Πάνω από 400.000 υποθέσεις για ΦΠΑ εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη!!!

Κοινοποίηση:
10a

 “Fast Track” για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη και συμμετοχή μη δικαστών στα…

δικαστικά συμβούλια, προτείνει ο ΣΕΒ για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσων, ο ΣΕΒ ζητεί ακόμη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, αύξηση του αριθμού των δικαστών ή/ και μείωση του διαστήματος διακοπών, καθώς και αξιοποίηση του θεσμού της διαμεσολάβησης ώστε να φθάνουν λιγότερες υποθέσεις στο ακροατήριο. Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα: «Η ταχεία απονομή δικαιοσύνης, κρίσιμη προϋπόθεση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη» που διοργανώνει σήμερα ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας εκκρεμούσαν την 31η Μαρτίου 2014 περισσότερες από 400.000 υποθέσεις, από τις οποίες περισσότερες από τις μισές δεν είχαν καν προσδιορισθεί. Πρόκειται για 24.118 υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, 332.855 σε Διοικητικά Πρωτοδικεία, (εκ των οποίων 228.010 δεν είχαν προσδιοριστεί) και 51.620 υποθέσεις σε Διοικητικά Εφετεία, (εκ των οποίων 26.277 δεν είχαν προσδιοριστεί). Οι εκκρεμείς διοικητικές υποθέσεις στη χώρα μας είναι επτά φορές περισσότερες σε σχέση με την ΕΕ: είναι συγκεκριμένα 3,5 ανά 100 κατοίκους, ενώ στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρισκόταν κάτω του 0,5.

Η έκθεση που έθεσε σε διαβούλευση ο ΣΕΒ προσδιορίζει ως βασικές αιτίες του προβλήματος την έλλειψη υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, το δαιδαλώδες, αντιφατικό, και συνεχώς μεταβαλλόμενο θεσμικό πλαίσιο, την πρακτική του Ελληνικού Δημοσίου να εξαντλεί τα ένδικα μέσα αλλά και το χαμηλό κόστος εκδίκασης υποθέσεων (για το οποίο αναφέρεται πάντως ότι η αύξηση του κόστους των παραβόλων προσφυγής στη δικαιοσύνη έχει αντιμετωπίσει σημαντική κριτική σε ότι αφορά την συνταγματικότητά της, αλλά και τη σκοπιμότητά της, καθώς θεωρήθηκε εισπρακτικό μέτρο και όχι αντικίνητρο).

Η έκθεση περιλαμβάνει 90 προτάσεις για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων και η «διεκπεραίωση των εκκρεμουσών υποθέσεων, παράλληλα με την τρέχουσα ροή, με ειδικές διαδικασίες «express», όταν αυτό είναι θεσμικά δυνατόν». Προτείνεται συγκεκριμένα η συγκρότηση ομάδας ειδικευμένων προσώπων, η οποία θα αναλάβει την ομαδοποίηση των εκκρεμών υποθέσεων ανάλογα με το τιθέμενο νομικό ζήτημα και δεύτερης ειδικής ομάδας δικαστών, για την ενιαία εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων με όμοιο αντικείμενο. Στις προτάσεις περιλαμβάνονται ακόμη:

-Η εισαγωγή του θεσμού δικαστικών βοηθών, για την υποστήριξη του έργου των δικαστών χωρίς συμμετοχή σε διασκέψεις και στην έκδοση της απόφασης.

– Στελέχωση δικαστικών συμβουλίων και από μη δικαστές (εισαγγελικές αρχές, νομοθετικό σώμα, καθηγητές πανεπιστημίου και άτομα από τον δικηγορικό και ευρύτερο νομικό κύκλο).

– Δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων εκδίκασης πτωχευτικών υποθέσεων και αποκλειστική απασχόληση δικαστών, εισαγωγή θεσμού του «επαγγελματία εκκαθαριστή».

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσας τονίζει ότι οι υπέρμετρες καθυστερήσεις επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις με δυσανάλογο διοικητικό κόστος και κόστος κεφαλαίου, καθυστερούν ή ματαιώνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και αποθαρρύνουν την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: