Την έκδοση Ρώσου «master» του bitcoin, που κατηγορείται για ξέπλυμα τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων και βρίσκεται κρατούμενος στη χώρα μας από το καλοκαίρι διεκδικούν οι δύο υπερδυνάμεις.
Αίτημα έκδοσης για τον Αλεξάντερ Βίνικ, είχαν καταθέσει οι αμερικανικές αρχές, όμως, σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησαν και οι Ρώσοι, οι οποίοι των κατηγορούν για απάτη, με αποτέλεσμα, μία ιδιότυπη «διπλωματική» διαμάχη μεταξύ των αρχών των δύο χωρών.
Ο 38χρονος, που θεωρείται ειδήμων στη διαχείριση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin παγκοσμίως, και ιδιαίτερα σε συναλλαγές που προέρχονται από εκβιασμούς και πωλήσεις ναρκωτικών μέσω ίντερνετ, αλλά και από λύτρα κυβερνοεπιθέσεων, είχε ως βάση του τη Ρωσία και δεν είχε βρεθεί ποτέ στις ΗΠΑ.
Ο Βίνικ, όταν συνελήφθη, στις 24 Ιουλίου, βρισκόταν με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους σε ξενοδοχείο των Νέων Ρόδων Χαλκιδικής για διακοπές.
Η σύλληψή του οργανώθηκε από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας για την ανταλλαγή των bitcoins.
Κύριο μέλημα των αρχών κατά την επιχείρηση σύλληψης, ήταν να μην προλάβει να κλείσει το πρόγραμμα μέσω του οποίου διαχειριζόταν την ιστοσελίδα του από το κινητό του, και έτσι άρπαξαν το τηλέφωνο από τον 38χρονο πριν προλάβει να απενεργοποιήσει την εφαρμογή.
Ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη διαχείριση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, μετά τη σύλληψή του. Έχει οδηγηθεί στις φυλακές και το Συμβούλιο Εφετών αναμένεται να συνεδριάσει για να εξετάσει το αίτημα έκδοσής του στο τέλος του μήνα.
Στο νομικό επιτελείο του 38χρονου, βρίσκονται 4 Έλληνες δικηγόροι, μεταξύ των οποίων ο Αλ. Λυκουρέζος, ένα δικηγορικό γραφείο στην Ιταλία και ένα στη Μ. Βρετανία.
Ενώ οι προετοιμασίες για την δίκη της 29ης ήταν σε εξέλιξη, οι ρωσικές αρχές κατέθεσαν αίτημα έκδοσης για τον 38χρονο, τον οποίο κατηγορούν για απάτη.
Το αίτημα έφτασε τις προηγούμενες ημέρες στις ελληνικές δικαστικές αρχές και σήμερα ο Βίνικ επρόκειτο να μεταφερθεί εκ νέου στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης για τη νέα, αυτή, υπόθεση.
Πρόκειται για υπόθεση απάτης που αφορά σε παράδοση συγκεκριμένων εμπορευμάτων μέσω διαφόρων εταιριών για τις οποίες φέρεται να έκοψε τιμολόγιο αλλά να μην έδωσε το προϊόν, ζημιά που υπολογίζεται σε 660.000 ρούβλια, δηλαδή, περίπου 10.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο αίτημα από πλευράς Ρωσίας, πιθανόν να καταστρέψει την υπόθεση για τους Αμερικανούς, οι οποίοι ανέμεναν την απόφαση, η οποία, με την νέα τροπή των πραγμάτων, αναμένεται να καθυστερήσει.
Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση για τον 38χρονο, θα λάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι και αρμόδιος για την έκδοση ξένων πολιτών.