Παραδίδουν τον Εθνικό πλούτο για ένα κομμάτι ψωμί – Άγρια γκάζια TOTAL στον Τσίπρα για τις καθυστερήσεις

Κοινοποίηση:
total

Αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην Ελλάδα λόγω της ατέρμονης γραφειοκρατίας, των καθυστερήσεων και της υψηλής φορολογίας βρέθηκε ο Πρωθυπουργός κατά την κλειστή συνάντησή του με Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες.

 

Στη συγκεκριμένη συνάντηση μίλησαν οι εκπρόσωποι της γαλλικής πολυεθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Τotal και του κατασκευαστικού ομίλου Vinci.

Ο Πρωθυπουργός υπέστη τη βάσανο της κριτικής ευρωπαϊκών κολοσσών που επιχειρούν να αναπτύξουν δραστηριότητα στην Ελλάδα, όπως συνέβη με τον επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Τotal, ο οποίος μίλησε για μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία καθυστερούν υπερβολικά την υλοποίηση επενδύσεων στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και φέρνουν στα όριά τους επενδυτές.

Η γαλλική Τotal, που συνεργάζεται με τα ΕΛΠΕ στους διαγωνισμούς παραχώρησης οικοπέδων, είχε βρεθεί στα πρόθυρα της αποχώρησης από την Ελλάδα την περασμένη Άνοιξη λόγω της εξωφρενικά μεγάλης χρονικής καθυστέρησης της κυβέρνησης να μονογράψει τις συμβάσεις των διαγωνισμών στις οποίες η ίδια και άλλες εταιρείες είχαν πλειοδοτήσει ήδη από τους διαγωνισμούς του 2014. Χρειάστηκε η Τotal να κατακλύσει το υπουργείο Ενέργειας και το γραφείο του πρωθυπουργού με μηνύματα» ότι θα φύγει από την Ελλάδα για να απεμπλακούν οι διαδικασίες και η κυβέρνηση να μονογράψει τις συμβάσεις.

Όπως φέρεται σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες να είπε στον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος της Τotal, αναφερόμενος στα επενδυτικά projects της εταιρείας, υπάρχει σοβαρή δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι καθυστερούν οι εγκρίσεις για το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο. Είπε ωστόσο στον Πρωθυπουργό ότι αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης τους ζήτησε να περιμένουν έως ότου λυθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και διαβεβαίωσε ότι οι άδειες θα δοθούν σύντομα.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του φέρεται να δικαιολόγησε τις καθυστερήσεις στο μέτωπο της προκήρυξης και ολοκλήρωσης των διαγωνισμών επικαλούμενος και τα γεωπολιτικά ζητήματα σε σχέση με την Τουρκία. «Δεν έχουμε μόνο γραφειοκρατία, έχουμε και οξύθυμους γείτονες» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η Ελλάδα όπως και η Κύπρος οφείλουν να κινούνται με προσεκτικά βήματα.

Παραδέχτηκε, ωστόσο ότι «υπήρξαν γραφειοκρατικές διαδικασίες και υποσχέθηκε πως θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και θα προχωρήσουμε. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να ηγηθεί μιας ειδικής «ομάδας δράσης» για τις επενδύσεις που θα εξετάζει τα προβλήματα μίας προς μίας ξεχωριστά.

Η SUEZ θέλει κοψοχρονιά το νερό

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα εξέφρασε ο Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος του επιχειρηματικού ομίλου Suez,, σύμφωνα με τα οποία οι Γάλλοι θέλουν να αποκτήσουν σημαντική παρουσία στα νερά, με ποσοστά πολύ μεγαλύτερα του 11% που είναι το ποσοστό προς πώληση της ΕΥΔΑΠ.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιρειών διαχείρισης ύδατος, ο CEO της Suez ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων είναι για το μάνατζμεντ των εταιρειών αλλά και για την απόκτηση ποσοστού της τάξης του 20%-23%.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το μάνατζμεντ αυτών των εταιριών. Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23% – 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε την διαχείριση αυτό στο οποίο είμαστε καλοί», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, πως «αυτό που θέλουμε από τους Έλληνες εταίρους μας είναι να δούμε εάν θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο είδος της νέας τεχνολογίας που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε. Είναι κάτι που είναι σημαντικό. Το να μπορείς να φέρεις τεχνολογία, νέα τεχνολογία, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του μάνατζμεντ, του δικτύου διανομής, της σχέσης με τους πελάτες, όπως κάνουμε παντού και είμαστε καλοί σε αυτό. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνουμε αυτό, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να το προσφέρουμε».

Τα νερά όχι μόνο κατέχουν κυρίαρχη θέση στο γαλλικό πακέτο διεκδικήσεων, αλλά παρά τα όσα λέγονται από επίσημα χείλη, οι συζητήσεις στο παρασκήνιο με κυβερνητικά στελέχη, αφορούν στη μελλοντική είσοδο εταιρείας στα νερά της Αθήνας που θα αναλάβει πιθανόν και το μάνατζμεντ μαζί με ποσοστό πολύ υψηλότερο του 11% που επισήμως πωλείται.

Στο τραπέζι έχουν πέσει για παράδειγμα σενάρια τύπου, το 51% στο Δημόσιο το 49% σε ιδιώτες ή να πουληθεί ισχυρό μειοψηφικό πακέτο συν το μάνατζμεντ, γεγονός που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δείχνει ότι δεν είναι “γραμμένο σε πέτρα” το σχέδιο που έχει μέχρι σήμερα εγκριθεί.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: