Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού περίμεναν εδώ και αρκετούς μήνες ότι θα γίνει μια τρομοκρατική επίθεση. Κάποιοι μάλιστα παρακολουθούσαν στενά τις κινήσεις συγκεκριμένων κρατουμένων, μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς», γιατί φοβούνταν πως στόχος μπορεί να είναι οι ίδιοι. Αλλοι συνάδελφοί τους διαφωνούσαν. Τους έλεγαν να μην πανικοβάλλονται, πως οι «Πυρήνες» έχουν… ψωνιστεί και ότι τους χαρακτηρίζει πλέον μια μεγαλομανία.
«Μετά τον Σόιμπλε, ο επόμενος στόχος θα είναι κάποιος ψηλά. Μπορεί και ο Ομπάμα», είχε αστειευθεί κάποιος. Αυτή ήταν πάνω-κάτω και η απάντησή τους όταν, πριν από δύο μήνες, κάποιος εκτός φυλακής επικοινώνησε για να τους ρωτήσει πώς αξιολογούσαν τη φήμη ότι θα χτυπούσαν κάποιο τραπεζικό στέλεχος. «Πιστεύουμε πως εάν χτυπήσουν, θα επιλέξουν στόχο με μεγαλύτερη συμβολική σημασία», ήταν η εκτίμησή τους. «Πάντως, το σίγουρο είναι πως πέσαμε μέσα στην ημερομηνία», συμφώνησαν μεταξύ τους λίγες ώρες μετά το χτύπημα στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου (είχαν προβλέψει πως θα χτυπούσαν σε ημερομηνία σχετική με το κλείσιμο της αξιολόγησης).
Ποιο παρακλάδι
Για τους υπαλλήλους που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η επίθεση οργανώθηκε από μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς». Το ότι ο σκληρός πυρήνας της οργάνωσης βρίσκεται μέσα στη φυλακή δεν ξενίζει κανέναν. Ούτε ότι την επομένη της επίθεσης οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι δεν έδειξαν κάποια διαφορετική συμπεριφορά (και σε προηγούμενες επιθέσεις, στις οποίες τελικά είχαν πάρει την ευθύνη, δεν είχαν δείξει τίποτα που θα μπορούσε να κινήσει υποψίες). Το μοναδικό ερώτημα για τους σωφρονιστικούς είναι από ποιο παρακλάδι της οργάνωσης δόθηκε το «πράσινο φως», αφού τα μέλη έχουν πλέον διασπαστεί σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα.
Η επικοινωνία, πάντως, με τον «έξω κόσμο», και άρα η δυνατότητα να στρατολογούν και να καθοδηγούν νέα άτομα, έχει αποδειχθεί πως είναι μια μάλλον εύκολη υπόθεση. Είτε μέσω κινητών (η «Κ» είχε αποκαλύψει παλαιότερα πως στα κελιά τους είχαν βρεθεί και κατασχεθεί 10 συσκευές τηλεφώνων) είτε μέσω των επισκεπτηρίων που όπως διαμηνύουν οι σωφρονιστικοί με κάθε ευκαιρία στο υπουργείο, γίνονται πλέον χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο.
Προειδοποίηση
«Οι κρατούμενοι δεν μας αφήνουν να κλείσουμε τις πτέρυγες. Οι φυλακές είναι έτοιμες να εκραγούν», είχαν πει πρόσφατα στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή. «Δεν προκύπτει αυτό που μου λέτε από πουθενά», απάντησε εκείνος σύμφωνα με μέλη της ομοσπονδίας σωφρονιστικών που ήταν παρόντες.
Η επιστολή των κρατουμένων στις 18 Μαΐου με μια σειρά αιτημάτων (μεταξύ αυτών το να γίνει μόνιμος ο νόμος Παρασκευόπουλου για την υπό όρους και προϋποθέσεις αποφυλάκιση καταδικασθέντων) ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εδώ και καιρό. «Μαζικοποιούμε τον αγώνα και αρνούμαστε το μεσημεριανό κλείδωμα», προειδοποίησαν οι κρατούμενοι στο κείμενό τους με τίτλο «Εναρξη κινητοποίησης στις φυλακές».
Η σχέση-κλειδί
Για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους είναι σαφές πως τα μέλη των Πυρήνων «εξελίχθηκαν» μέσα στη φυλακή, μέσα από τη σχέση τους με τους ποινικούς κρατουμένους. Μια σχέση που γεννήθηκε λίγο μετά την προφυλάκισή τους, το 2009. Οι –20χρονοι τότε– τρομοκράτες μπορεί να δήλωναν πως έχουν ιδεολογικές αγεφύρωτες διαφορές με τους ανθρώπους της νύχτας, εκείνοι όμως τους παρακολουθούσαν στενά και ήταν εξαρχής ανοικτοί σε ένα είδος συνεργασίας. Ολοι παρατηρούσαν ότι οι δύο πλευρές είχαν έρθει ιδιαίτερα κοντά μέσα από τη συγκατοίκησή τους και πως οι «Πυρήνες», εξαιτίας αυτής της σχέσης, είχαν πάρει «θάρρος». Ολοι έχουν να θυμούνται νεαρό μέλος της οργάνωσης να φωνάζει προκλητικά, παρουσία σωφρονιστικών, πως (μέσα στη φυλακή) «άλλοι πουλάνε προστασία, άλλοι πουλάνε πρέζα, εμείς πουλάμε φόβο».
Ο «αρραβώνας» τους επισημοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011. Εκείνη την περίοδο υπήρχε ενημέρωση ότι ετοιμάζεται μια εντυπωσιακή απόδραση μεταξύ ποινικών και τρομοκρατών. Τα δελτία πληροφοριών έκαναν λόγο για χρήση ρουκέτας η οποία θα γκρέμιζε μέρος της μάντρας. Τελικά, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, αντί του ήχου της έκρηξης, ακούστηκε ο συναγερμός της φυλακής. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ένας φύλακας είχε δει στον διάδρομο φυλακισμένο ποινικό (βασικό κατηγορούμενο του συνδικάτου του εγκλήματος) να οπλοφορεί. Δίπλα του, δύο μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» είχαν ρίξει στο πάτωμα και χτυπούσαν ένα συνάδελφό του. Ο ποινικός μπήκε στον χώρο του επισκεπτηρίου, όπου και παρέμεινε οπλισμένος κρατώντας ομήρους φύλακες και επισκέπτες. Ηταν έτοιμοι να δώσουν σήμα για να ξεκινήσει εξέγερση στις πτέρυγες και να δημιουργηθούν πολλά μέτωπα, κάτι που τελικά αποφεύχθηκε το τελευταίο λεπτό έπειτα από διαπραγμάτευση με σωφρονιστικούς.
Μετά το συμβάν, οι υπάλληλοι ενημέρωσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη σχέση ποινικών και τρομοκρατών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένα χρόνο αργότερα ενημέρωσαν εκ νέου το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και το Δημοσίας Τάξης, για την εξέλιξη της σχέσης αξιολογώντας την ως ένα από τα βασικά προβλήματα στη λειτουργία των φυλακών. Τίποτα όμως δεν άλλαξε.
Οταν τα νέα μέλη των «Πυρήνων» σχεδίαζαν την απόδραση από τον Κορυδαλλό με τον Χριστόδουλο Ξηρό, φαίνεται πως είχαν ζητήσει εκ νέου βοήθεια αλλά και χρηματοδότηση από τους ανθρώπους της νύχτας μέσα στη φυλακή. «Δεν θα εκπλαγούμε εάν μάθουμε ότι και τώρα έχουν τέτοιου είδους βοήθεια. Αλλωστε, εδώ και κάποιους μήνες έχουν και δικό τους… υπουργό Εξωτερικών εκεί έξω», σχολιάζουν οι σωφρονιστικοί με νόημα, εννοώντας βέβαια τον βαρυποινίτη Βασίλη Στεφανάκο, που αποφυλακίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, μετά οκτώ χρόνια κράτησης, κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.