Μπορεί η κυβέρνηση να έταξε πως θα δώσει κοινωνικό μέρισμα ύψους
1.000 ευρώ σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους, ωστόσο φαίνεται πως δεν προέβλεψε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αύριο, επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών, έτσι ώστε οι τεχνοκράτες να ξεκινήσουν να εργάζονται από κοινού με τις ελληνικές Αρχές, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.
Στη συνέχεια, οι επικεφαλής των Θεσμών, θα επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα, για να ξεκινήσουν τις επαφές τους με την ελληνική κυβέρνηση, στις 23 Οκτωβρίου.
Στόχος των Βρυξελλών είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, καθώς και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και τα μέτρα για το χρέος, αλλά και η επιστροφή στην ανάπτυξη, βασίζονται στην ομαλή κατάληξή της.
Ενδεχόμενη καθυστέρηση θα προκαλούσε μεγάλες δυσκολίες και επιπλοκές τόσο στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα όσο και στο διάλογο για το χρέος.
Το γενικότερο κλίμα στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την τήρηση του χρονικού πλαισίου, αλλά με ερωτηματικά ως προς τα έσοδα, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ρόλο του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το κοινωνικό μέρισμα.
Πάντως, οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως όλα θα κριθούν από τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Την ίδια ώρα, εκτιμούν ότι δεν υφίσταται ζήτημα επιβολής νέων μέτρων, μολονότι διαπιστώνεται κάποια συρρίκνωση στον τομέα των εσόδων. Οι Βρυξέλλες δεν συζητούν για νέα μέτρα με τις ελληνικές αρχές, καθώς αυτό που ενδιαφέρει, είναι η πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Όμως, ενδέχεται να μην υπάρξει συναίνεση για νέες παροχές, ώστε να κλείσει το χάσμα.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση μπορεί να έχει ήδη αρχίσει να υπόσχεται κοινωνικό μέρισμα 1.000 ευρώ, φέτος, για 1.000.000 δικαιούχους, ωστόσο η έγκριση των Θεσμών δεν θεωρείται δεδομένη.
Η συγκρατημένη αισιοδοξία πηγάζει από δύο παράγοντες: αρχικά, την ικανοποιητική ρευστότητα του ελληνικού κράτους, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές στο άμεσο μέλλον και επίσης πως η τρίτη αξιολόγηση δεν είναι τόσο πολιτικά δύσκολη, καθώς το κύριο ζήτημά της είναι να εφαρμοστούν σε ικανοποιητικό βαθμό όσα έχουν συμφωνηθεί στις προηγούμενες δύο.
Ακόμα, εξετάζεται ο προϋπολογισμός του 2018 ώστε να αποδώσει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δηλώνουν πως «είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».
Η προσοχή εστιάζεται στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας (με έμφαση στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών), στην πλήρη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στις αλλαγές στην αγορά εργασίας και στην ανάγκη ολοκλήρωσης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση.