Πέθανε ο Βασίλης Πριόβολος – Ο θάνατος ενός αρχιφονιά στα 100

Κοινοποίηση:
priovolos-foto-1

Σε ηλικία 100 ετών έφυγε από τη ζωή ο «Καπετάν Ερμής», κατά κόσμον Βασίλης Πριόβολος, που υπήρξε καπετάνιος του ΕΛΑΣ και αργότερα του Δημοκρατικού Στρατού.

Ο Βασίλης Πριόβολος διετέλεσε, μεταξύ άλλων, και υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη ενώ στα χρόνια της μεταπολίτευσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ.

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής όταν και έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους συνέδρους.

priovolos-foto-3

Δήλωση για το θάνατο του Βασίλη Πριόβολου έκανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για έναν «συναγωνιστή» που «υπήρξε πάντα έως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ακούραστος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση».

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής:

Έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας, Βασίλης Πριόβολος, ο καπετάν Ερμής.  
 Συντροφος και συναγωνιστής μας, από την μεταπολίτευση, υπήρξε πάντα έως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ακούραστος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Τελευταία του συμβολή, η συμμετοχή του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.  Θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα για τα υψηλά ιδανικά που υπηρέτησε με σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και απαράμιλλο ήθος. 

Καλό σου ταξίδι καπετάν Ερμή.

priovolos-foto-1
priovolos-foto-2

Το βιογραφικό του
Ο Βασίλης Πριόβολος γεννήθηκε το 1918 στην Χρύσω Ευρυτανίας, στα Άγραφα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάχθηκε στο ΚΚΕ.

Κατοχή – Αντίσταση
Κατά την Κατοχή ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ, γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Άρη Βελουχιώτη και εντάχθηκε στον έφιππο ουλαμό, τους αποκαλούμενους μαυροσκούφηδες. Στο ένοπλο αντάρτικο έγινε γνωστός ως Ερμής. Ο Βελουχιώτης του ανέθεσε πολλές αποστολές, ενώ χαρακτηριστικό της στενής σχέσης τους είναι το γεγονός ότι τον είχε ορίσει επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ασφαλείας στη Βίνιανη, έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» και αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Κατά την κάθοδο του Άρη στην Πελοπόννησο μετέβη και ο Ερμής, όπου αργότερα έγινε καπετάνιος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Βάρκιζα – Εμφύλιος
Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, πειθάρχησε την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ και δεν ακολούθησε τον Άρη Βελουχιώτη (παρά την στενή φιλία τους) στην κίνησή του που αποσκοπούσε στην καταγγελία της συμφωνίας και στην δημιουργία νέου αντάρτικου ενάντια στις κυβερνήσεις της Δεξιάς και τους Άγγλους.

Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου διατέλεσε διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ και συμμετείχε σε πολλές μάχες στο πλευρό του Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή). Με τακτική ανταρτοπολέμου κατόρθωσε να αναχαιτίσει τις επιχειρήσεις «Τέρμινους» και «Λαίλαψ» του ελληνικού Στρατού που στόχευαν στην εξόντωση του τοπικού ΔΣΕ.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ, διέφυγε στην Γιουγκοσλαβία και έπειτα στην Ρουμανία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφοντας τελικά στην Ελλάδα με την αμνηστία του 1978.

Μεταπολίτευση
Μεταπολιτευτικά προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, και ήταν υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του 1981, χωρίς να εκλεγεί. Τον Οκτώβριο του 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος που ανέλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνιών, διόρισε τον Πριόβολο αντιπρόεδρο στην τότε Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), όπου παρέμεινε μέχρι το 1989. Επίσης διατέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη.

Το 1992, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε την κατάργηση και ιδιωτικοποίηση της ΕΑΣ, και την αντικατάστασή της από τις Συγκοινωνιακές Επιχειρήσεις (ΣΕΠ), μέλη των οποίων ήταν φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες, γνωστοί ως «ΣΕΠίτες») στα οποία παραχωρήθηκε η άδεια κυκλοφορίας των λεωφορείων. Ο Πριόβολος μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ ηγήθηκε της αντίδρασης στην ιδιωτικοποίηση με δυναμικές μεθόδους, και χαρακτηριστικά ήταν τα «ξεβρακώματα» των ΣΕΠιτών από ομάδες συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Ανδρέα Κολλά, «πρωτοπαλλήκαρο» του Πριόβολου. Τελικά το 1993, με την επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, οι αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας περιέρχονται ξανά στο ελληνικό Δημόσιο. Με τον Νόμο 2175/93 διαλύονται και θέτονται υπό εκκαθάριση οι ΣΕΠ και ιδρύεται η ανώνυμη εταιρεία Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ Α.Ε.) ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), και ως εξ ολοκλήρου κρατική επιχείρηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

9 Σχόλια

  1. Αν και έπρεπε να ακολουθήσει τον Άρη, ο οποίος μπορεί να ήταν λίγο φετιχιστής και να γούσταρε να τους σοδομίζει, άλλα όπως και να έχει το αποτέλεσμα μετράει. Και έθαψε πολλά σκουλίκια

  2. Στα τσακιδια το κουμουνι ο αρχισφαγεας συμμοριτης

  3. Ειναι ωρα να λογοδοτησει στον Θεο ο αρχισφαγεας κατσαπλιας.τον περιμενει για να του δωσει παρασημο.

  4. Αλλο ενα αιματοβαμενο κοπροσκυλο ψοφισε,αραγε ποσους Ελληνες πατριωτες καθαρισε με τα κονσερβοκουτια

  5. ποσα μικρα παιδακια ελληνακια βιασε και εσφαξε το κομουνιστικο κτηνος?????

  6. Nα σαπησει στην κολαση ο εθνοπροδοτης κατσαπλιας.

  7. Εγώ χαίρομαι που οι συμμορίτες ζούνε πολλά χρόνια.Ζουν για να βιώσουν την κατακραυγή του κόσμου για εγκλήματα που έκαναν εναντίον της πατρίδας μας!Ζουν για να βιώσουν το πως η ιστορία του ξεγυμνώνει και τους αφήνει στην χλεύη του απλού λαού που τόσα χρόνια του έκρυβαν την αλήθεια για τα εγκλήματα των εαμοβουλγάρων κομμουνιστοσυμμοριτών!!!

Comments are closed.