Νέες NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία και δέσμευσε σήμερα περιοχή νοτίως της Πάφου στη Κύπρο.
Η μία NAVTEX αφορά πόντιση υποβρυχίου καλωδίου σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ όπου βρίσκεται το οικόπεδο 6 και η άλλη αφορά ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά οι οποίες άρχισαν στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκαν στη μία μετά το μεσημέρι.
Παράλληλα με άλλη ΝΑVΤΕΧ ενημερώνει για ασκήσεις με πραγματικά πυρά αύριο από τις 5 ως τις 7 το πρωί στην ίδια περιοχή και σε περιοχή λίγο πιο ανατολικά που περιλαμβάνει μέρος του οικοπέδου 7.
Εν τω μεταξύ η Λευκωσία δεν θέλησε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αλλαγής των πλάνων για τις έρευνες που έχουν προγραμματιστεί στην ΑΟΖ.
Τα «φιλέτα» και ποιοι τα πήραν
Σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 7 Μαρτίου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ενημέρωσε το σώμα για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αδειοδότηση των τεμαχίων 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι επιλεγέντες προσφοροδότες είναι για το τεμάχιο 6 η κοινοπραξία ΕΝΙ – ΤΟΤΑL, για το 8 η ΕΝΙ και για το 10 η Εxxon Mobil Qatar Petroleum.
Δείτε τον σχετικό χάρτη:
Σε ερώτηση πότε θα γίνουν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις, ο Υπουργός ανέφερε ότι το κάθε συμβόλαιο έρευνας αναλογικού καταμερισμού είναι χρονικής διάρκειας επτά ετών, η οποία χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη είναι τρία χρόνια, η δεύτερη δύο χρόνια και η τρίτη είναι δύο χρόνια. Πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης.
Ερωτηθείς αν ενδεχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό επηρεάζουν τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «βλέπετε ότι προχωράμε με βάση τον προγραμματισμό μας διότι η βασική μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα και αν είναι δυνατόν περαιτέρω ανακαλύψεις, κάτι που θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε καλύτερο το ενεργειακό δυναμικό. Από κει και πέρα, άλλο η στρατηγική μας για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ, άλλο οι διαδικασίες για το Κυπριακό».
Ερωτηθείς αν οι εταιρείες και οι κοινοπραξίες θα αναμένουν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της ΤOTAL το 2017, ανέφερε ότι η κάθε γεώτρηση που γίνεται στην περιοχή, είτε πετυχημένη είτε αποτυχημένη, δίνει πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία στην προσπάθεια να ερμηνευτεί η γεωλογία της κυπριακής ΑΟΖ. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε είναι και οι συζητήσεις που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία με την αιγυπτιακή πλευρά για να λάβει τα γεωλογικά στοιχεία της γεώτρησης του Zohr, τα οποία θα βοηθήσουν να σχηματιστεί μια καλύτερη εικόνα ως προς τη γεωλογία της περιοχής.
Σε επιφυλακή η ελληνική πλευρά
Από ελληνικής πλευράς, οι κεραίες παραμένουν τεντωμένες, και άπαντες βρίσκονταν σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση θερμού επεισοδίου από την τουρκική πλευρά την 1η Μαϊου βρίσκονταν οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων αποκάλυψε ότι οι ελληνικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους τουρκικά έγγραφα που σχεδίαζαν πρόκληση «θερμού» επεισοδίου στην Κύπρο με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων.
«Είχαμε στα χέρια μας τις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία και φαινόταν ότι ετοιμάζεται για επεισόδια στο οικόπεδο 6» ανέφερε ο κ. Καμμένος για να εξηγήσει «Συγκεκριμένα, ετοιμαζόταν (σσ η Τουρκία) να στείλει το Μπαρμπαρός για να εμποδίσει την Total να κάνει άντληση. Οι ΝΟΤΑΜ αναφέρονταν στην 1η Μαΐου και τα διαρρεύσαμε για να ενημερωθεί και να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη και οι διεθνείς οργανισμοί».
Οι αποκαλύψεις του υπουργού έγιναν προς επιβεβαίωση διαρροών του υπουργείου, πριν από περίπου ένα μήνα, που προειδοποιούσαν για κίνδυνο ισχυρής αύξησης της τουρκικής προκλητικότητας