Ξανά τους ελληνικούς S-300 ”έβαλε μπροστά” υποκριτικά o Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας για να αποκρούσει τις πιέσεις της Δύσης για την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει από την Ρωσία αντιαεροπορικά συστήματα S-400.
Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Reuters μετά την συνάντηση διάρκειας 50 λεπτών με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων αναφέρθηκε και την αγορά των S-400 και τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία πώλησης και αγοράς και έχει καθορισθεί ο οδικός χάρτης.
”Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη εμείς θα αγοράσουμε το πυραυλικό σύστημα S-400 ” τόνισε ο Ερντογάν και – όπως μετέδωσε η τουρκική κρατική TV- συνέχισε.. « όσο χρόνο δεν θα προκύψει μία αρνητική κατάσταση εκ μέρους της Ρωσίας» εμείς είμαστε αποφασισμένοι στην αγορά του πυραυλικού συστήματος, αλλά πρέπει να σας αναφέρω και το εξής: «παράδειγμα στην Ελλάδα υπάρχουν τα S-300 και μέχρι σήμερα ούτε το ΝΑΤΟ αλλά ούτε και καμία χώρα μέλος της Συμμαχίας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με τα S-300» .
Φυσικά, όπως αναλυτικά έχει επισημάνει το Militaire.gr , η σχετική αναφορά του κ Ερντογαν αλλά και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, δεν ειναι τίποτα άλλο από ένα ρεσιτάλ ανερυθρίαστης υποκρισίας αφου επιχειρεί να εξισώσει την αγορά των Ρωσικών συστημάτων S-400 από την Αγκυρα με την από ”σπόντα” και κατ’ ανάγκην απόκτηση από την Ελλάδα των κυπριακών S-300: ”Κάνει το παπί” δηλαδή στο ότι αυτό έγινε μετά από τις ωμές και ευθείες απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην τολμήσει να εγκαταστήσει τους S-300 στο έδαφός της και ότι θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο!
Να θυμίσουμε ότι τις προάλλες ο Τουρκος υπουργός Ομέρ Τσελίκ ”ενοχλημένος” από αιχμές δυτικών αξιωματούχων για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, επιχείρησε να εμφανίσει <<τους S-300 της Ελλάδας στην αντιπαράθεση με τους S-400 που θα αγοράσει η Τουρκία>> και – κατά την τουρκική TV- να << θυμίζει τη σιωπή που τηρήθηκε όταν η Ελλάδα αγόρασε τους S-300 από τη Ρωσία>>.
Βεβαίως μόνο που ούτε …σιωπή υπήρξε ούτε …χωρίς επιπτώσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο εξελίχτηκε η υπόθεση. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, ήταν η Τουρκία αυτή που αντιτάχτηκε με απειλή πόλεμου στο δικαίωμα μιας χώρας , της Κύπρου, που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ και δεν έχει δεσμεύσεις, να αγοράσει όποιο όπλο ήθελε για να αμυνθεί. Ήταν αυτή που ”εκβίασε” ΗΠΑ. Βρετανια και ΝΑΤΟ ( που βέβαια καλόβλεπαν εξίσου με την Αγκυρα αυτή την αντίδραση) να ασκήσουν αφόρητες πιέσεις στην Αθήνα και στην Λευκωσία να ματαιωθεί η συμβόλαιο αγοράς των S-300 μεταξύ Ρωσίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.Οι αντιδράσεις της Τουρκίας, είχαν ως κέντρο τον ισχυρισμό ότι η εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο, συνιστά απειλή όχι μόνο για την ασφάλεια της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», αλλά και απειλή για την ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας. Δηλαδή εντέχνως η Άγκυρα παρουσίασε, την αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας της Αθήνας και της Λευκωσίας ( την αμυντική τους θωράκιση δηλαδή) ως δήθεν απειλή εναντίον της και κατηγόρησε Κύπρο και Ελλάδα για δήθεν επιθετική συμπεριφορά. Επιπλέον οι τουρκικές αντιδράσεις, δεν άργησαν να μετατραπούν σε ευθείες απειλές για ένα νέο Αττίλα, αξιώνοντας την οριστική ακύρωση της ρωσοκυπριακής συμφωνίας για τους S-300.
Ταυτόχρονα η Τουρκία τόνιζε ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, να συνεργάζεται στον ευαίσθητο αυτόν τομέα με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι για το χειρισμό των ραντάρ του συστήματος, ήταν αναγκαία η παρουσία Ρώσων τεχνικών στην Κύπρο.
Ακόμα και την Ελλάδα πίεσε τότε να μην φιλοξενήσει τα συστήματα και η τουρκική αντίδραση στην ανακοίνωση αυτή, ήταν έντονη και προκλητική. Και όταν αυτό έγινε, το ΝΑΤΟ έβαλε βέτο να μην διασυνδέσει η Αθήνα τους ρωσικούς πυραύλους με το υπόλοιπο σύστημα αεράμυνας- και για χρόνια να μείνουν ”ημιενεργοί”…