Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ! – ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Κοινοποίηση:
tzakia

Ιχνη ραδιενεργού Καισίου σε πάρα πολύ μικρές συγκεντρώσεις ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, με το συγκεκριμένο φαινόμενο να συνδέεται ευθέως με την καύση ξύλων τους χειμωνιάτικους μήνες για τη θέρμανση των νοικοκυριών.

Τα υπολείμματα του Τσέρνομπιλ εξακολουθούν να απειλούν την υγεία μας, 23 χρόνια μετά…μέσω των τζακιών! Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η ανεξέλεγκτη χρήση τζακιών και καύση ξύλου έχει προκαλέσει εντονότατο πρόβλημα στην ατμόσφαιρα κάνοντας την αποπνικτική αλλά και επικίνδυνη.

Οπως εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής του ΑΠΘ, Μ. Μανωλοπούλου, μέλος της ερευνητικής ομάδας, που δημοσίευσε το αποτέλεσμα της μελέτης της στο Journal of Environmental Radioactivity, το ραδιενεργό στοιχείο απορροφήθηκε από τα δέντρα ορισμένων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, μέσω του νέφους που κατακάθισε στο έδαφος την περίοδο του πυρηνικού ατυχήματος του 1986.

Όταν το ξύλο καίγεται ένα μέρος του Καισίου (το μεγαλύτερο) παραμένει στη στάχτη, ενώ ένα άλλο διαχέεται στην ατμόσφαιρα και αυτό είναι το πρόβλημα, υπογράμμισε η κ. Μανωλοπούλου.

Εντύπωση προκαλεί και το ότι ραδιενεργό Καίσιο δεν βρέθηκε σε ξυλεία, η οποία προήλθε από το εξωτερικό, αλλά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως από το βόρειο τμήμα της χώρας.

Μάλιστα η καθηγήτρια, ερωτώμενη για τις επίμαχες ελληνικές περιοχές, ανέφερε τη Νάουσα και τη Χαλκιδική, ενώ εξήγησε πως η μεγαλύτερη ή μικρότερη ύπαρξη Καισίου στα ξύλα έχει σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες, που επικρατούσαν όταν το ραδιενεργό νέφος πέρασε πάνω από κάθε περιοχή (εάν έβρεχε τότε ή όχι κ.τ.λ).

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στη διαχείριση της στάχτης και συμβουλεύουν τους κατόχους τζακιών να μη σηκώνουν σκόνη κατά τη διαδικασία του καθαρισμού της εστίας, ενώ επισημαίνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν αυτό στη συνέχεια αναμειχθεί με το έδαφος.

Οπως είπε η κ. Μανωλοπούλου, οι μετρήσεις της ερευνητικής ομάδας έδειξαν πολύ μικρές συγκεντρώσεις Καισίου σε επίπεδο ιχνών. Ωστόσο, αυτές πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης, όπου δεν υπάρχουν νοικοκυριά και δεν γίνεται εκτενής καύση ξύλου για τις ανάγκες θέρμανσης. Είναι πολύ πιθανό οι συγκεντρώσεις να είναι μεγαλύτερες σε άλλες αστικές περιοχές με σημαντική χρήση τζακιών και ξυλόσομπας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ρε παιδια, τόσες δεκαετιες..τόσες πυρκαγιες στην Βορεια Ελλάδα,θυμηθειτε το πρωτο πόδι της Χαλκιδικης.. το Αγιο όρος και πόσες δεκαδες αλλες φωτιες.Το Σειχ σου… και πόσα αλλα…ΔΕν ειχε τότε ραδιενεργεια?Και εχει τώρα με το καψιμο των..κουτσουρων στα τζάκια?ΕΛΕΟΣ. Αφηστε μας να ζεσταθουμε. Η μειώστε την τιμη του πετρελαίου.Οχι άλλο φόβο για εμας ρε παιδια..ημαρτον

  2. ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
    ΘΑ ΑΥΤΟΕΞΟΝΤΩΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΜΑΣ.
    -ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΛΑΝΕ 30% ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΤΟΥΣ.
    – ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΑ ΥΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ.
    -ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΧΡΥΣΑΦΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ. ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΜΟΛΥΝΑΝ ΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.

    ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΛΑΚΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΖΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΦΘΗΝΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ.

    ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΖΩΑ, ΙΣΩΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΡΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

Comments are closed.