ΟΥΠΣ-Είναι οι άντρες πιο ευαίσθητοι στη γρίπη;

Κοινοποίηση:
ANTRES

Πρόσφατη έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα…

Πρόσφατη έρευνα στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Physiology υποδεικνύει πως ορισμένα συστατικά που σχετίζονται με τα οιστρογόνα, τη γυναικεία αναπαραγωγική ορμόνη, δυσκολεύουν τον ιό της γρίπης να προσβάλει τα κύτταρα.

Η μελέτη δεν απέδειξε πως οι γυναίκες όταν εκτίθενται στη γρίπη είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν συγκριτικά με τους άντρες. Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και τη Σχολή Ιατρικής Johns Hopkins Bloomberg μελέτησαν το θέμα σε επίπεδο κυττάρων, σε εργαστήρια, σε κύτταρα που λήφθηκαν από τα ρινικά κανάλια ανδρών και γυναικών. Αυτό όμως που υποδεικνύει η έρευνα ήταν πως μπορεί να υπάρχει κάτι σχετικό με την γυναικεία ορμονική φυσιολογία που μπορεί να αξίζει να μελετηθεί στο πλαίσιο νέων στρατηγικών αντιμετώπισης της γρίπης.

Η σύνδεση των οιστρογόνων και του ανοσοποιητικού συστήματος δεν είναι κάτι που οι ειδικοί εξετάζουν για πρώτη φορά. Μελέτες έχουν δείξει πως η φλεγμονή, μία ανταπόκριση του ανοσοποιητικού στις μολύνσεις, άλλαζε με την παρουσία οιστρογόνων. Η φλεγμονώδης ανταπόκριση των γυναικών διαφοροποιείται επίσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων αλλάζουν έντονα, π.χ. κατά την εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση.

Αυτό σημαίνει πως δεν είναι τόσο μακρινή η πιθανότητα κάποιοι παράγοντες σχετικοί με τα οιστρογόνα να περιορίζουν την ικανότητα αναπαραγωγής του ιού της γρίπης. Από την άλλη πλευρά, ούτε οι επιστήμονες ούτε εμείς είμαστε έτοιμοι να κηρύξουμε τη γυναικεία ανοσία στον ιό!

Παραμένει ωστόσο ενθαρρυντικό πως η επιστήμη ανακαλύπτει συνεχώς νέα όπλα όχι μόνο για τον ιό της γρίπης αλλά και άλλους ιούς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: