Στην Έκθεση Προόδου για την Τουρκία που ψηφίστηκε στο Στρασβούργο γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση προβεί στις εξαγγελθείσες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και στην επαναφορά της θανατικής ποινής.
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε επίσης ψήφισμα, με το οποίο καλεί την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.
O Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, διεμήνυσε στην τουρκική κυβέρνηση την ανάγκη η Άγκυρα να σέβεται το κράτος δικαίου και οι πολίτες να έχουν το δικαίωμα μιας δίκαιης δίκης. Ο Γιοχάνες Χαν επεσήμανε επιπλέον ότι έθεσε από την πλευρά του και το ζήτημα της σύλληψης ακτιβιστών που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο δεν έλαβε επαρκή απάντηση.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.
Η Τουρκία συνεχίζει να επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η Ένωση βρίσκεται σε σύγχυση κι αυτό πρέπει να διευθετηθεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας. Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε πως η απόφαση του κοινοβουλίου δεν έχει καμία αξία για την Τουρκία και ότι δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις των ανωτάτων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Τούρκος Υπουργός για την Ε.Ε., Ομέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε μη αντικειμενική και αναξιόπιστη την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Μουφτούογλου, υποστήριξε ότι η έκθεση είναι μονόπλευρη και «προφανώς ετοιμάστηκε εξυπηρετώντας συγκεκριμένους κύκλους», ενώ -όπως αναφέρει- βασίζεται σε συκοφαντίες και αβάσιμους ισχυρισμούς.