Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, αλλά και τις τοπικές ΔΟΥ, παραπέμφθηκαν δυο βρεφονηπιακοί σταθμοί, που ενώ χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ… παρείχαν λιγότερες ή χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες από αυτές που προβλέπονταν στη σύμβαση. Η έρευνα επεκτείνεται και σε τρεις ακόμη σταθμούς, για τους οποίους υπάρχουν ανάλογες καταγγελίες.
Οι δυο βρεφονηπιακοί σταθμοί, ένας στη Νίκαια του Πειραιά κι ένας στο Βόλο, αν και χρηματοδοτούνταν από κοινοτικά κονδύλια, μέσω του ΕΣΠΑ, ακριβώς για να μην επιβαρύνονται οι οικογένειες, είτε απαιτούσαν από τους γονείς των παιδιών που φιλοξενούσαν, να βάλουν το χέρι στην τσέπη, είτε δεν πρόσφεραν τις υπηρεσίες για τις οποίες είχαν δεσμευτεί με σύμβαση.
Ο σταθμός στο Βόλο είχε χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με 461.700 ευρώ για τη φιλοξενία 118 νηπίων. Όμως –όπως έδειξε η έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας- χρέωνε υπηρεσίες μετακίνησης και σίτισης που δεν παρείχε, ενώ το πρόγραμμα απασχόλησης κι εκπαίδευσης των μικρών παιδιών, δεν ανταποκρινόταν στις προδιαγραφές που όριζε η σύμβαση.
Ο σταθμός στην Κοκκινιά είχε χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με το συνολικό ποσό των 106.400 ευρώ.
Ωστόσο –σύμφωνα με την ίδια έρευνα- ζητούσε από τους γονείς να πληρώνουν για να προσφέρει –πέραν της μετακίνησης- πλήρη σίτιση στα παιδιά τους, κι ένα επιπλέον ποσό ως δίδακτρα για εκπαιδευτικά προγράμματα.
Διαφορετικά, τα γεύματα ήταν λιγότερα, ενώ τα παιδάκια δεν συμμετείχαν σε μαθήματα ζωγραφικής ή σε επιμορφωτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια.
Επιπλέον οι δυο σταθμοί δεν ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες όταν διακόπηκε η φιλοξενία νηπίων, καθώς άλλαξαν τόπο διαμονής οι γονείς τους, και συνέχισαν να λαμβάνουν κανονικά ολόκληρη την κοινοτική επιδότηση, χωρίς να τους γίνει μείωση του ποσού.
Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ:
Ολοκληρώθηκε έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβάσεων, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, από βρεφονηπιακούς σταθμούς, που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.).
Στο πλαίσιο της ελέγχων, που ενήργησαν κλιμάκια της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε πέντε (5) βρεφονηπιακούς σταθμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας και μετά από αξιοποίηση σχετικών στοιχείων της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), προέκυψαν σε δύο (2) τουλάχιστον περιπτώσεις παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε οι επίμαχοι βρεφονηπιακοί σταθμοί συμμετείχαν σε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.), στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.
Στο πλαίσιο αυτό οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είχαν συνάψει σχετικές συμβάσεις με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Συμβάσεων και λάμβαναν μεγάλα ποσά για την κάλυψη του συνολικού κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου οι γονείς να μην προβαίνουν σε πληρωμή τροφείων ή άλλης μορφής διδάκτρων ή καταβολή οποιουδήποτε άλλου αντιτίμου (σίτιση, μετακίνηση από την οικία κ.λπ.).
Οι συγκεκριμένοι όμως βρεφονηπιακοί σταθμοί, κατά παράβαση των συμβάσεων και περαιτέρω της υφιστάμενης νομοθεσίας, απαιτούσαν από τους γονείς να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για τη μετακίνηση των παιδιών, ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα δεν αφορούσε (καθόλου) μετακίνηση.
Ανάλογη «πρακτική» ακολουθούσαν και στο θέμα της σίτισης, δεδομένου ότι προσφέρονταν γεύματα έναντι χρηματικής αμοιβής ή σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρονταν μικρότερος αριθμός γευμάτων από τον προβλεπόμενο στη σχετική σύμβαση, κατά παρέκκλιση του προγράμματος, που απαγόρευε την οποιαδήποτε χρέωση στους γονείς.
Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένοι βρεφονηπιακοί σταθμοί αποκόμιζαν παράνομο περιουσιακό όφελος σε βάρος του Δημοσίου καθώς σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ενώ είχε διακοπεί η φοίτηση παιδιών ή/και η φύλαξη βρεφών, συνέχιζαν να εισπράττουν τις επιδοτήσεις από το Ε.Σ.Π.Α..
Στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έγγραφα και φορολογικά στοιχεία -δεδομένα, από τη μελέτη, εκτίμηση και ανάλυση των οποίων προέκυψαν τα εξής:
Βρεφονηπιακός σταθμός στον Πειραιά, είχε χρηματοδοτηθεί από το Ε.Σ.Π.Α. με το συνολικό ποσό των 106.400,00 €, ενώ έπειτα από την διαπίστωση των προαναφερθεισών παραβάσεων και μετά από έλεγχο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, μέρος του ποσού ανακλήθηκε ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
Βρεφονηπιακός σταθμός στο Βόλο Μαγνησίας, είχε χρηματοδοτηθεί για τη φύλαξη (118) νηπίων με το συνολικό ποσό των 461.700,00€ για υπηρεσίες που ουσιαστικά δεν παρείχε στους γονείς. Επίσης διαπιστώθηκε ότι χρέωνε υπηρεσίες μετακίνησης και σίτισης που δεν παρείχε.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και η συνταχθείσα Έκθεση Φορολογικού Ελέγχου απεστάλη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.