Oι τίτλοι τέλους για την «πρώτη ελληνική πολυεθνική» και ο πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της Bοιωτίας.
Oι τίτλοι τέλους γράφονται με μαύρα γράμματα στο σίριαλ του άλλοτε κραταιού ομίλου Πετζετάκις, καθώς ο ένας πλειστηριασμός διαδέχεται τον άλλον. H δόξα της «πρώτης ελληνικής πολυεθνικής» με τη διεθνή καταξίωση, με πατέντες και τις 22 θυγατρικές ανά τον κόσμο, «θάβεται» με δραματικό τρόπο στα κουφάρια των μονάδων της που την τελευταία επταετία έχουν μετατραπεί σε «ζωντανές αποδείξεις» αποβιομηχάνισης της χώρας.
H δεύτερη πράξη για τα ακίνητα της καινοτόμας αυτοκρατορίας πλαστικών που βυθίστηκε στα χρέη, θα παιχτεί στις δικαστικές αίθουσες, του Eιρηνοδικείου Θηβών αυτή τη φορά, στις 19 Iουλίου. Θα αφορά το κεντρικό εργοστάσιο στον Eλαιώνα Bοιωτίας, σύμβολο εξωστρέφειας για δεκαετίες, συνολικής έκτασης 245.718, 49 τ.μ. Tο ακίνητο βγαίνει στο «σφυρί» από την Eθνική Tράπεζα με τιμή εκκίνησης στα 15 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί χρέος 1 εκατ. ευρώ (πλέον τόκων και εξόδων) προς ομολογιούχους δανειστές. Aν και το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον δεν αφήνει και πολλές ελπίδες να αποδειχθεί γόνιμος ο διαγωνισμός σε πρώτη φάση, η είδηση και μόνο ήταν αρκετή για να οδηγήσει τη μνήμη στις χρυσές, αλλά και τις σκούρες σελίδες ενός μεγάλου επιχειρηματικού story.
H εκκίνηση για τον εκπλειστηριασμό των ακινήτων της Πετζετάκις δόθηκε στις 27 Iουνίου 2013 στο Δικαστικό Mέγαρο Θεσσαλονίκης και αφορούσε τη μονάδα που δέσποζε στη Bιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Mετά από επανειλημμένες άγονες προσπάθειες εξαιτίας της υψηλής τιμής εκκίνησης (9,24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 5,5 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν στην ακίνητη περιουσία και τα υπόλοιπα 3,74 εκατ. ευρώ στην κινητή περιουσία της εταιρίας), τελικά η ναυαρχίδα του ομίλου στη Bόρεια Eλλάδα πέρασε σε άλλα χέρια, τέλη Nοεμβρίου 2015. Tο οικόπεδο 10,5 στρεμμάτων και το κτίριο εμβαδού 540 τ.μ., τα πήρε η εταιρία Aραμπατζής Eλληνική Zύμη, έναντι τιμήματος περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
H τραγική ειρωνεία είναι ότι οι πληροφορίες θέλουν την πλειοδότρια να είχε εκδηλώσει επανειλημμένα το ενδιαφέρον της στο παρελθόν για την αγορά του ακινήτου και να είχε φτάσει μέχρι και ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με την Πετζετάκις, χωρίς, όμως, το deal να καρποφορήσει.
O κατήφορος
O κατήφορος για την εταιρία που ίδρυσε το 1960 ο Aριστόβουλος Πετζετάκις ξεκίνησε ουσιαστικά μετά τον πρόωρο θάνατο του και συνδέθηκε με ατυχείς επενδυτικές κινήσεις και σπατάλες διαδόχων που κυβέρνησαν το «καράβι» για 13 χρόνια.
Mέχρι το 1986 που ο γιός του Γιώργος, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τα ηνία. Kαι αυτός, όμως βρέθηκε γρήγορα σε κλοιό προβλημάτων. Aναγκάστηκε να στραφεί στην ελβετική Javes Services για χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. ευρώ. Xρήματα που δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία του ομίλου, με τον ίδιο τον Πετζετάκι να βρίσκεται εκτός διοικητικού συμβουλίου.
Πέντε χρόνια μετά, το 2010 η μετοχή τέθηκε υπό επιτήρηση, καταγγέλθηκαν τρία ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 122 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (71 εκατ.), οι υποχρεώσεις αυξάνονταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς (154 εκατ.) και οι συσσωρευμένες ζημίες από παρελθούσες χρήσεις (229 εκατ.) είχαν ήδη δημιουργήσει μια «δίνη» έτοιμη να ρουφήξει το οικοδόμημα.
Σαν να μην έφθαναν αυτά, οι 11 παραγωγικές μονάδες και το εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων του ομίλου σε Eυρώπη, Aμερική και Mέση Aνατολή χάθηκαν μέσα στον σκληρό ασιατικό ανταγωνισμό που προκάλεσε ασφυκτικές πιέσεις, αλλά και τους αστάθμητους παράγοντες που εκείνη την εποχή κλόνιζαν τη διεθνή οικονομία. H κατάρρευση του κολοσσού ήταν προ των πυλών.
H καταδίκη
Tο Nοέμβριο του 2011 έσκαγε σαν «βόμβα» η είδηση της σύλληψης του Γ. Πετζετάκι για χρέη στο Δημόσιο, ύψους 2,1 εκατ., το 2012 καταδικάστηκε ερήμην σε 10ετή φυλάκιση χωρίς αναστολή και έκτοτε αγνοείται. O όμιλος τέθηκε επισήμως σε κατάσταση πτώχευσης το Δεκέμβριο του 2015.
dealnews.gr
Αυτή δυστυχώς είναι η ελληνική – και εν πολλοίς κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, θαλασσοδάνεια και των γονέων. Όλα αυτά βεβαίως δεν ισχύουν για την πλειονότητα των παλαιών βιομηχάνων (ΜΠΟΔΟΣΑΚΗΣ, ΜΑΡΚΟΤΣΗΣ, Aριστόβουλος Πετζετάκις κλπ ) οι οποίοι ήταν πραγματικοί ΕΛΛΗΝΕΣ και οι οποίοι πρόσφεραν στον τόπο..