Πού μεταφέρουν οι Έλληνες το ρευστό τους;

Κοινοποίηση:
192996_img650x420_img650x420_crop

Τα αμοιβαία κεφάλαια σε χώρες του εξωτερικού έχουν πλέον στο μυαλό τους οι Έλληνες επενδυτές και καταθέτες των ελληνικών τραπεζών. Αυτό προκειμένου να προφυλαχθούν από κάποια αρνητική έκπληξη, λόγω των πολιτικών εξελίξεων και μετατρέπουν τις καταθέσεις τους σε ασφαλή προϊόντα με εκδότες ξένες τράπεζες, όπως σημειώνουν τα πόρταλ οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ουσιαστικά πρόκειται για εκροή ρευστού, αφού μεταφέρονται εκτός Ελλάδος ποσά από τις ελληνικές τράπεζες και μάλιστα χωρίς προμήθεια, ενώ μόλις ρευστοποιηθούν “γυρνούν” στο ίδρυμα της χώρας.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει κινητικότητα και τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η αβεβαιότητα μπορεί να πυροδοτήσει τις εξελίξεις, ωστόσο, μέχρι στιγμής, υπάρχει μία ψυχραιμία. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τον Οκτώβριο οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 250 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκαν στα 164,49 δισ. ευρώ από 237,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2010. Κύκλοι, δεν αποκλείουν μία μείωση άνω των 10 δισ. Ευρώ. Οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι η ρευστότητα από περίπου 16 δισ. έχει περιοριστεί στα 12- 13 δισ. Ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οφείλεται αποκλειστικά στις πιέσεις λόγω κλίματος, αλλά και εξαιτίας των υποχρεώσεων προς εφορία κλπ, όπως σημειώνει το bankwars.gr

Πηγές αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί οι εντολές για τα αμοιβαία εξωτερικού τύπου Money market. Τα προϊόντα αυτά έχουν κλίμακα διαβάθμισης ρίσκου 1 (το χαμηλότερο). Είναι μία συντηρητική επένδυση και το επενδυτικό “καλάθι” αποτελείται είτε ρευστό, είτε κρατικά ή εταιρικά ομόλογα μικρής διαρκείας και υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, ενώ μπορεί να προβεί ο κάτοχος σε ρευστοποίηση όποτε θέλει. Τέτοιοι εκδότες είναι π.χ. UBS, BNP Baribas, Morgan Stanley, Black Rock, HSBC κλπ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: