Μια μουσική διαμάχη, που πέρασε απαρατήρητη και εξελίχθηκε σε βρισιές, ξέσπασε σε διάρκεια ψαλμωδίας στο Κοιμητήριο του Πύργου.
Ο πατήρ Κωνσταντίνος τελούσε την Λειτουργία σε εκκλησιά του Πύργου όταν ο δεξιός ψάλτης εξανέστη από το αναλόγιό του: «Κατέβα κάτω ρε…Φύγε από κει ρε τενεκέ ξεγάνωτε!» είπε στον αριστερό που στεκόταν απέναντί του . Οι πιστοί δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους.
Ο αριστερός ψάλτης φώνταξε: «Δεν φεύγω ρε, τι θέλεις;».
«Θα έρθω απέναντι και θα σου σπάσω τα παΐδια!», λέει ο Δεξιός ψάλτης για να φωνάξει ο λαμπαδάριος : «Δεν φεύγω ρε…».
Σε εκείνο το σημείο παρενέβησαν πιστοί και τους κάλεσαν να ηρεμήσουν:. «Σεβαστείτε τον ιερό χώρο, σεβαστείτε τον ιερέα και την αποστολή σας…».
Τελικά οι δύο ηλικιωμένοι που προσφέρουν πολλά χρόνια τις υπηρεσίες τους στο ναό, ηρέμησαν, η εκκλησιαστική τάξη αποκαταστάθηκε και ο πατήρ Κωνσταντίνος συνέχισε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
Το περιστατικό σημειώθηκε στον Κοιμητηριακό ναό των Αγίων Πάντων, στον Πύργο, πριν από λίγες ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες η έριδα ανάμεσα στους δύο άνδρες αφορά την μουσική τάξη που πρέπει να τηρείται για τη σωστή τέλεση των ιερών ακολουθιών.
Οι δύο ψάλτες παραδοσιακά στέκονται απέναντι, γεγονός που παραπέμπει σε διαμάχη. Αυτή η τοποθέτηση ενισχύει τη μουσική αντιπαράθεση, την λεγόμενη και αντιφωνία,( δηλαδή στην τελευταία νότα του ενός, ξεκινάει ο άλλος.) Αυτός ήταν και ο λόγος που σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε ο καβγάς.
Πάντα ο Δεξιός ψάλτης έχει τον πρώτο λόγο γιατί συνήθως είναι ο παλαιότερος και πιο έμπειρος, και γιατί αυτός, σύμφωνα με την τάξη αρχίζει πρώτος.
Ο λαμπαδάριος (αριστερός ψάλτης) ακολουθεί …πατώντας στη μουσική μελωδία του δεξιού.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ανταγωνισμός μεταξύ τους διοχετεύεται στην ερμηνεία, και ο δεξιός, ο οποίος έχει το προβάδισμα, να φέρνει τον αριστερό σε δύσκολη θέση ή ο Λαμπαδάριος ψάλει σε διαφορετικό ήχο «διορθώνοντας » τον δεξιό προλαλήσαντα.
Αν και ο καλλίφωνος ψάλτης είναι πόλος έλξης ή, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο μακαριστός μητροπολίτης Φλωρίνης, Καντιώτης, «ο κράχτης που φέρνει τον κόσμο στην εκκλησία», το πρέπον είναι είναι η μουσική τάξη να υπηρετεί τη λατρεία.
Πηγή:patrisnews