Διογένης (404-323 π. Χ.)
Όποιον και να ρωτήσεις, τι είπε ο Διογένης στον Αλέξανδρο, θα σου απαντήσει εκείνο…..
το χιλιοειπωμένο «μη μου κρύβεις τον ήλιο» ή «μη μου στερείς αυτό που δεν μπορείς να μου χαρίσεις». Οι νεοέλληνες ειδικοί κατά έναν περίεργο τρόπο, σταματούν εδώ χωρίς να επεκτείνονται στην υπόλοιπη συζήτηση του Αλεξάνδρου με τον Διογένη, η οποία είναι πραγματική διάλεξη πολιτικής κοινωνιολογίας. Ο Διογένης συμφωνεί με την Σωκρατική αντίληψη περί γνώσεως. Δηλαδή δεν μπορεί να ασχοληθεί κάποιος επιτυχώς και επωφελώς με κάτι αν το αγνοεί.
Νομίζεις λέει στον Μέγα Αλέξανδρο πως είναι ηνίοχος εκείνος που δεν μπορεί να κρατήσει τα ηνία; Ή εκείνος που δεν ξέρει να κυβερνήσει είναι κυβερνήτης; Ο Αλέξανδρος τότε, ανήσυχος μήπως θεωρηθεί ότι δεν γνωρίζει να βασιλεύει, ρωτά πολύ εύστοχα: Ποιος διδάσκει την βασιλική τέχνη που πρέπει να μεταβεί κανείς για να την μάθει;
Στο ερώτημα ο Διογένης απαντά, πως η μόρφωση είναι δυο ειδών. Εκείνη που διαθέτει ο άνθρωπος από την φύση, την «θεία», και εκείνη που αποκτά από τους ανθρώπους την «ανθρώπινη». Δηλαδή η έμφυτη και η επίκτητη. Για να γίνει όμως κάποιος σωστά μορφωμένος, είναι απαραίτητο να προστεθεί η ανθρώπινη στην θεια. Δηλαδή ο κυβερνήτης ο βασιλεύς ο ιατρός πρέπει να έχει το ταλέντο, την έμφυτο κλίση να κυβερνήσει να βασιλεύει να ιατρεύει κλπ. Η άποψη αυτή του Διογένους επικρατεί σήμερα στην παιδαγωγική επιστήμη και αποτελεί την βάση του επαγγελματικού προσανατολισμού. Ο Διογένης, όπως διαβάζουμε στο hellasnow.gr, βεβαιώνει τον Αλέξανδρο, ότι όποιος έχει την θεϊκή-έμφυτη μόρφωση, εύκολα αποκτά και την άλλη, την ανθρώπινη, αφού ακούσει λίγα και λίγες φορές. Απορίας άξιο είναι, γιατί περιορίζουν τον Διογένη στα αστεία και στα πειράγματά του και «αγνοούν» την προσφορά του στην επιστήμη της πολιτικής κοινωνιολογίας. Άλλωστε δεν είπε τυχαία στο τέλος την κουβέντα ο Αλέξανδρος, πως, «Αν δεν ήμουν Αλέξανδρος θα ήθελα να ήμουν Διογένης». Ολοκληρώνοντας τον διάλογό του ο Διογένης, με τον Μέγιστο της οικούμενης, λέει: «Ακόμη κι αν κατακτήσεις όλον τον κόσμο, ακόμη κι αν περάσεις τις ηράκλειες στήλες και κατακτήσεις την μεγάλη ήπειρο που βρίσκεται πέρα από τον μεγάλο ωκεανό που είναι μεγαλύτερη από την Ασία, δεν θα είσαι μεγάλος βασιλιάς, αν πρώτα δεν είσαι καλός άνθρωπος. «Μείζω της Ασίας ήπειρον, τον Ωκεανόν διανηξάμενος».
Σε ποιά Ήπειρο αναφερόταν ο Διογένης άραγε;;Μα είναι πασιφανές πως μιλάει για την Αμερική ( καθότι η Ατλαντίδα ήταν στον βυθό..).Είναι προφανές πως η μυστική ιστορία του Γένους μας εξαπλώνεται σε μέρη και καταστάσεις που δεν έχουμε αντιληφθεί…
…Tι παράξενες ημερομηνίες έχουν τα σχόλια… 5/9… 6/9… 22/9… 23/9…
Ξέρω είμαι εκτός θέματος αλλά αυτό μου έκανε εντύπωση!
Και το ψευδώνυμο τσικο το χρησιμοποιούσε και κάποιος άααλλος… παλιά στη στάζι… δεν το είχε επιλέξει… του το είχαν δώσει οι μέντορές του.
Κι αυτό μου έκανε εντύπωση… επίσης!
άλλα ντ΄ άλλα της παρασκευής το γάλα από το site που γράφει ακόμη και σήμερα για nibiru πράσινα άλογα και πορτοκαλής όρχεις σοβαρευτείτε αμόρφωτοι και μην αναπαράγεται ότι κατεβάσει η κούτρα σας. Κι αν θέλετε κάτι αρχαίο ‘η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια!!
Ασφαλως η ημιμαθεια ειναι χειροτερη απο την αμαθεια
ομως ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ;;;
Ο μεγαλύτερος φιλόσοφος που υπήρξε ποτέ.
oι χαβγιτες θα το πιστεψουν αμεσως.
Ενώ οι ανιστόρητοι δεν θα το πιστέψουν ποτέ και οι ημιμαθείς δεν θα το πιστέψουν ποτέ.
τώρα το χώνεψαν κιόλας, μην σου πω ότι προσθέτουν κι επιπλέον ανιστόριτες σάλτσες!!
αφου καποιοι δεν θελουν να τα μαθουμε, τι να κανουμε ρε χιο? οποιος θελει να μαθει, μαθαινει, οποιος δεν θελει, γραφεται στο συριζα, στο κκε, στον ανταρσυα και λεει σιγα και τι ειναι οι ελληνες…η επισημη ιστορια λεει οτι την ανερικη την ανακαλυψε ο κομομβος το 1492 , οταν οι οι ινδιανοι εχουν μυθους και αγαλματα για την ορεχονα, δηλαδη τη θεα αθηνα!!