Με 2.000 πλανήτες να έχουν ήδη ανακαλυφθεί εκτός του ηλιακού μας συστήματος μέχρι σήμερα, δεν είναι να απορεί κανείς που κάποιοι εξ αυτών παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με τη γη και θεωρούνται από τους επιστήμονες ως οι πλέον κατοικήσιμοι.
Ένας καλός τρόπος για να εκτιμηθεί κατά πόσο είναι κατοικήσιμος ένας πλανήτης είναι η ομοιότητά του με την Γη.
Για τον σκοπό αυτό, αξιολογούνται μία σειρά δεικτών μεταξύ των οποίων είναι: η ακτίνα, η πυκνότητα, η θερμοκρασία της επιφάνειας και η ταχύτητα διαφυγής του πλανήτη, η οποία είναι η ελάχιστη ταχύτητα που απαιτείται για να εγκαταλείψει κανείς την επιφάνεια του πλανήτη.
Για πολλούς από αυτούς τους πλανήτες δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστες μετρήσεις.
Μεταξύ αυτών που αξιολογήθηκαν στην κλίμακα ESI 0-1, όσοι κατάφεραν να πετύχουν «σκορ» άνω του 0,8 θεωρήθηκαν παρόμοιοι με τη Γη και ως εκ τούτου κατοικήσιμοι.
1. Κepler 438B
Είναι ο πλανήτης που κατέγραψε την υψηλότερη βαθμολογία. Ανακαλύφθηκε το 2015 γύρω από ένα κόκκινο νάνο -αστέρι, σημαντικά μικρότερο και πιο κρύο από τον ήλιο του δικού μας συστήματος, ενώ έχει ακτίνα μόλις 12% μεγαλύτερη από της Γης.
Ο Kepler 438b βρίσκεται σε τροχιά 35 ημερών γύρω από αυτό το άστρο και απέχει 470 έτη φωτός από τη Γη.
2. Gliese 667CC
Ανακαλύφθηκε το 2011 σε τροχιά γύρω από ένα κόκκινο νάνο-αστέρι, μόλις 24 έτη φωτός μακριά. Εντοπίστηκε με τη μέθοδο ακτινικής ταχύτητας, η οποία είναι ένα μέτρο της μικρής κίνησης ενός αστέρα, καθώς ανταποκρίνεται στην βαρυτική έλξη του πλανήτη.
Η μάζα του πλανήτη είναι 3,8 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμη το μέγεθος του.
3. Kepler 442B
Ο πλανήτης αυτός έχει 1,3 φορές το μέγεθος της Γης και ανακαλύφθηκε το 2015. Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ψυχρότερο από τον ήλιο, περίπου 1.100 έτη φωτός μακριά. Η περίοδος των 112 ημερών της τροχιάς του το εντάσσουν στην ζώνη των κατοικήσιμων άστρων, αλλά η θερμοκρασία της επιφάνειάς του φτάνει τους -40 ° C.
4. Kepler 62E & 62F
Οι δύο αυτοί πλανήτες ανακαλύφθηκαν το 2013 με το τηλεσκόπιο Κέπλερ, το οποίο εντόπισε τις διελεύσεις τους μπροστά από το άστρο τους. Πρόκειται για ένα αστέρι που βρίσκεται περίπου 1200 έτη φωτός μακριά από εμάς kai είναι κάπως πιο ψυχρό από τον ήλιο.
Με πλανητικές ακτίνες 1,6 και 1,4 μεγαλύτερες από αυτές Γης αντίστοιχα και οι δύο πλανήτες εμπίπτουν στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου.
5. Kepler 452B
Ανακαλύφθηκε το 2015 και ήταν ο πρώτος πλανήτη που έμοιαζε με τη Γη και χαρακτηρίστηκε δυνητικά κατοικήσιμος. Βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης ενός άστρου που μοιάζει πολύ με τον Ήλιο μας και είναι 1,6 φορές μεγαλύτερος από την Γη, ενώ βρίσκεται 1.400 έτη φωτός μακριά.
Στέφανε, πολύ καλό άρθρο. Τυγχάνω ερασιτέχνης αστρονόμος επί σειρά ετών και τα τελευταία 3 χρόνια έχω αφοσιωθεί στην ανάλυση των δεδομένων του τηλεσκοπίου Κέπλερ της Νάσα. Λοιπόν, υπάρχει και ένας πλανήτης ακόμα ο οποίος δεν αναφέρεται στο άρθρο και έχει το υψηλότερο ESI από 0 έως 1, με τιμή 0.98 και είναι ο KIC 11804437, τον οποίο ακόμα οι αστρονόμοι τον έχουν σαν candidate, ή απλά δεν έχουν δώσει – κακώς βέβαια – τη δέουσα σημασία λόγω προτεραιότητος σε άλλους εξωπλανήτες.
Ως προς τον KIC 11804437, πρόκειται για έναν πλανήτη με μέση ακτίνα περίπου 6530 χλμ (η Γη έχει μέση ακτίνα 6371 χλμ) και απο εμπειρικούς υπολογισμούς και συσχετισμούς βάσει λογαριθμικών παραστάσεων σε σχέση με τον όγκο του και το χρόνο περιφοράς υπολογίζω τη μάζα του από 1.243 τοις χιλίοις μικρότερη της Γης μέχρι περίπου τριάμιση% μεγαλύτερη, και συγκεκριμένα 5.9641*10^24 kg ως ελάχιστη και ως μέγιστη 6.183*10^24 kg, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή της πυκνότητας είναι κάπου μεταξύ 5.115 και 5.3024 g/cm^3.
Ο δε χρόνος περιφοράς του πλανήτη είναι 449.1 μέρες και θεωρητικά, βάσει υπολογισμών της απόλυτης φωτεινότητας του μητρικού του άστρου, ο πλανήτης είναι στο ιδεώδες σημείο της λεγόμενης “κατοικήσιμης ζώνης”, δηλαδή της περιοχής, ακτινικά του άστρου, στην οποία το νερό μπορεί να υπάρξει σε υγρή μορφή, όπως ακριβώς το γνωρίζουμε. Κατά συνέπεια η απόσταση του πλανήτη από το άστρο του ετιμάται σε 1.1367 AU (Astronomical Units).
Το δε μητρικό αστρο είναι λίγο μεγαλύτερο από τον Ήλιο και πιο ζεστό κατά 458 Κέλβιν. Είναι πιο λευκό, και βάσει της θερμοκρασίας του κατατάσσεται σε φασματικό τύπο F (εκτιμώ ότι είναι F8V ή F9V, κύριας ακολουθίας).
Μία λεπτομέρεια όμως: Τα άστρα φασματικού τύπου F έχουν πιο πυκνή ακτινοβολία, καθ’ ότι θερμότερα, οπότε πιθανόν ο πλανήτης να είναι λίγο πιο θερμός απο τη Γη, εφόσον υποθέσουμε ότι έχει ατμόσφαιρα και κατά συνέπεια κάποιου βαθμού φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για να μιλήσουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα όμως, θα πρέπει να γίνει λήψη φάσματος, πράγμα που οι επιστήμονες της Νάσα δυστυχώς ακόμα δεν έχουν κάνει. Το φάσμα του πλανήτη θα αποτελεί και την “ταυτότητά” του, δηλαδή τη χημική του σύνθεση: Τι στοιχεία τον συνθέτουν και σε τι ποσοστό το καθένα.
Η απόστασή του εκτιμάται στα 1075 έτη φωτός από το Ηλιακό μας σύστημα, ή πιο απλά, για να αντιληφθούμε τις ασύλληπτες αυτές αποστάσεις, τα 1075 έτη φωτός ισοδυναμούν με 1.0170068*10^16 χιλιομετρα.
Οπωσδήποτε ο πλανήτης αυτός είναι εξόχως ενδιαφέρων και η μελέτη από ένα σημείο και μετά πρέπει να ολοκληρωθεί από τους επαγγελματίες. Εμείς οι ερασιτέχνες έχουμε πιο περιορισμένα όρια μελέτης κυρίως λόγω μη κατοχής υπερυπολογιστών.