε μεταδοθεί από το «Πρώτο Κανάλι» ρεπορτάζ της με θέμα την στρατιωτική παρέλαση στο Κίεβο την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
Λίγες ώρες μετά την απαγωγή της, η εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας Ελένα Γκιτλιάνσκαγια δήλωσε ότι η Κουρμπάτοβα θα απελαθεί στην Ρωσία. Στην σελίδα της στο Facebook έγραψε τα εξής: «Η ρωσίδα προπαγανδίστρια Άννα Κουρμπάτοβα θα επιστρέψει αναγκαστικά στην Ρωσική Ομοσπονδία. Η Ουκρανία είναι κράτος Δικαίου. Αυτή τη στιγμή συντάσσονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για την επίσημη απέλαση της». Η Γκιτλιάνσκαγια πρόσθεσε ότι «το ίδιο θα συμβεί με το καθένα, που θα επιχειρήσει να προσβάλει την Ουκρανία».
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, σε σχετικές δηλώσεις προς τη εφημερίδα «Ουκραίνσκαγια Πράβντα», σχολιάζοντας το συμβάν , επισήμανε ότι «όλα γίνονται στο πλαίσιο του νόμου».
Η Ένωση Δημοσιογράφων της Ρωσίας πάντως, μόλις έγινε γνωστό ότι η Κουρμπάτοβα απήχθη στο Κίεβο, ενημέρωσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και άλλους διεθνούς οργανισμούς.