ΠΟΡΕΙΑ στο υπουργείο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και 4ωρη παναττική στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΔΟΥ (φωτο-βίντεο MAKELEIO.GR)

Κοινοποίηση:
rgdfgdfsgdf

Εφοριακοί είναι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα κάτω από το υπουργείο οικονομικών αυτή την ώρα.

asdfdddd

Δείτε ακόμα:

Καθαρίστρια στο Υπουργείο Οικονομικών λέει: “Ο Βαρουφάκης μας φέρνει πολλές φορές φαγητό και νερό!” (βίντεο MAKELEIO.GR)

asfdfasdfsdf sfdgsdfggf unnamfdasfasded

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ

Τις ημέρες του Πάσχα ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών μετέβησαν σε νησιά του Αιγαίου, όπως στην Μύκονο για να πραγματοποιήσουν προληπτικούς ελέγχους. Στο πιο ακριβό νησί της Ελλάδας, οι υπάλληλοι των 719 ευρώ, περνούσαν τις ημέρες και τις νύχτες τους προσπαθώντας να κάνουν όσους περισσότερους ελέγχους μπορούσαν με στόχο την αποκάλυψη των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν.Για τις ημέρες αυτές η υπηρεσία έδινε 35 ευρώ καθημερινή αποζημίωση για να νοικιάσουν δωμάτιο και για τις μετακινήσεις τους στο νησί. Μετά από κάποιες ημέρες παραμονής στο νησί, οι υπάλληλοι γύρισαν στην Αθήνα με πολλές εκθέσεις ελέγχου για τον καταλογισμό προστίμων στις αποσκευές τους

και με το πορτοφόλι τους άδειο ξοδεύοντας όλο το μηνιάτικό τους.

 Περίπτωση 2

Οι ελεγκτές που ελέγχουν την Λίστα Λαγκάρντ, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την επιχειρηματική και πολιτική ελίτ της Ελλάδος και το πλήθος των λογιστών και των δικηγόρων που έχουν στη διάθεσή τους, την οποία ελέγχουν για τυχόν φοροδιαφυγή. Απειλές για μηνύσεις και ανώνυμες καταγγελίες θεωρούνται αναμενόμενες, αφού μιλάμε για ελέγχους που οδηγούν στον καταλογισμό εκατομμυρίων σε πρόστιμα. Η αμοιβή των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν για αυτήν ακριβώς την εργασία, τον Αυγούστου του 2013, είναι 719 ευρώ όταν υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών που απασχολούνται σε άλλες εργασίες (επιμελητές, εργάτες, καθαρίστριες, κ.α.) λαμβάνουν διπλάσιες αμοιβές.

 Ποιοί είναι οι λόγοι που οι κυβερνήσεις, που σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα, έχουν σαν πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την εδραίωση φορολογικής συνείδησης και την αξιοκρατία στον Δημόσιο τομέα συνεχίζουν να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις;

Με ποιο στόχο διατηρούν καταστάσεις ανορθολογικών αμοιβών σε κάποιους και μισθών πείνας σε ανθρώπους με θέσεις τεράστιας ευθύνης και με υψηλά προσόντα;

Αν σκοπός τους είναι η εξαθλίωσή μας, η απογοήτευση και η παραίτηση από τη δουλειά μας έχουν αρχίσει να το καταφέρνουν. Ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων δεν έχει αποδεχτεί καν τον διορισμό του, άλλοι παραιτήθηκαν και πολλοί ακόμη βρίσκονται σε στάδιο αναζήτησης εργασίας εφόσον διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση.

Την Πέμπτη 30/4, η ΠΟΕ – ΔΟΥ προκήρυξε 4ωρη Παναττική στάση εργασίας από τις 11.30 έως τη λήξη του ωραρίου και αποκλεισμό του Υπουργείου Οικονομικών στις 12.00. Αίτημα της προειδοποιητικής στάσης εργασίας είναι η εξομοίωση των αποδοχών των συναδέλφων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 1Κ/2013 διότι το μισθολογικό καθεστώς που διέπει τους εν λόγω συναδέλφους συνιστά μια κατάφωρη αδικία απέναντί τους γιατί καλούνται να επιτελέσουν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με όλους τους υπολοίπους ενώ η αμοιβή τους ανέρχεται στο ήμισυ αυτών.

Ενημερωτικό για τους ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών που αμείβονται με 719 ευρώ.

Προσληφθήκαμε τον Αύγουστο του 2013 ως ελεγκτές βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού με σκοπό να αναλάβουμε, απευθείας, την διερεύνηση υποθέσεων πιθανής φοροδιαφυγής εκατομμυρίων σύμφωνα με τα υψηλά προσόντα που απαιτούσε η προκήρυξη μας.

Ως ελάχιστα προσόντα ζητούνταν πτυχίο οικονομικών ή νομικών σπουδών, εξαετής εμπειρία στο αντικείμενο και μεταπτυχιακό σε πολύ συγκεκριμένα πεδία (π.χ. ελεγκτική, φορολογικό δίκαιο κ.α.). Πολλοί από εμάς δουλεύαμε σε ελεγκτικές εταιρίες ή σε λογιστήρια μεγάλων εταιρειών, καθώς και σε δικηγορικά γραφεία εξειδικευμένα σε φορολογικές υποθέσεις, ενώ περισσότεροι από 20 έχουν διδακτορικά στα αντικείμενα εργασίας μας. Οι ηλικίες μας κυμαίνονται από 30 – 40 ετών, γεγονός φυσιολογικό αν αναλογιστείς τα προσόντα που ήταν απαραίτητα για τις θέσεις αυτές.

Από την πρώτη ημέρα εργασίας μας βρεθήκαμε στις υπηρεσίες «πρώτης γραμμής» όσον αφορά τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και κληθήκαμε αμέσως να ελέγξουμε υποθέσεις εκατομμυρίων. Ενδεικτικά οι Υπηρεσίες που τοποθετηθήκαμε είναι: το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) , τα Τμήματα Ελέγχων και Δικαστικού των Δ.Ο.Υ. Α’ τάξης και σε Διευθύνσεις υψηλής βαρύτητας της Κεντρικής Υπηρεσίας όπως η Διεύθυνση Εισπράξεων, η Διεύθυνση Ελέγχων, η Διεύθυνση Εφαρμογής της Φορολογικής Πολιτικής και Νομοθεσίας, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών κ.α.

Αυτή την στιγμή μας έχει ανατεθεί ο έλεγχος των μεγαλύτερων υποθέσεων πιθανής φοροδιαφυγής που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, όπως η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Λιχτενστάιν, τα εμβάσματα στο εξωτερικό, οι offshore, οι τακτικοί και προληπτικοί έλεγχοι και οι εισαγγελικές παραγγελίες.

Ενώ όμως έχουμε αναλάβει μια από τις πιο απαιτητικές σε ευθύνες και πίεση εργασίες, η αμοιβή μας είναι στα 719 ευρώ καθαρά. Σχεδόν τα μισά χρήματα από αυτά που παίρνει σήμερα ένας υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (π.χ. επιμελητής, εργάτης, φύλακας , καθαρίστρια) του Υπουργείου Οικονομικών. Λιγότερα, από τα μισά χρήματα διοικητικών υπαλλήλων, αποφοίτους Λυκείου, του ίδιου Υπουργείου. Αποτελούμε δυστυχώς τους πλέον κακοπληρωμένους του Ελληνικού Δημοσίου.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η προκήρυξη μας προέβλεπε να προσληφθούνε συνολικά 465 άτομα, δυστυχώς σχεδόν 2 χρόνια μετά οι εφοριακοί που έχουν προσληφθεί από την προκήρυξη αυτή δεν είναι ούτε 390. Αυτό συμβαίνει γιατί αρκετοί (περίπου 100) δεν έχουν καν αποδεχτεί τον διορισμό εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν αυτή την στιγμή. Ακόμη, περισσότεροι από 50 έχουν ήδη παραιτηθεί και έχουν επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, περισσότεροι από 20 βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών, μέχρι να ξεκαθαρίσει η μισθολογική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η Κυβέρνηση για την περίπτωση μας, ενώ ήδη πολλοί ψάχνουν δουλειές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να αποχωρήσουν εφόσον δεν δοθεί κάποια λύση το επόμενο διάστημα.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατάσταση αυτή είναι δυστυχώς πολλά. Οι περισσότεροι παλιοί και έμπειροι συνάδελφοι αρνούνται να υπηρετήσουν στις υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», λόγω των μεγάλων ευθυνών, της έλλειψης νομικής κάλυψης, των απειλών από φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και της πίεσης που υπάρχει σε αυτές για επίτευξη στόχων. Αποτέλεσμα όμως είναι να έχει πέσει δυσανάλογο βάρος, σε νέους ελεγκτές, οι οποίοι στελεχώνουν πλέον το 25 – 30 % των υπηρεσιών αυτών και αμείβονται με τα λιγότερα από τα μισά χρήματα των παλαιότερων συναδέλφων.

Ακόμη, η ζημιά του κράτους από την έλλειψη προσωπικού που προκύπτει, εξαιτίας των λόγων που αναφέραμε, είναι δυστυχώς μεγάλη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ένας ελεγκτής του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου ολοκληρώνει μέσα σε ένα έτος κατά μ.ο. 10 ελέγχους. Η έλλειψη έστω και 70 ατόμων, λόγω παραιτήσεων, μη αποδοχής διορισμού, αδειών άνευ αποδοχών, από τις υπηρεσίες αυτές συνεπάγεται 700 λιγότερους ελέγχους, δεκάδες εκατομμύρια λιγότερα σε βεβαιώσεις φόρων και πολλά εκατομμύρια λιγότερα σε εισπράξεις. Το κυριότερο όμως, επιβεβαιώνει και ενισχύει την αίσθηση αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να προβεί σε ελέγχους και να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, καταφεύγοντας για μια ακόμα, «τελευταία φορά» σε περαιώσεις και ρυθμίσεις φόρων.

Ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις επικαλέστηκε την αρχή της ισότητας, σύμφωνα με την οποία: «όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας», ενώ και η Κα. Βαλαβάνη στις προγραμματικές της δηλώσεις ανέφερε: «Για να γίνουν ωστόσο αυτά πραγματικότητα, το Υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί την κατανόηση και βοήθεια όλων των Υπουργείων και των ανεξάρτητων αρχών. Ώστε να μπορέσει να πάρει μέτρα άμεσης ενίσχυσης κι ενδυνάμωσης, αριθμητικά, εκπαιδευτικά και νομοθετικά, των φοροελεγκτικών μηχανισμών, με φροντίδα σε μια προοπτική για τις αποδοχές ιδιαίτερα των νεοπροσλαμβανόμενων, καθώς δεν είναι λογικό να ελέγχονται υποθέσεις εκατομμυρίων ευρώ από τους νεότερους ελεγκτές που σήμερα παίρνουν 750 ευρώ μεικτά το μήνα.»

Σε συναντήσεις που κάναμε με την προηγούμενη Κυβέρνηση για να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είχαν δεσμευτεί ότι από την 1η Ιουλίου 2015 στο Υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργήσει επιτέλους νέο μισθολόγιο, δημοσιονομικά ουδέτερο, το οποίο θα λύσει τις ανισότητες και θα στοχεύει να συνδεθεί η αμοιβή με τα προσόντα αλλά κυρίως με την εργασία που κάνει ο καθένας και τον βαθμό δυσκολίας και ευθύνης που έχει αυτή. Με την εκλογή της νέας Κυβέρνησης πιστέψαμε ότι το πρόβλημα θα λυνόταν ακόμα γρηγορότερα από την 1/7/2015, αφού αυτές τις διαβεβαιώσεις είχαμε λάβει από σημερινούς Υπουργούς (Τσακαλώτος, Σακελλαρίδης), πριν τις εκλογές. Δυστυχώς, αυτές οι δεσμεύσεις φαίνεται ότι δεν υφίστανται πλέον. Στις συναντήσεις μας με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών παραπέμπουν την όποια λύση για κάποια στιγμή μέσα στο 2016.

Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας ζει μια πολύ ταραγμένη περίοδο, ότι οι συζητήσεις για το μισθολογικό μας σε πολλούς ακούγονται σαν αστείο ή πρόκληση, αλλά είναι ακριβώς αυτά τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις που οδήγησαν την χώρα σε αυτή την κατάσταση. Από την μια, η Κυβέρνηση ζητά επαγγελματίες με υψηλά προσόντα και εμπειρία για να πετύχει τους στόχους, της, για πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη υψηλών αποδόσεων στα έσοδα. Από την άλλη αποφασίζει ότι θα τους αμείβει με τα μισά χρήματα από τους υπαλλήλους που δεν ασχολούνται καν με τον έλεγχο.

Δεν θέλουμε να εκβιάσουμε καταστάσεις, συνεχίζουμε να κάνουμε την δουλειά μας με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό όπως είχαμε μάθει μέχρι σήμερα στην επαγγελματική μας ζωή. Αλλά όπως θα ρωτούσαμε έναν εργοδότη του ιδιωτικού τομέα αν είναι ευχαριστημένος από την απόδοση μας και αν σκοπεύει να αναθεωρήσει το θέμα των αμοιβών μας σύμφωνα με την δουλειά που κάνουμε, την πίεση και τις ευθύνες που αυτή έχει, έτσι και εδώ το μόνο που ζητάμε είναι μια απάντηση από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για το τι σκοπεύει να κάνει.

stasi

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: