Ο κλοιός σφίγγει γύρω από το λαιμό του Αλέξη Τσίπρα – Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει: “πρώτα συμφωνία με θεσμούς και ύστερα τα άλλα” – Συνάντηση πρωθυπουργού με Γιούνκερ

Κοινοποίηση:
tsipr4

Αυτή την ώρα η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στη Ρίγα – Θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων

Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Ρίγα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στέλνει μήνυμα αλά… Μέρκελ στην Αθήνα πως όλα περνούν από τη συμφωνία με τους Θεσμούς.

Φαίνεται τελικά πως η κίνηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην έναρξη της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, να βάλει τη γραβάτα του στο στήθος του Αλέξη Τσίπρα μόνο τυχαία δεν ήταν.

Από το χρέος κρίνεται η συμφωνία Μετά τη διάρκειας σχεδόν 2,5 ωρών συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός ως τα ξημερώματα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, τα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών ήταν πως επί της ουσίας πρόοδος δεν υπάρχει. Φάνηκε και από τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου που ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη.

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα να τονίζει, κατά την ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, πως οι δυο άνδρες θα κάνουν αποτίμηση της μέχρι τώρα προόδου και θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα όμως, έστειλε μηνύματα στην Αθήνα: όλα περνούν από τους Θεσμούς, τα τεχνικά κλιμάκια και τις συζητήσεις στο Brussels Group, που συνεχίζονται. “Η σκληρή δουλειά σε επίπεδο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με στόχο να επιταχυνθεί περαιτέρω η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις”, είπε. Click4more: Μήνυμα από Βερολίνο: Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στη λύση Επιπλέον, η Μ. Αντρέεβα ερωτηθείσα κατά πόσο υφίσταται πέραν της τεχνικής και πολιτική διαπραγμάτευση, απάντησε ότι οι εργασίες συνεχίζονται και στα δύο επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, με την πολιτική διάσταση των διαβουλεύσεων να επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων επί τη βάσει ωστόσο της τεχνικής προόδου.

Υπενθύμισε, δε, ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) και μετά το Eurogroup να συγκληθεί έτσι ώστε να αποφασίσει για τις εκταμιεύσεις.

Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθώς, όπως είπε, εξαρτάται από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στις διαβουλεύσεις καθώς και από το ρυθμό αυτής της προόδου. «Δεν υπάρχουν προθεσμίες. Όσο συντομότερα επιτευχθεί η πρόοδος, τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: