Διαχρονικό μνημείο πίστης του ανθρώπου και ιδιαίτερης σχέσης του με το Θεό παραμένει ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας ακόμη και σήμερα για εκατομμύρια ανθρώπους και ειδικά τους νέους , πιστοποιώντας την σπουδαιότητα της παρουσίας του σε μια πόλη που ονομάζεται Κωνσταντινούπολη και όχι φυσικά Ισταμπούλ.
Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο κοινής χρήσης Instagram αποκάλυψε τα 50 πιο δημοφιλή ταξιδιωτικά κέντρα μεταξύ των 700 εκατομμυρίων ενεργών χρηστών του.
Δύο από τα πιο διάσημα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα , τουριστικά αξιοθέατα ευρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, και τα οποία επισκέπτονται εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο, είναι ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας και το Τζαμί Σουλταναχμέτ .
Η Αγία Σοφία κατατάχθηκε στην 27η θέση με 172.246 χρήστες που είχαν δημοσιεύσει μια φωτογραφία ως ορόσημο χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη ετικέτα hash.
Ο ιερός ναός της χριστιανοσύνης κατασκευάστηκε ως ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία κατά την διάρκεια της βασιλείας του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α το 537, και αποτελεί πραγματικά ένα θαύμα αρχιτεκτονικής με την περίφημη θολωτή δομή, τις ψηφιδωτές εικόνες της και το εσωτερικό της διάκοσμο , προκαλούσε δέος στον επισκέπτη.
Κατά την εποχή του Αρκαδίου, το 404, ο ιερός ναός πυρπολείται και ανακαινίζεται εκ νέου από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β’. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 10 Οκτωβρίου του 415, όμως ο ναός θα πυρποληθεί και πάλι το 532, κατά την περιβόητη Στάση του Νίκα. Έτσι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α’ αποφασίζει να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπή ναού θα μπουν στις 23 Φεβρουαρίου του 532, με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρο ο Μιλήσιος.
Για την περάτωση του τεράστιου για την εποχή έργου εργάστηκαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ ξοδεύτηκαν 320.000 λίρες (περίπου 120.000.000 ευρώ). Από κάθε σημείο όπου υπήρχε Ελληνισμός, έγινε προσφορά: Τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο, για τη διακόσμηση του εσωτερικού.
Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών».
Για χίλια και πλέον χρόνια (537-1453), η Αγία Σοφία θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.
Ο ιερός ναός μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάκτηση της πόλης από το Μωάμεθ το 1453.
Εν τω μεταξύ, το Τζαμί του Σουλταναχμέτ, το οποίο χτίστηκε από το 1609 έως το 1616 κατά τη διάρκεια του Σουλτάνου Ahmed I ονομάζεται και Μπλε Τζαμί για τα μπλε πλακάκια που κοσμούν τα τείχη του εσωτερικού του, κατέλαβε την 47η θέση στην κατάταξη .
Ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι ήταν το πιο δημοφιλές σημείο ταξιδιού μεταξύ των χρηστών του Instagram με περισσότερες από 3,6 εκατομμύρια φωτογραφίες να δημοσιεύονται από τον ιστότοπο.
Το ρολόι του βρετανικού πύργου BigBen ήταν από 2,4 εκατομμύρια χρήστες , ο δεύτερος πιο κοινός προορισμός για τους χρήστες του δικτύου και κοινής χρήσης φωτογραφιών.
Επίσης το μεταξύ των 10 κορυφαίων τοποθεσιών για τους χρήστες το Grand Canyon στην πολιτεία της Αριζόνα έλαβε σχεδόν 2 εκατομμύρια ψήφους και πήρε την 3η θέση.
ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΜΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ …..
ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ