Οπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, αποτέλεσμα ήταν η «μείωση της ποινής της» γεγονός που θα της «επιτρέψει να υποβάλει αμέσως ένα αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους».
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε, μπροστά σε μια σπάνια ανθρωπιστική κατάσταση να καταστήσει δυνατή, όσο πιο σύντομα γίνεται, την επιστροφή της κυρίας Σοβάζ στην οικογένειά της» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.
Η ποινή της γυναίκας μειώνεται σε φυλάκιση «2 ετών και 4 μηνών», διευκρινίζεται στο κείμενο.
Ο Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε την Παρασκευή τις τρεις κόρες της Ζακλίν Σοβάζ, 68 ετών, όπως επίσης και τις δικηγόρους τους.
«Τις άκουσε για πολλή ώρα κι αποφάσισε να εξετάσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (…) Έκανε εκ νέου δεκτές σήμερα στις 18.00 ώρα Γαλλίας τις δικηγόρους της Ζακλίν Σοβάζ για να τους ανακοινώσει την απόφασή του» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από το περιβάλλον του Ολάντ.
Η Ζακλίν Σοβάζ, 66 ετών, σκότωσε τον σύζυγό της τον Σεπτέμβριο του 2012, την επομένη της αυτοκτονίας του γιου τους, με τρεις πυροβολισμούς στην πλάτη, αφού η ίδια και τα τέσσερα παιδιά της υφίσταντο επί 47 χρόνια σωματική βία και σεξουαλική κακοποίηση.
Η επικύρωση, τον Δεκέμβριο, της καταδίκης της σε κάθειρξη δέκα ετών από το κακουργιοδικείο της περιφέρειας Λουάρ-ε-Σερ (κεντρική Γαλλία) έκανε τις τρεις κόρες της να εξεγερθούν.
«Η μητέρα μας υπέφερε σε όλη τη διάρκεια της συζυγικής ζωής της, θύμα του πατέρα μας, ενός βίαιου, τυραννικού, διεστραμμένου και αιμομίκτη άνδρα», ανέφεραν η Σιλβί, η Καρόλ και η Φαμπιέν.
Για την υπόθεση της Ζακλίν Σοβάζ η κινητοποίηση των Γάλλων ήταν μαζική. Οι κόρες της υπέβαλαν στον πρόεδρο το αίτημα απονομής χάριτος, το οποίο είχαν υποστηρίξει πολλοί κοινοβουλευτικοί και σημαίνουσες προσωπικότητες.
«Είμαι συγκλονισμένη, είμαι ευτυχισμένη, είμαι ευγνώμων, είμαι ανακουφισμένη» τόνισε από την πλευρά της η Έβα Νταρλάν, η γυναίκα που σύστησε την επιτροπή υποστήριξης στην Ζακλίν Σοβάζ.
«Λέω στον εαυτό μου ότι τελικά ενδεχομένως θα μπορέσουμε να εργαστούμε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των γυναικών στη Γαλλία και η Ζακλίν Σοβάζ πλήρωσε πολύ πολύ βαριά το γεγονός ότι μπορέσαμε να εξελιχθούμε» στο θέμα αυτό προσέθεσε η ίδια.
Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, εξέφρασε την χαρά της απόψε σε μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter όπου επισήμανε ότι: «παρά τις επιφυλάξεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνώρισε τα επιχειρήματα» των υποστηρικτών της απονομής χάριτος.
«Επιτέλους! Υπό την πίεση της κοινής γνώμης που κινητοποιήθηκε, ο Ολάντ υποχώρησε. Ευτυχές το γεγονός αυτό για την Ζακλίν Σοβάζ και τον αγώνα των γυναικών» έγραψε από την πλευρά της η πρώην υπουργός της Δεξιάς Ναταλί Κοσιουσκό- Μοριζέ, που είχε επισκεφθεί την καταδικασθείσα την Τρίτη στην φυλακή.
Το Σύνταγμα της Γαλλίας εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο της χώρας να ασκήσει το δικαίωμα της απονομής χάριτος, σε προσωπικό επίπεδο από το 2008. Ωστόσο το περιβάλλον του Ολάντ είχε αναφέρει πρόσφατα ότι καταρχήν δεν διάκειται θετικά σε αυτό το ενδεχόμενο.
Ο ίδιος είχε ασκήσει το δικαίωμα αυτό μία και μοναδική φορά, τον Ιανουάριου του 2014, όταν αποφυλακίστηκε υπό όρους ο παλαιότερος κρατούμενος της Γαλλίας.