«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος πέρασε πάνω από ιαπωνικά εδάφη, τα ξημερώματα της Τρίτης αφήνοντας το ενδεχόμενο ακόμα και μιας στρατιωτικής επέμβασης ενώ την ίδια στιγμή η Σεούλ φέρεται να ζητάει την απόκτηση πυρηνικού οπλισμού!
Η Νότια Κορέα με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο προσανατολίζεται για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και πυρηνοκίνητων υποβρυχίων!
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap η Νότια Κορέα εξετάζει την εγχώρια ναυπήγηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής που προέρχεται από τα υποβρύχια της Βόρειας Κορέας τα οποία με βάση πρόσφατη δοκιμή έχουν την δυνατότητα στο άμεσο μέλλον να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους SLBM (submarine-launched ballistic missiles).
Σημειώνεται ότι πριν λίγο καιρό ο Νοτιοκορεάτηςμ πρόεδρος Μουν Τζε-ιν είχε ταχθεί πρόσφατα κατά της εγκατάστασης του αμερικανικού αντιβαλλιστικού συστήματος THAAD (Theater Hign Altitude Area Defense) ενώ τώρα φέρεται υπέρ της εμπλοκής της Νότιας Κορέας σε πυρηνικούς εξοπλισμούς καθώς σύμφωνα με πηγές ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του Ν.Τραμπ την απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων σε πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία
Το θέμα θα επανεξεταστεί και κατά την συνάντηση των υπουργών ΥΠΑΜ των δύο χωρών
Το ζήτημα είναί ότι πλέον η πλειοψηφία των Νοτιοκορεατών πολιτών ζητούν την απόκτηση ΓΕΝΙΚΩΣ πυρηνικών όπλων
Σημειώνεται ότι τα αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα μετακινήθηκαν από την χώρα το 1991 αλλά από τότε η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε πέντε πυρηνικές δοκιμές και πέτυχε υψηλό βαθμό επιτυχίας
Σύμφωνα με αναφορές ο Βοράς μπορεί να παράξει μια ντουζίνα πυρηνικών βομβών
«Δεν είναι καλή επιλογή για μια χώρα σαν την Νότια Κορέα να παραμείνει μη πυρηνική όταν οι γείτονες γίνονται πυρηνική δύναμη και πολύ επιθετικοί» είπε ο Anders Corr, ένας πρώην κυβερνητικός αναλυτής και σύμβουλος στην Corr Analytics.
Σύμφωνα με έρευνα της Gallup Korea 60% των Νοτιοκορεατών υποστηρίζουν τον πυρηνικό εξοπλισμό και φυσικά το ρεκόρ υποστήριξης το έχουν οι ηλικίες πάνω από 60 χρόνων.
Πλέον και πολλοί Αμερικανοί θεωρούν ότι η επαναφορά αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων είναι πλέον απαραίτητη όμως υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας. Δεν θα επιτρέψει μια τέτοια κίνηση έξω από τα σύνορά της η Κίνα.
Στο μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε την παραγωγή περισσότερων ICBM
Όπως επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω επίσημης ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου πριν λίγο «ο κόσμος κατανόησε πλήρως το νόημα του τελευταίου μηνύματος της Βόρειας Κορέας: Το καθεστώς (του Κιμ Γιονγκ Ουν) εξέφρασε την περιφρόνησή του για τους γείτονές του, για όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, και για τα ελάχιστα πρότυπα αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς».
«Οι απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα έθνη του κόσμου», καταλήγει η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου και εξέφρασε την υποστήριξη της Ένωσης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες, αλλά προειδοποίησε επίσης για ενδεχόμενα μέτρα αφού συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Υποστηρίζουμε πλήρως τα αιτήματα για μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα εξετάσει μια «κατάλληλη απάντηση σε στενή διαβούλευση με σημαντικούς εταίρους και ευθυγραμμιζόμενη με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».