Διέψευσε κάθε τι που είχε ειπωθεί για το σχετικό θέμα με τις πληροφορίες που θέλουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μιλώντας σε τηλεοπτικό καναλι ο Ελληνας υπουργός.
«Στο Eurogroup δεν γίνεται ποτέ συζήτηση επί της ουσίας των οικονομικών προβλημάτων της Ευρωζώνης. Αυτό είναι εξωφρενικό. Η συζήτηση γίνεται στη βάση κανονισμών. Η ουσία έχει πολύ λιγότερη σημασία τελικά από τη διαδικασία», είπε ο κ. Βαρουφάκης.«Εχω κάνει δύο μακρές συζητήσεις με τον κύριο Σόιμπλε και πολλές μικρότερες. Κάθε μία από αυτές ήταν εξαιρετικά πολιτισμένη, να μην σου πω και φιλική σε επίπεδο ανθρώπινο, συναδέλφων. Ποτέ δεν μου είπε αυτά που γράφτηκαν στον Τύπο» προσέθεσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι ο Γερμανός ομόλογος του δεν κράτησε τον λόγο του, όπως σημειώνει ρεπορτάζ εφημερίδας.
«Είχαμε συμφωνήσει κάποιες κουβέντες να μείνουν μεταξύ μας. Εγώ κράτησα τον λόγο μου», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο που διαβάσαμε σε ειδησιογραφικό πόρταλ, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών επανέλαβε ότι αυτές γίνονται στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η τρόικα έχει τελειώσει.Σε ερώτημα για την «τρύπα 2 δις στα έσοδα» που διαπίστωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες έρευνες τα τεχνικά κλιμάκια, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.«Εγώ δεν ξέρω ότι έχουν βρει δημοσιονομικό έλλειμμα 2 δισ, δεν μου το έχουν πει ότι το βρήκαν. Αν το βρουν, θα μπορώ να σας το πω», είπε και πρόσθεσε πως «υστέρηση στα έσοδα υπήρχε από τα μέσα του 2014. Το πλεόνασμα που διατυμπάνιζε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν το μισό από αυτό που έλεγε… Βρήκαμε άδεια ταμεία. Στάχτες η ανάκαμψη του 2014».
Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων και έχει διασφαλίσει τα χρήματα για την καταβολή μισθών και συντάξεων, ενώ πρόσθεσε ότι διαπραγματεύεται σκληρά, ώστε να πετύχει πλεόνασμα 1,5% για το 2015.
«Οταν ακούτε έναν αριθμό από εμένα, αυτό σημαίνει ότι μπορώ να τον πετύχω. Η ποσοτικοποίηση του στόχου θα γίνει όταν μπορεί να γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Αρνήθηκε ότι σε επίπεδο διαπραγματεύσεων του ζητήθηκε να μείνουν απλήρωτα μισθοί και συντάξεις για δύο μήνες, σημειώνοντας ότι στην πρώτη συνάντησή του με τους εταίρους τού ζητήθηκαν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, «όπως είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση». «Δεν μου είπαν ποτέ, όχι επίσημα τουλάχιστον, να μείνουν απλήρωτα για δύο μήνες μισθοί και συντάξεις».
Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει νέα υφεσιακά μέτρα, τονίζοντας πως πρώτη προτεραιότητά της είναι οι ανάγκες των πολιτών. «Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα και τρόφιμα» επεσήμανε.
Αναφερόμενος ειδικά στην Aγγελα Μέρκελ και στην πρόταση που έκανε ο ίδιος για «πρόγραμμα Μέρκελ», έκανε λόγο για «σχέδιο επανασύνδεσης της Ευρώπης» που θα φέρει το όνομά της, αποβλέποντας ο ίδιος στην υστεροφημία της καγκελαρίου… «Η Μέρκελ είναι ήδη αρκετά χρόνια καγκελάριος και δεν θα μείνει για πάντα στην πολιτική. Για μένα, να αφήσει πίσω της φεύγοντας -είτε τώρα, είτε σε δέκα χρόνια- ένα σχέδιο Μέρκελ, για την επανασύνδεση της Ευρώπης θα ήταν ό,τι καλύτερο. Θα την θυμούνται, όπως το σχέδιο Μάρσαλ».
Σχολιάζοντας τα σενάρια περί δημοψηφίσματος και εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τέτοια σχέδια προς το παρόν, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει τίποτα για το μέλλον, αν κριθεί αναγκαίο.
«Έχουμε νωπή λαϊκή εντολή και πρόσφατη. Αν τα πράγματα γίνουν έτσι που θα πρέπει να πάρουμε μία απόφαση για τα επόμενα 30-40 χρόνια, προφανώς και δεν το αποκλείω. Εν μέσω αυτής της διαπραγμάτευσης, δεν κάνεις ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα». Για το δε ερώτημα που θα τεθεί σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, είπε: «Το ερώτημα θα είναι αν συμφωνούν με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα αποφασιστεί».
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Spiegel για τα σχέδια της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ να προχωρήσει σε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα, όπως είχε συμβεί και στην Κύπρο, ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι «το Spiegel έχει χάσει την αξιοπιστία του από το 2011». Εξάλλου, μιλώντας για δημοσίευμα της Bild, που κάνει λόγο για υποβάθμισή του και αντικατάστασή του από τον Γιάννη Δραγασάκη, ο κ. Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά «το ότι προσπαθεί να με αποδομήσει η Bild που προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποδομήσει και την χώρα μου, είναι τιμή μου και καμάρι μου. Όσο περισσότερο με μισεί, τόσο πιο ευτυχισμένος ξυπνάω το πρωί».
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε μετανιωμένος για τη φωτογράφηση στο περιοδικό Paris Match. «Θα ήθελα να μην είχε γίνει αυτή η φωτογράφηση, το μετανιώνω… Η αισθητική αυτών των φωτογραφιών δεν μου αρέσει» δήλωσε, διευκρινίζοντας πάντως πως ήταν καλό το κείμενο που συνόδευε τη φωτογράφιση και «έκανε πολύ καλό για την Ελλάδα στη Γαλλία».