Ήρθε στην Ελλάδα ο Μάρτιν Σούλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Συμμαχίας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι ο πρώτος ευρωπαίος πολιτικός ο οποίος επισκέπτεται δημόσια και επίσημα τη χώρα μας και υπό την θεσμική του ιδιότητα συναντά τον Πρωθυπουργό και αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης.
Όλοι λοιπόν καταλαβαίνουμε την σπουδαιότητα αυτής της συνάντησης όχι τόσο στο επίπεδο της ουσίας, αλλά κυρίως στο πεδίο του πολιτικού πλαισίου που θα ορίσει από εδώ και πέρα τις σχέσεις Ε.Ε-Ελλάδος. Ενός πολιτικού πλαισίου που φυσιολογικά επαναδιαρθρώνεται αυτή την εποχή, λόγω του εκλογικού αποτελέσματος και του σχηματισμού της αντιμνημονιακής κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ.
Τι μας είπε λοιπόν αυτός ο επιφανής Ευρωπαίος πριν έρθει στην Ελλάδα; Δύο είναι τα σπουδαιότερα: Πρώτον, ότι «είδε με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε την κοινή θέση της ΕΕ για την Ρωσία». Δεύτερον, σχολιάζοντας την κυβερνητική σύμπραξη ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ., δήλωσε σοκαρισμένος και «ότι δεν πιστεύει ότι θα είναι καλό για την χώρα».
Εάν αναλύσουμε λίγο αυτές τις δηλώσεις του Μ.Σούλτς θα φτάσουμε αβίαστα στο εξής συμπέρασμα. Δημόσια και χωρίς περιστροφές η Ευρώπη ανακοινώνει ωμά στη νέα κυβέρνηση ότι δεν δέχεται καμία διαφοροποίηση στις στρατηγικές γεωπολιτικές επιλογές και στην κρατούσα σήμερα κυρίαρχη ιδεολογική θέση για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Δεν με ξενίζει αυτή η εξέλιξη. Η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση γιατί παράγει πάντα μετρήσιμα αποτελέσματα. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου παράγει ήδη λοιπόν τα πρώτα του αποτέλεσματα.
Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. απόλυτα δικαιολογημένα, γιατί αυτό είναι το πολιτικό της πρόγραμμα, αρχίζει να απομακρύνεται από την κοινή γεωπολιτική θέση στο ζήτημα της Ρωσίας• ενώ ταυτόχρονα προκαλεί ιδεολογικά, αφού είναι εμφανής η ιδεολογική της διαφοροποίηση στο κυρίαρχο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης με στεγνούς οικονομικούς όρους.
Η Ευρώπη διαφωνεί και το εκφράζει δημόσια, ενώ ταυτόχρονα το Χρηματιστήριο «γκρεμίζεται» και η Ελληνική Οικονομία υποβαθμίζεται από την S & P. Όσοι γνωρίζουν από οικονομία καταλαβαίνουν τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων στην Ελληνική Οικονομία, επιπτώσεις που σίγουρα θα πλήξουν πιο έντονα τα αδύναμα οικονομικά στρώματα, που χρειάζονται άμεσα πόρους για να καλύψουν βασικότατες ανάγκες τους.
Τώρα λοιπόν αρχίζουν τα δύσκολα για Κυβέρνηση και κοινωνία, αλλά και για την Ευρώπη. Από την ανταλλαγή μηνυμάτων και προθέσεων εισερχόμαστε σιγά – σιγά στο πεδίο της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους. Η Ελλάδα πλέον έχει μία ηγεσία που φαίνεται να μην την φοβίζει η αντιπαράθεση με την ευρωπαϊκή. Με την ελληνική κοινωνία με διάθεση πλέον υποστήριξης της αντιπαράθεσης. Από την άλλη πλευρά η ηγεσία της Ευρώπης δείχνει διατεθειμένη να διατηρήσει το παρόν status quo. Σίγουρα όμως δεν έχει πλέον τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες μαζί της, όπως τουλάχιστον τις είχε στη τριετία 2009-2012. Η εικόνα του τεμπέλη και διεφθαρμένου Έλληνα ξεθωριάζει στα μάτια της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Αποκαθίσταται η πραγματικότητα, ενώ όλο και περισσότεροι αναλυτές αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα αλλαγής της αυστηρής πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη.
Η διαπραγμάτευση είναι επίπονη διαδικασία, απαιτεί ψυχραιμία, στρατηγική κινήσεων αλλά και συμμαχιών. Εμπεριέχει ρίσκα και μπλόφες. Θυμίζει μια αργή παρτίδα σκάκι, για γερά νεύρα.
Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος η δική μας πλευρά θα αναφωνήσει «ρουά ματ»!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ο Παύλος Σαράκης
Ποινικολόγος
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΛΕΙΟ»
πια ‘διπραγμάτευση’? εδώ πάμε για δραχμή δηλαδή φούντο δεν το έχεις καταλάβει.
δεν μπορείς να διαπραγματευτείς η να μπλοφάρεις όταν δεν έχεις τίποτα να πρσφέρεις στον αντίπαλο παρα μόνο φοβέρες για πίθανή αυτοκτονία σου.
Ειναι για γέλια οι μίζεροι του Σύριζα