Ποια είναι η πολιτική τακτική της τρόικας; Τι κρύβει η στάση της;

Κοινοποίηση:
dnt-roumana-708_1

Μαθήματα στην πολιτική σκακιέρα…

Οι δανειστές της χώρας μας, ως γνήσιου εκπρόσωποι των μεγάλων κέντρων εξουσίας έχουν υπολογίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια αναφορικά με τις αντιδράσεις που ενδεχομένως θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου «αριστερού» μνημονίου και φυσικά παίρνουν τα μέτρα τους! Στο πλαίσιο αυτό βεβαίως έχουν εντρυφήσει και στις διακυμάνσεις που παρουσιάζονται στο παρών πολιτικό σκηνικό.

Το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό έχουν όμως αναγνωρίσει εγκαίρως οι εταίροι και οι θεσμοί, το οποίο και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για να αδυνατίσουν την κυβερνητική στήριξη και να ανασχέσουν τα ερείσματα του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος στην κοινωνία.

Η ένταση των πιέσεων που ασκούνται στο οικονομικό επιτελείο και τα θέματα που επιλέγονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ενώ η χώρα δεν διαθέτει αξιωματική αντιπολίτευση, είναι προφανές ότι στοχεύει στην ανατροπή του status quo στην πολιτική σκηνή.

Σε αυτή τη φάση το Μαξίμου επιχειρεί να κερδίσει χρόνο -αν και το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Eurogroup είναι ασφυκτικό- ώστε όταν ανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό να έχει αποκατασταθεί η λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας και να έχει επανέλθει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο το πρώτο στάδιο επεξεργασίας ολοκληρώνεται με την παρουσίαση και συζήτηση των προτάσεων στα κομματικά και κυβερνητικά όργανα, παρά τις σχετικές θετικές εισηγήσεις πάντως, το λεπτομερές σχέδιο, το ύψος των περικοπών και οι ομάδες που θα πληγούν παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ από επίσημες κυβερνητικές πηγές αναφέρεται ότι πλέον ξεκινά «κοινωνικός διάλογος» για τις επικείμενες αλλαγές.

Η μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης είναι το ορατό ενδεχόμενο να βρεθεί η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία μόνη απέναντι στο πρόβλημα και με δεδομένες ισχυρές αντιστάσεις που συναντά η ασφαλιστική μεταρρύθμιση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το σκηνικό γίνεται επικίνδυνα εκρηκτικό.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: