«Ο πακτωλός των εκατομμυρίων που «επενδύονται» μέσω Παρθένων Νήσων είναι νόμιμα χρήματα ;»

Κοινοποίηση:
lefta

«Με βάση μια επιστολή ενός βιβλιοπώλη, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πριν λίγους μήνες, ανακατεύτηκαν διάφορες υπηρεσίες στην αναζήτηση της αλήθειας πίσω από τις καταγγελίες. ΣΔΟΕ, Εισαγγελία, Αρχή για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα αλλά και η ίδια η Βουλή.
Η καταγγελία αφορά εταιρεία με έδρα το Κολωνάκι που λειτούργησε στις αρχές του 2000 και για σειρά ετών. Η εταιρεία αυτή διαχειριζόταν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό ελλήνων και ξένων επενδυτών που επένδυαν σε ελληνικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό των Ελλήνων επενδυτών είναι η «άγνωστη» ταυτότητά τους, αφού οι επενδύσεις γινόντουσαν μέσω πλέγματος εταιρειών από το Λουξεμβούργο και τις βρετανικές Παρθένες Νήσους, τα βασίλεια δηλαδή της φοροδιαφυγής.
Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ιδιαιτέρως γνωστά στην ελληνική κοινωνία. Εφοπλιστές, οικονομολόγοι-πολιτικοί, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη (με ιδιαίτερες σχέσεις με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών), γνωστοί έλληνες επιχειρηματίες, ακόμα και ο γνωστός μας Λαυρεντιάδης.
Η υπόθεση της εταιρείας αυτής δεν είναι άγνωστη στην ελληνική αγορά. Συμμετείχε στο κεφάλαιο πολλών ελληνικών επιχειρήσεων. Χαρακτηριστική περίπτωση η συμμετοχή της με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε., την εταιρεία που έστησε το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου και η οποία εξαφανίστηκε αφήνοντας σημαντικά χρέη σε τράπεζες από δάνεια που έλαβε, σε κρίσιμες χρονικές περιόδους, χωρίς καμία εγγύηση (θαλασσοδάνεια). Αυτό που ερευνάται σήμερα είναι με τι κριτήρια δόθηκαν τα δάνεια αυτά σε μια εταιρεία που κατέρρεε, όταν την ίδια ώρα, με τα χρήματα των δανείων αυτών έκλεισε ομολογιακό δάνειο που η ΑΠΟΛΛΩΝ είχε λάβει (ικανοποιώντας προφανώς τους δανειστές του ομολογιακού δανείου). Εξετάζεται η σχέση της εταιρείας αυτής με το πλέον ανώτατο στέλεχος στο τραπεζικό τομέα (στην πλέον κρίσιμη θέση από το 2000 έως σήμερα).
Άλλη γνωστή περίπτωση η χρηματοδότηση από την εταιρεία στο Κολωνάκι του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη το 2006 με ομολογιακό δάνειο προς την VETERIN (νυν ALAPIS), ομολογιακό που μετατράπηκε σε μετοχές λίγους μήνες μετά. Οι μετοχές πουλήθηκαν την ίδια ημέρα που ο Λαυρεντιάδης τις έβαλε στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Άρα τα χρήματα που προήλθαν από άγνωστους επενδυτές μέσω Ομολογιακού δανείου έγιναν έσοδο από πώληση μετοχών στο χρηματιστήριο και, προφανώς, επενδύθηκαν και πάλι στην συνέχεια.
Εντύπωση προκαλεί υπόθεση που ερευνάται επίσης σχετικά με επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ξενοδοχείο στην Σερβία. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η αγορά του ξενοδοχείου από το κράτος της Σερβίας σε διαγωνισμό που συμμετείχαν δυο εταιρείες άμεσα σχετιζόμενες με την εταιρεία στο Κολωνάκι και μια τρίτη από τον Παναμά. Αφού κέρδισαν τον διαγωνισμό οι άνθρωποι από το Κολωνάκι (που τονίζουν την συμμετοχή ελλήνων στα προς επένδυση κεφάλαιά τους) ανακοίνωσαν πρόγραμμα επένδυσης 150 εκ. ευρώ από έλληνες κεφαλαιούχους, μέσω προφανώς εταιρειών από τις παρθένες Νήσους.
Η Βουλή ασχολείται διότι ανάμεσα στους συναλλασσόμενους με στελέχη της εταιρείας από το Κολωνάκι είναι μεγάλος εφοπλιστής και η οικογένειά του, μέλος της οποίας είναι σήμερα εκπρόσωπος του ελληνικού λαού. Αλλαγή ΔΣ σε μια νύχτα σε εταιρεία με ακίνητα 20 εκ. ευρώ εξετάζεται αν υποκρύπτει συναλλαγή, με τι αντάλλαγμα και με τι φόρους πληρωμένους ή όχι. Άλλωστε η πρακτική αυτή της πώλησης ακινήτων μέσω αλλαγής του ΔΣ της εταιρείας εντοπίστηκε σε πολλές υποθέσεις της εταιρείας από το Κολωνάκι. Εταιρείας που ήταν λίγα μέτρα μακριά από το Στρατηγείο των τραπεζικών συναλλαγών στην οδό Αμερικής.
Κάποιοι λένε ότι το γραφείο στο Κολωνάκι είναι από μόνο του μια νέα λίστα Λαγκάρντ. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τι λένε; Ισχύει ή απλά αποτελεί πρότυπης επιχειρηματικής ανάπτυξης ελληνικών κεφαλαίων;»

Γιώργος Φλωράς

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: