Ποιες είναι οι απόψεις των ξένων αναλυτών για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Κοινοποίηση:
mesa

Χθες το βράδυ έγινε το πρώτο βήμα για τις πρόωρες εκλογές στη χώρα μας. Λόγω του ότι  η πρώτη προεδρική ψηφοφορία δεν έδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα ανεφέρει το Bloomberg σε ανάλυσή του για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, αμέσως μετά την πρώτη διαδικασία εκλογής Προέδρου την Τετάρτη, πάμε σε εκλογές. Σύμφωνα όμως με το Bloomberg διαβάστε τι μπορεί να συμβεί έως τις 29 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να αλλάξουν τα σχεδόν παγιωμένα δεδομένα.

bloombergonblack24217

Για τον Μιχάλη Μιχαηλίδη, στρατηγικό επενδυτή της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο, η πρώτη ψηφοφορία έδωσε ένα αποτέλεσμα «κάτω από αυτό που ανέμενε η κυβέρνηση. Τώρα θα χρειαστεί μια μεγάλη πολιτική κίνηση, με προοπτική την 29η Δεκεμβρίου, για να πιάσει το στόχο των 180 βουλευτών». Από την μεριά του ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, της Merrill Lynch, σημειώνει: «Μπορεί να βοηθήσει, αν υποσχεθεί πρόωρες εκλογές. Πάντως κάτι πρέπει να κάνει για να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τον Δήμα, όπως διαβάσαμε σε αναλυτικό άρθρο ειδησιογραφικού πόρταλ. Το άρθρο σημειώνει πως κατά την πρώτη ψηφοφορία μόλις πέντε βουλευτές που δεν ανήκουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πείστηκαν να ψηφίσουν υπέρ του υποψηφίου που υπέδειξε η κυβέρνηση. Κατά τον Κώστα Παναγόπουλο της ALCO, η κυβέρνηση χρειαζόταν τουλάχιστον 160 βουλευτές έτσι ώστε να διατηρήσει τη δυναμική στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα, ενόψει των δύο επόμενων ψηφοφοριών.

Την ίδια στιγμή ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, περισσότερο αισιόδοξος, σημειώνει πως οι 135 που είπαν «παρών», μπορούν να… πέσουν στους 119, έτσι ώστε να εκλεγεί τελικά Πρόεδρος. Όπως αναφέρει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, « η πρώτη ψηφοφορία έγινε κάτω από ένα σύννεφο τακτικισμού από κάποιους βουλευτές που στη συνέχεια ενδέχεται να στηρίξουν τον Δήμα – ειδικά στην τρίτη ψηφοφορία. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αν προστεθούν οι συγκεκριμένοι, πάλι δεν φτάνουν για να προσεγγιστεί ο αριθμός των 180. Εκτός και αν μια ισχυρή δύναμη αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Ίσως κάτι που θα προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της οικονομίας», όπως αναλύει το bankwars.gr

cbn

CNBC: “Η Ελλάδα αντιμέτωπη με κρίση υπό την προοπτική πρόωρων εκλογών”

 

Πιο πιθανό έχει γίνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει το CNBC. Και σε μία τέτοια περίπτωση η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένη θέτοντας σε κίνδυνο την διεθνή υποστήριξη της χώρας, σημειώνει.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μομέντουμ πολιτικά τους τελευταίους 18 μήνες στην Ελλάδα και η αντιδημοφιλία του μνημονίου επιμένει στους Ελληνες”, σημειώνει ο Ντέιβιντ Λι, αναλυτής της Control Risks.

Σύμφωνα με τον ίδιο “δεν είναι ρεαλιστικό” να περιμένει κανείς ο Δήμας να κερδίσει αρκετούς ψήφους ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της δημοκρατίας. Όπως και να έχει θα πάμε σε πρόωρες εκλογές και δεν βλέπω αυτή τη Βουλή να μπορεί να διατηρηθεί εως την ολοκλήρωση της θητείας της στα μέσα του 2016.

Σε σχόλιο του μετά το χθεσινό αποτέλεσμα ο Βολφάνγκο Πίκολι, γεν. δ/ντης της εταρείας συμβούλων Teneo Intelligence εκτίμησε επίσης ότι κατά πάσα πιθανότητα θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να αλλάξει το Δήμα με έναν πιο αριστερό υποψήφιο. Ωστόσο σημειώνει πως “με δεδομένες τις θεμελιώδεις πολιτικές διαφορές για την κυβερνητική πολιτική παραμένει θολό εάν μία τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τις πιθανότητες της κυβέρνησης”.

Αν και η Ελλάδα εμφανίζεται να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, η χώρα εξακολουθεί να έχει ένα τεράστιο χρέος 175,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη Eurostat, και χρειάζεται πολιτική αξιοπιστία προκειμένου να καθυσηχάσει τους διεθνείς επενδυτές.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, Μιχάλης Μασουράκης σε συνέντευξη του στο CNBC είπε πως το χρέος είναι διαχειρίσιμο και ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις βοηθούν την οικονομία να ανακάμψει, προσθέτοντας πως οι επενδυτικές ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας είναι υπερβολικές.

“Φυσικά υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα και δεν το αρνούμαι, αλλά αυτή δεν είναι η χώρα που αξίζει τέτοιου είδους προσδοκίες απ’ τις αγορές”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

guardiab

Guardian: Πρόωρες το 2015 μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την Ευρωζώνη

«Πρόωρες εκλογές που πιθανώς να αποσταθεροποιήσουν την ευρωζώνη μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά, μετά την αποτυχία των 300 της Βουλής να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την πρώτη ψηφοφορία» αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απογοητεύτηκαν» από το γεγονός ότι μόνον 160 βουλευτές στήριξαν την υποψηφιότητά Σταύρου Δήμα, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Υπάρχουν ακόμη δύο γύροι μπροστά μας» εκφράζοντας την ελπίδα να βγει Πρόεδρος.

 

Στο ρεπορτάζ του Guardian, φιλοξενούνται δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα: «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου έχει καταρρεύσει. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται».

 

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις» ενώ το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα από τις «ριζοσπαστικές δυνάμεις έχει τρομάξει τις διεθνείς αγορές, αναβιώνοντας φόβους ότι η Αθήνα, που έχει διασωθεί ήδη δύο φορές, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση της ευρωζώνης»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: