Στις 14 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός προέβλεπε ότι μέσα σε ένα διάστημα 20 ημερών το πρόβλημα με την ρύπανση του Σαρωνικού θα είχε αντιμετωπιστεί και οι ακτές του θα γίνουν «πιο καθαρές από πριν».
Η διορία που ο ίδιος ο υφυπουργός έθεσε εκπνέει, αλλά η μάχη με τις πετρελαιοκηλίδες που δίνει το Λιμενικό Σώμα και τα ιδιωτικά σκάφη απορρύπανσης συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.
Το στοίχημα που έβαλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας – όπως ήταν αναμενόμενο – χάθηκε και τα μεγαλύτερα προβλήματα σύμφωνα με την νεότερη ανακοίνωση του ΛΣ εντοπίζονται στο Παλαιό Φάληρο και στην περιοχή του Αλίμου ενώ για την περιοχή της Σαλαμίνας το Λιμενικό αναφέρει ότι αντιμετωπίστηκε η «επιφανειακή ρύπανση» και όχι ο καθαρισμός του βυθού που είναι δυσκολότερος και χρονοβόρος…
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος αναφέρει:
Συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης των ακτών του Σαρωνικού από τις πετρελαιοκηλίδες που δημιουργήθηκαν μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη νήσο Αταλάντη.
Αναλυτικά η πορεία εργασιών απορρύπανσης σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα μέχρι στιγμής έχει ως εξής:
Στη Σαλαμίνα δεν υπάρχει επιφανειακή ρύπανση. Συνεχίζονται και σήμερα με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, από συνεργεία ιδιωτικών εταιρειών συνολικά εκατόν είκοσι δύο (122) ατόμων, οι εργασίες καθαρισμού των ακτών στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας – Αγίου Νικολάου, με συνολικά πέντε (05) πλυστικά μηχανήματα, έξι (06) αντλίες και λοιπά μέσα. Επίσης, στην περιοχή «Θεατράκι» δύτες διενεργούν εργασίες καθαρισμού του βυθού.
Στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής δεν υφίσταται θαλάσσια ρύπανση. Καθαρισμό των ακτών πραγματοποιεί συνεργείο της αναδόχου εταιρείας με αντλίες, πλυστικά και πιεστικά μέσα. Στη περιοχή “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, πραγματοποιείται καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής από συνεργείο οκτώ (08) ατόμων.
Στην περιοχή Παλαιού Φαλήρου συνεχίζεται, από συνεργείο είκοσι εννέα (29) ατόμων της αναδόχου εταιρείας, ο καθαρισμός των ακτών με επτά (07) πιεστικά μηχανήματα συνολικά, ενώ η κατάσταση παρουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό βελτιωμένη.
Στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α’ και Β’ Αλίπεδο διενεργούνται εργασίες καθαρισμού της ακτογραμμής με τη χρήση πιεστικού μηχανήματος από είκοσι δύο (22) μέλη συνεργείου ιδιωτικής εταιρείας. Προσωπικό ιδιωτικού συνεργείου, συνολικά σαράντα εννέα (49) ατόμων, επιχειρεί με τη χρήση τριών (03) πιεστικών και λοιπών μηχανημάτων μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού (και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου). Η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη.
Στην περιοχή της 1ης-2ης-3ης και 4ης μαρίνας Γλυφάδας, συνεργείο της αναδόχου εταιρείας αποτελούμενο από σαράντα επτά (47) άτομα αλλά και εθελοντές, συνεχίζουν και σήμερα τις εντατικές εργασίες καθαρισμού των ακτών. Η κατάσταση στην περιοχή παρουσιάζει σαφή βελτίωση.
Στην εγκατάσταση “Αστέρας Γλυφάδας”, η κατάσταση παρουσιάζεται ομοίως βελτιωμένη. Επιχειρεί συνεργείο τριάντα τριών (33) ατόμων της αναδόχου εταιρείας, με έξι (06) πιεστικά μηχανήματα και δύο (02) βυτιοφόρα οχήματα, επτά (07) δύτες διενεργούν έλεγχο του βυθού, ενώ επιχειρεί επίσης και ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης.
Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση.
Τέλος, γνωρίζεται επίσης ότι, σήμερα επιχειρούν ένα (01) σκάφος απορρύπανσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τρία (03) ιδιωτικά σκάφη απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.