Η πρώτη αντίδραση των ξένων ηγετών ήταν να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να διασφαλίσουν τους πολίτες των κρατών τους που βρίσκονταν στην Τουρκία. Σχετικές οδηγίες εξέδωσαν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Γαλλία.
Τις ώρες που φαίνονταν να κυριαρχεί το πραξικόπημα κυκλοφόρησαν πληροφορίες πως ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε άσυλο στη Γερμανία ή οποία του το αρνήθηκε. Στη συνέχεια τα δημοσιεύματα ήθελαν τον κ. Ερντογάν να κατευθύνεται στη Ρώμη.
Σε αυτό το χρονικό σημείο, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, φάνηκε η κατάσταση να αλλάζει. Τον τόνο έδωσε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πως Ομπάμα και Κέρι επικοινώνησαν και συμφώνησαν πως θα πρέπει να αποφευχθεί η βία και να στηριχθεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Λίγο νωρίτερα την έντονη ανησυχία της Μεγάλης Βρετανίας είχε εκφράσει και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μέι, Μπόρις Τζόνσον. Σε αυτό το κλίμα η Μόσχα έδωσε οδηγίες στους πολίτες της να μείνουν μακριά από τα γεγονότα και να επιστρέψουν το συνομότερο δυνατόν στη Ρωσία.
‘Εκκληση για ειρηνική επίλυση της κρίσης από τον ΟΗΕ
Αγωνιώδη έκκληση για ψυχραιμία απευθύνει προς όλες τις πλευρές στην Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σε μήνυμά του μετά την ενημέρωση που έλαβε από τους συνεργάτες του για την κατάσταση που επικρατεί.
Ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πως ο Μπαν Κι Μουν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία και ότι είναι αρκετά ανήσυχος από τις αναφορές που λαμβάνει από το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα της Ασίας.
«Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν μία λύση για τον έλεγχο της κατάστασης και επιδιώκουν την επικράτηση της ηρεμίας στην Τουρκία», τόνισε ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν.