Μετά τις έμμεσες μειώσεις που θα υποστούν από 1ης Ιουλίου 2016 οι αμοιβές του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας των νέων φορολογικών παρακρατήσεων αλλά και της αύξησης 0,5% στις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης, ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε άμεσες μειώσεις από το 2017.
Για το λόγο αυτό, ετοιμάζεται «κόφτης» όχι μόνο στις δαπάνες για συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου, αλλά και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Αιτία θα είναι η ύφεση 1,4%, στην οποία έχει βυθιστεί και πάλι ελληνική οικονομία.
Το νέο εργασιακό, που αναμένεται να θεσπίσει η κυβέρνηση το προσεχές φθινόπωρο, θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις αλλά και τη συνδικαλιστική δράση.
Τα σενάρια μείωσης του κατώτατου μισθού είναι τα εξής:
- Η ευθεία μείωσή του, βάσει του γενικού θεσμικού πλαισίου που ήδη παρέχει η νομοθεσία του 2013, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός πρέπει να αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας.
- Η μείωση του μέσω της ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού στους 12 μηνιαίους μισθούς.
Πιο προωθημένη θέση στους κύκλους του ΔΝΤ, είναι η μείωση του κατώτατου μισθού κατά τουλάχιστον 2% και η σταδιακή κατάργηση των «ωριμάνσεων», δηλαδή της αύξησης 10% στις αμοιβές των εργαζομένων που δίδεται ανά τριετία.