Κατά ειρωνικό τρόπο, το πιο ισχυρό και αποτελεσματικό λόμπι ξένων κυβερνήσεων στην Ουάσινγκτον είναι τόσο κυρίαρχο που κατάφερε να αποφύγει την αρνητική κρητική για τα τελευταία 55 χρόνια. Η αμερικανική επιτροπή δημοσίων υποθέσεων του αμερικάνικου Ισραήλ (AIPAC) αντιμετώπισε για τελευταία φορά το FARA όταν η προγενέστερη οργάνωση του Αμερικανικού Σιωνιστικού Συμβουλίου ένιωσε πιέσεις από το τμήμα δικαιοσύνης του John F. Kennedy το 1962 και το 1963.
Ο θάνατος του Kennedy σταμάτησε αυτή την προσπάθεια κατά του Ισραήλ και την αποκάλυψη οτι το δολοφονικό αυτό ψευδοκράτος ήταν υπεύθυνο για την ανάπτυξη του μυστικού προγράμματος πυρηνικών όπλων (που εξαρτιόταν από την αφαίρεση των πυρηνικών υλικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη συνύπαρξη μιας εταιρείας που εδρεύει στην Πενσυλβανία με την ονομασία NUMEC)
Ο ιστότοπος της AIPAC δηλώνει ότι είναι το «Λόμπυ υπέρ του Ισραήλ», οπότε από την δική του αποδοχή λειτουργεί πολύ καθαρά ως εξουσιοδότηση του Ισραήλ. Έχει ξοδέψει 102 εκατομμύρια δολάρια το 2015, είχε 396 υπαλλήλους το 2013 και ισχυρίζεται ότι έχει 100.000 μέλη, πολλά από τα οποία είναι οργανωμένα σε κεφάλαια κράτους και πόλεων. Διαθέτει, επίσης, από το να είναι αφορολόγητα 501 (γ) 4 οργάνωση χαρακτηριστεί ως η προώθηση «της διεθνούς κατανόησης.»
Ετήσια σύνοδος κορυφής της στην Ουάσινγκτον προσελκύει περισσότερους από 15.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων δεκάδες μέλη του Κογκρέσου και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Κρύβει το Capitol Hill με τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων και είναι μια παραγωγική πηγή εγγράφων θέσης που εξηγεί την αντίληψη του Ισραήλ για το τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή. εύκολη πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και για τους πολιτικούς στην Ουάσιγκτον είναι τόσο ευρέως αποδεκτή στο Καπιτώλιο ότι συντάσσει αναφορές, συχνά νομοσχέδια που το Κογκρέσο πηγαίνει έπειτα για να προτείνει.
Η ισχύς του Ισραηλινού Λόμπι και του AIPAC δεν είναι δωρεάν για το αμερικανικό κοινό. Τα σημερινά 3 δισεκατομμύρια δολάρια συν το ότι το Ισραήλ, με μια ακμάζουσα πρώτη παγκόσμια οικονομία, λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια είναι πάνω από τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια που έλαβε από το 1949. Η προστασία του Ισραήλ σε διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη περιόρισε μερικές φορές τις ΗΠΑ σε τέτοια όργανα Και η επιρροή του λόμπι στην αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει συχνά σημειωθεί. Το 2010 ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους δήλωσε ότι οι πολιτικές του Ισραήλ θέτουν σε κίνδυνο το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στη Μέση Ανατολή. Γρήγορα όμως αποχώρησε.
Σήμερα υπάρχουν δύο νομοσχέδια που αποτελούν το νόμο του 2017 (S.720 και H.R. 1697) του Ισραηλινού αντι-μποϊκοτάζ, που θεωρούνται από τη Γερουσία και το Σώμα ότι ξεπερνούν κάθε προηγούμενη εκτίμηση για τα συμφέροντα του Ισραήλ. Το νομοσχέδιο της Γερουσίας εισήχθη από τον γερουσιαστή Μπεν Καρντίν, ο οποίος είχε επίσης χέρι στις τροποποιήσεις του εμπορικού δικαίου που προστατεύουν το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον εβραϊκό τηλεγραφικό οργανισμό, το νομοσχέδιο συντάχθηκε με τη βοήθεια της AIPAC. Η νομοθεσία, η οποία σχεδόν σίγουρα θα ανατραπεί ως αντισυνταγματική, αν γίνει ποτέ νόμος, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και υπερβαίνει κατά πολύ οποιαδήποτε προηγούμενη υπέρ-ισραηλινή νομοθεσία, ουσιαστικά αρνούμενη την ελευθερία του λόγου όταν το θέμα είναι το Ισραήλ.
Το κίνημα που αναφέρεται ως BDS ή το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ, δέχεται διαρκώς κυρώσεις. Το BDS έχει στοχευθεί τόσο από την ισραηλινή κυβέρνηση όσο και από την AIPAC. Ο ιστότοπος AIPAC, ο οποίος περιγράφει την ατζέντα άσκησης πίεσης του ομίλου, περιλαμβάνει την προώθηση του νόμου του Ισραήλ για την καταπολέμηση του μποϊκοτάζ ως κορυφαία προτεραιότητα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση και οι αμερικανοί υποστηρικτές της φοβούνται ιδιαίτερα τη BDS επειδή έχει γίνει αρκετά δημοφιλείς, ιδιαίτερα στις πανεπιστημιουπόλεις, όπου συχνά έχουν ληφθεί διοικητικά μέτρα για την καταστολή της.
Η άρνηση της ελευθερίας του λόγου στην πανεπιστημιούπολη όταν σχετίζεται με το Ισραήλ έχει μερικές φορές αναφερθεί ως «παλαιστινιακή εξαίρεση». Ωστόσο, το μήνυμα συνεχίζει να αντηχεί, τόσο λόγω της μη βίας όσο και της έκκλησής του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αμφισβητεί την αυθαίρετη στρατιωτική κυριαρχία του Ισραήλ σε πάνω από 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι έχουν επαχθείς περιορισμούς σε σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής τους ζωής. Και το βασικό του μήνυμα είναι ότι το Ισραήλ είναι ένα αδίστακτο κράτος που ασκεί δράσεις που θεωρούνται ευρέως παράνομες και ανήθικες, τις οποίες η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί δικαιολογημένα ως δυνητικά απολυταρχική.
Είκοσι μία κρατικές νομοθετικές αρχές έχουν ήδη εγκρίνει διάφορους νόμους που αντιμετωπίζουν την BDS και σε πολλές περιπτώσεις θεσπίζουν οικονομικές κυρώσεις σε οργανώσεις που μποϊκοτάρουν το Ισραήλ ή αρνούνται κρατικά κεφάλαια σε κολέγια και πανεπιστήμια που επιτρέπουν στους δικηγόρους της BDS να λειτουργούν ελεύθερα στην πανεπιστημιούπολη. Η εκκρεμούσα ομοσπονδιακή νομοθεσία θα προχωρούσε ένα βήμα παραπέρα με την ποινικοποίηση κάθε πολίτη των ΗΠΑ «που ασχολείται με διακρατικό ή ξένο εμπόριο», ο οποίος υποστηρίζει το μποϊκοτάζ του Ισραήλ ή ακόμα και ζητεί την παροχή πληροφοριών σχετικά με αυτό, με κυρώσεις που επιβάλλονται με τροποποιήσεις και τον νόμο περί εξαγωγών-εισαγωγών του 1945, που περιλαμβάνουν πιθανά πρόστιμα μεταξύ $ 250.000 και $ 1 εκατομμυρίων και μέχρι 20 χρόνια φυλάκισης.
Τέλος, η φαινομενικά ανείπωτη πίεση να καταστεί η κριτική του Ισραήλ παράνομη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς είναι διεθνής. Πράγματι, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Όπου κι αν πάει κανείς – η Δυτική Ευρώπη, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες – υπάρχει ένα καλά οργανωμένο και χρηματοδοτούμενο λόμπι έτοιμο, πρόθυμο και ικανό να πάει στον πόλεμο για να προστατεύσει το Ισραήλ. Στη Γαλλία, είναι παράνομο να φοράτε ένα μπλουζάκι που να υποστηρίζει το BDS (κίνημα μποικοτάρισμα στο Ισραηλ) ή να το αποδεχθείτε. Η Βρετανία έχει θεσπίσει νόμους που περιλαμβάνουν τον ορισμό της κριτικής του Ισραήλ ως αντισημιτισμοό. Στον Καναδά, η υποστήριξη του BDS (κίνημα μποικοτάρισμα στο Ισραηλ) θεωρείται έγκλημα μίσους.
Θα καταγραφεί η FARA εγγραφή του AIPAC ως ξένο λόμπι; Φυσικά όχι, αλλά θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα. Η AIPAC θα πρέπει να αναγνωρίσει δημοσίως ότι ενεργεί εξ ονόματος μιας ξένης κυβέρνησης και ότι οι πηγές εισοδήματός της θα υπόκεινται σε επανεξέταση. Ενώ το Κογκρέσο είναι απασχολημένο να ψάχνει για Ρώσους πράκτορες στο πλαίσιο του FARA, θα μπορούσε απλώς να αφιερώσει λίγο χρόνο και στην εξέταση της ολέθριας επιρροής του μη εγγεγραμμένου και ανεξέλεγκτου Λόμπυ του Ισραήλ.
http://russia-insider.com