Από μια φτωχή επαρχία της Κίνας, χωρίς εφόδια και οικογενειακό υπόβαθρο, έφτασε σήμερα να βρίσκεται σε όλες τις λίστες των πλούσιων και ισχυρών προσωπικοτήτων του πλανήτη και μάλιστα στην κορυφή: Αυτή είναι η ιστορία του Jack Ma, του ιδρυτή και ιδιοκτήτη του κολοσσού Ali Baba, που θα μπορούσε άνετα να γίνει ταινία του Χόλυγουντ.
Η προσωπική περιουσία του Ma Yun – όπως είναι το πραγματικό του όνομα – ξεπερνάει τα 25 δισ. δολάρια. Είναι μία περιουσία που έφτιαξε μέσα σε μόλις 18 χρόνια, αφού ίδρυσε τον κολοσσό διαδικτυακών συναλλαγών και αγορών στις 4 Ιουλίου του 1999.
Η διαφορά του από τους ανταγωνιστές Αmazon και e-bay; To Ali Baba δεν πουλούσε βιβλία, φορέματα, μηχανές γκαζόν σε ευκαιρία και δίσκους για συλλέκτες: Απευθυνόταν σε επιχειρηματίες, βιομήχανους, κατασκευαστές και γενικά στα «μεγάλα ψάρια»: Το Alibaba.com, ήταν μία διαδικτυακή πύλη που συνέδεε τους κινέζους κατασκευαστές με τους υπερπόντιους αγοραστές και έδινε την ευκαιρία για μαζικές παραγγελίες. Έτσι, έκλειναν μεγάλα deals, χωρίς ο ενδιαφερόμενος αγοραστής να χρειαστεί να πάει καν στην Κίνα!
Αυτά στην αρχή, μετά φυσικά το Ali Baba μπήκε και… στη λιανική και σήμερα παρέχει υπηρεσίες πώλησης από καταναλωτή σε καταναλωτή, από επιχείρηση σε καταναλωτή και από επιχείρηση σε επιχείρηση μέσω δικτυακών πυλών. Παρέχει επίσης υπηρεσίες ηλεκτρονικής πληρωμής, μηχανή αναζήτησης αγορών και υπηρεσίες cloud computing, με βάση τα δεδομένα.
Φέτος, το περιοδικό Fortune κατέταξε τον 52χρονο Jack Ma στη δεύτερη θέση της λίστας των 50 μεγαλύτερων ηγετών του κόσμου για το 2017.
Από την απόρριψη του KFC…στον Λευκό Οίκο
Ο Ma Yun γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Hangzhou της επαρχία Zhejiang της νοτιοανατολικής Κίνας. Ήταν το τρίτο παιδί μιας φτωχής κομμουνιστικής οικογένειας και είχε πάθος με τα αγγλικά – όταν ήταν πιτσιρίκι 8 ετών πήγαινε στα ξενοδοχεία της πόλης και πρόσφερε δωρεάν ξεναγήσεις στους αμερικανούς τουρίστες (μόλις είχαν μάθει την Κίνα, λόγω της επίσκεψης του τότε προέδρου Νίξον) μόνο και μόνο για να μιλάει μαζί τους και να μαθαίνει τη γλώσσα.
Το παρατσούκλι Jack Ma – που τελικά τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή – του το έδωσαν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι, που δεν μπορούσαν να προφέρουν καλά το όνομά του.
Αυτό το έκανε για τα επόμενα 9 χρόνια. Όταν ήρθε η ώρα να σπουδάσει, ο Jack Ma δυσκολεύτηκε πολύ – έδωσε 4 φορές εισαγωγικές εξετάσεις και πέρασε στο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο της Hangzhou μετά από 4 χρόνια. Αποφοίτησε με μάστερ στο Business Admistration to 1988, ακολούθησε για λίγο ακαδημαϊκή καριέρα και παράλληλα προσπαθούσε να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Μάταια όμως – απορρίφτηκε 10 φορές ως μη κατάλληλος.
Παράλληλα, μετά την αποφοίτησή του, ο Ma πήγε σε 30 διαφορετικές συνεντεύξεις για θέσεις εργασίας και απορρίφθηκε από όλους. “Πήγα ακόμα και στο KFC όταν άνοιξε στην πόλη μου. Εμφανιστήκαμε 24 άτομα για την θέση και προσέλαβαν τους 23. Ήμουν ο μόνος που έμεινα απέξω…” είχε δηλώσει κάποτε ο ίδιος.
Όλα άλλαξαν όταν έκανε το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ στις αρχές του 1995 και γνώρισε το internet – κάτι σχεδόν το … εξωτικό για την κομμουνιστική Κίνα.
Κατά την πρώτη του αναζήτηση έψαξε τη λέξη “μπύρα”. Αν και βρήκε πληροφορίες σχετικές με την μπύρα από πολλές χώρες, έκπληκτος δεν βρήκε καμία από την Κίνα. Μετά, προσπάθησε να αναζητήσει γενικές πληροφορίες για την Κίνα και πάλι δεν βρήκε τίποτα. O Ma τότε είδε μπροστά του την τεράστια επιχειρηματικό ευκαιρία που έψαχνε: συνειδητοποίησε ότι το Διαδίκτυο είχε κάτι σπουδαίο να προσφέρει.
Τον Απρίλιο του 1995, μαζί με την σύζυγό του και έναν φίλο δανείστηκαν 20.000 δολάρια ΗΠΑ και άρχισαν την πρώτη τους επιχείρηση: Η έφτιαχνε ιστοσελίδες για εταιρείες και ονομάστηκε “Χρυσός Οδηγός της Κίνας”. Μέσα σε τρία χρόνια η εταιρεία του είχε φτάσει τα 5.000.000 κινεζικά γουάν που ισοδυναμούσε με 800.000 δολάρια ΗΠΑ.
Το 1999 ο Jack Ma ίδρυσε το Alibaba.com, μαζί με 17 φίλους του – επενδυτές – υπαλλήλους, στο σαλόνι του σπιτιού του. Ως τον Οκτώβριο του 1999, καταφέρει να αποσπάσει 5 εκατ. δολάρια από τη Goldman Sachs και 20 εκατ. δολάρια από τη Softbank, μια γιαπωνέζικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών.
Στις αρχές του 2000 η εταιρία αποφάσισε να δημιουργήσει το Taobao, αντίπαλον δέος του eBay. Το 2005 η Yahoo επένδυσε 1 δισ. δολάρια στον όμιλο, με αντάλλαγμα το 40% αυτής.
Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2013 η εταιρεία έκανε την μεγαλύτερη πρώτη δημόσια προσφορά (IPO) στην ιστορία του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και την ίδια μέρα ο Ma έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα.
Τον Ιανουάριο του 2017, ο Jack Ma συναντήθηκε με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για να μιλήσουν για το νέο σχέδιο του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου: να προσθέσει ένα εκατομμύριο μικρές αμερικανικές επιχειρήσεις στην πλατφόρμα του που θα πουλούν τα προϊόντα τους σε Κινέζους καταναλωτές τα επόμενα πέντε χρόνια.
Εκτός από τα τεράστια κέρδη που θα προκύψουν από αυτό το deal, η Alibaba Group Holding προσφέρει – σύμφωνα με την ίδια την εταιρία – και κοινωνικό έργο, καταπολεμώντας την ανεργία: αναμένει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ καθώς κάθε εταιρία προσθέτει και από μία θέση!
Πέρυσι ανακοίνωσε πως σκοπεύει να δημιουργήσεις 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στα προσεχή δύο χρόνια.
Και δύο extras
– Ο Κινέζος μεγιστάνας σκοπεύει να επενδύσει 145 εκατομμύρια δολάρια στον τομέα των ψηφιακών παιχνιδιών για κινητά.
– O ίδιος είναι φανατικός του Tai Chi. Το 2009 ξεκίνησε να μαθαίνει με τον Wáng Xian, έναν πολύ γνωστό δάσκαλο πολεμικών τεχνών και από το 2011 τα μαθήματα Tai Chi είναι υποχρεωτικά για όλους τους εργαζομένους στην Alibaba. Το όραμα του Ma, σύμφωνα με τον βοηθό του, είναι μια μέρα οι άνθρωποι να τον θυμούνται πάνω απ ‘όλα ως master του Tai Chi, και όχι ως ιδρυτή της μεγαλύτερης πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, με 250 δις. δολάρια συναλλαγές…
news.gr