Πανηγυρία προκάλεσε στην Τουρκία η επίσημη αναγνώριση εκ μέρους της Σουηδίας ότι φημισμένο πιάτο της – οι κεφτέδες όπως αυτοί που σερβίρονται στα ΙΚΕΑ – είναι στην πραγματικότητα… τούρκικοι.
Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο επίσημος λογαριασμός της Σουηδίας στο twitter ανακοίνωσε ότι «οι σουηδικοί κεφτέδες στην πραγματικότητα βασίζονται σε συνταγή που έφερε ο Βασιλιάς Κάρολος ΧΙΙ από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα. Ας μείνουμε στα γεγονότα».
«Οι φημισμένοι κεφτέδες που τρώτες στα ΙΚΕΑ είναι στην πραγματικότητα τούρκικοι» βρήκε την ευκαιρία να tweet-άρει το κρατικό τουρκικό κανάλι TRT.
Καθηγητής από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα επιβεβαίωσε τα ιστορικά γεγονότα δηλώνοντας στο πρακτορείο Anadolu ότι ο Βασιλιάς Κάρολος όταν έχασε μια κομβική μάχη από τα ρωσικά στρατεύματα το 1709 στη συνέχεια βρήκε καταφύγιο στη σημερινή Μολδαβία που τότε αποτελούσε τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Εκεί δοκίμασε την τουρκική κουζίνα φέροντας μαζί του στην επιστροφή του – μετά από έξι χρόνια εξορίας – στη Σουηδία τη συνταγή για τους κεφτέδες.
Τούρκος σεφ από την πόλη Ινεγκόλ, που θεωρείται η «πρωτεύουσα» του κεφτέ στην Τουκρία δήλωσε ότι είναι τιμή ένα τουρκικό πιάτο να γίνεται παράδειγμα για κουζίνες όλου του κόσμου.
Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι πλέον οι κεφτέδες δεν θα πρέπει να πωλούνται στα ΙΚΕΑ γιατί δεν είναι πια σουηδικό φαγητό.
Σημειώνεται ότι στα καταστήματα ΙΚΕΑ κάθε χρόνο διατίθενται 2 εκατομμύρια κεφτέδες την ημέρα.
ΡΕ ΑΣΧΕΤΟΙ ΤΑ ΚΡΕΑΤΟΣΦΑΙΡΙΔΙΑ ΗΤΑΝ ΠΙΑΤΟ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΑ!