Πανελλήνιες 2018: Ώρα μηδέν! Ανακοινώθηκε ο αριθμός των υποψηφίων! Τα πάνω – κάτω στις βάσεις

Κοινοποίηση:
1

Λίγες μέρες πριν τις Πανελλήνιες 2018, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων. Πώς αναμένεται να επηρεάσει τις βάσεις.
Οι Πανελλήνιες 2018 πλησιάζουν, αφού σε λίγες ημέρες χιλιάδες υποψήφιοι θα ξεκινήσουν την «μάχη» ώστε να διεκδικήσουν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κι ενώ ο καθοριστικότερος παράγοντες της επιτυχίας είναι η βαθμολογική απόδοση, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα κρίνουν το πώς θα κινηθούν οι βάσεις.

Ένας εξ αυτών είναι και ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων αλλά τελικά και των εισακτέων. Οι υποψήφιοι, λοιπόν, που θα διεκδικήσουν τις 74.692 θέσεις στα ΑΕΙ στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, είναι 104.040.

Πανελλήνιες 2018: Οι ανακοινώσεις για τον αριθμό των υποψηφίων
Τον αριθμό των υποψηφίων, καθώς επίσης και την κατανομή των εισακτέων στις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις των τμημάτων ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις – αιτήσεις των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες 2018 ανέρχονται στις 104.040, με τις 86.301 να προέρχονται από μαθητές των ημερήσιων ΓΕΛ, τις 914 από εσπερινά ΓΕΛ, τις 15.742 από ημερήσια ΕΠΑΛ, τις 405 από εσπερινά ΕΠΑΛ, καθώς επίσης και 678 από εσπερινά ΕΠΑΛ, που εξετάζονται μαζί με το ημερήσιο.

Επιπλέον, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση τροποποίησης και συμπλήρωσης του καθορισμού του αριθμού εισακτέων στις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019.

Ενόψει της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων την ερχόμενη Πέμπτη (7 Ιουνίου) για τους υποψηφίους των Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ και την Παρασκευή (8 Ιουνίου) για τους υποψηφίους των Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ, το υπουργείο ενημέρωσε ότι «ο μηχανισμός είναι πανέτοιμος, τα εξεταστικά κέντρα της χώρας (858 για τα ΓΕΛ και 145 για τα ΕΠΑΛ) έχουν λάβει τις σχετικές οδηγίες και, όπως κάθε χρονιά, το Υπουργείο βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων».

Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν τις βάσεις
Πρώτα απ’ όλα, αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων κατά σχεδόν 4.000. Φέτος θα εισαχθούν στις σχολές 74.692 άτομα έναντι 70.726 πέρυσι.
Σημαντική αλλαγή, που επηρεάζει το τρίτο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο φέτος είναι η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η ίδρυση αυτή φέρνει 10 νέα τμήματα στο 3ο επιστημονικό πεδίο και 9 στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο.
Παράλληλα η ίδρυση του νέου ΑΕΙ επηρεάζει τα ΤΕΙ της επαρχίας καθώς η Αττική παύει να έχει ΤΕΙ

Πάντα καθοριστικές για τις βάσεις είναι η προτιμήσεις των υποψηφίων σε συγκεκριμένα τμήματα. Εδώ θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές φέτος καθώς δίδεται η δυνατότητα στους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων για 5% περισσότερες θέσεις στα πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα υπάρχει η σημαντική αλλαγή που φέρνει η κατάργηση του Πεδίου Επιστημών Εκπαίδευσης με την δυνατότητα πρόσβασης στα παιδαγωγικά τμήματα από όλα τα πεδία. Τα τμήματα αυτά αναμένεται να δουν νέα αύξηση των βάσεων.

Φέτος το γεγονός ότι δίδεται η δυνατότητα μετεγγραφής και σε αδέλφια που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη θα οδηγήσει πολλούς υποψήφιους να επιλέξουν περισσότερες επαρχιακές σχολές επηρεάζοντας έτσι και τις βάσεις προς τα επάνω.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: