Ότι ανεβαίνει κατεβαίνει, και ότι παίρνει τον κατήφορο, κάποια στιγμή θα αρχίσει να ανεβαίνει, λέει μια παροιμία που κινείτε τους οικονομικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους!! Και από τη στιγμή που όλα έχουν γίνει «αγαθά» και πωλούνται και αγοράζονται, τότε ΟΛΑ ανεβαίνουν και κατεβαίνουν!!
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και το πετρέλαιο, ή αλλιώς το «μαύρο χρυσό» που αφού είχε φτάσει πριν πολύ λίγες ημέρες να πωλείται σχεδόν όσο ένα μπουκάλι νερό, άρχισε να παίρνει τα πάνω του!! Αυτό εκ πρώτης ακούγεται άσχημο και είναι για τους πολίτες καταναλωτές. Δεν είναι όμως για τις εταιρίες και τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους τους, όπως επίσης δεν είναι και για ολόκληρα κράτη που βασίζουν την οικονομία τους στην παραγωγή πετρελαίου, όπως είναι η Ρωσία και η Βενεζουέλα ( ακόμη και η Αμερική)!
Στον αμερικανικό ναό του Χρήματος, τη Wall Street, σε ανοδική τροχιά κινούνται οι βασικοί δείκτες της με τις τιμές του πετρελαίου να πραγματοποιούν ένα μίνι ράλι. Εφαλτήριο για την εν λόγω εξέλιξη αποτέλεσε το τελευταίο report της Διεθνής Υπηρεσίας Ενέργειας κατά το οποίο η υπερπροσφορά θα σταματήσει να διογκώνεται το επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται σοβαρές προσδοκίες για την ανάκαμψη των τιμών.
Τι κρύβει η στάση του ΔΝΤ
Από την άλλη πλευρά, λιγότερο αισιόδοξη εμφανίζεται η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα, δυσοίωνη φαντάζει η πορεία των τιμών πετρελαίου και για το επόμενη διάστημα, σύμφωνα με τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ – Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς εκτιμά ότι οι χαμηλές τιμές θα παραμείνουν στο προσκήνιο αρκετά περισσότερο από τις προβλέψεις. Μιλώντας στο Αμπού Ντάμι, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε πως οι οικονομίες της Μέσης Ανατολής έχουν πληγεί αισθητά και συστήνει την αύξηση των φόρων ώστε να επέλθει η ανάκαμψη στις τιμές. Παράγοντες που σχετίζονται με την προσφορά και τη ζήτηση οδηγούν στο συμπέρασμα πως πιθανότατα οι τιμές θα παραμείνουν χαμηλά για μία παρατεταμένη περίοδο, όπως είπε η επικεφαλής του Ταμείου. Συμπλήρωσε, τέλος, πως τα κρατικά έσοδα των εν λόγω χωρών πρέπει να είναι λιγότερα εξαρτημένα από το πετρέλαιο.
Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου για το αργό πετρέλαιο σημείωνε άλμα 5,8% στα 31,36 δολ. το βαρέλι. Το brent διαπραγματεύεται στα 34,78 δολ. το βαρέλι, στο +5,9%.
Σε εταιρικό επίπεδο. ζημιές ανακοίνωσε η Allergan η οποίες ήταν ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Συγκεκριμένα συρρικώθηκαν στα 700 εκατ δολ. από 732,9 εκατ.
Από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Κρατών) τις εξελίξεις σχετικά με την αύξηση της παραγωγής αναμένεται να καθορίσει το Ιράν, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έκθεσης.
Οι αναλυτές του IEA κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περίοδο 2017 – 2021, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για «ραγδαία αύξηση στις τιμές πετρελαίου, λόγω των ανεπαρκών επενδύσεων από τις εταιρείες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο».