Ένα πακέτο στήριξης του ΔΝΤ θα σώσει τους ξένους επενδυτές που διοχέτευσαν χρήματα στις αγορές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά δεν θα σώσει την οικονομία της Αργεντινής από την κληρονομιά του Περονισμού και άλλες κακοτοπιές, συμπεριλαμβανομένων της διαφθοράς, του πληθωρισμού, και της επανάστασης.
Η Αργεντινή έχει επιστρέψει σε ένα μέρος όπου δεν θέλει να είναι, χτυπώντας την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μια ευέλικτη πιστωτική γραμμή 30 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του CNBC.
Η πιστωτική γραμμή του ΔΝΤ θα βοηθήσει σίγουρα την Αργεντινή στηρίξει το νόμισμά της και τις χρηματοπιστωτικές αγορές της, οι οποίες έχουν βυθιστεί τους τελευταίους μήνες καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκια για να αποκρούσει μια ανανεωμένη κερδοσκοπική επίθεση κατά του πέσο.
Η Αργεντινή συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών οικονομιών αναδυόμενης αγοράς, οι οποίες είδαν αντιστροφή του στο “carry trade” του δολαρίου από όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.
Αλλά το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ θα κάνει πολύ λίγα για να σώσει την οικονομία της Αργεντινής από παλιούς εχθρούς της. Όπως η κληρονομιά του λαϊκισμού του περονιστικού κινήματος, που όρισε υπεύθυνους για την οικονομία της Αργεντινής τα συνδικάτα και τους κυβερνητικούς γραφειοκράτες.
Αυτή είναι μια κληρονομιά που έχει φέρει του Αργεντίνους να ζουν με περισσότερα από αυτά που βγάζουν, όπως αποδεικνύεται από τα χρόνια ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Αργεντινής διογκώθηκε στα 8,738 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2017 από 4,158 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει καταγραφεί, καθώς το ισοζύγιο των αγαθών μετατράπηκε σε ελλειμματικό με έλλειμμα 2,510 δισ. δολαρίων, από πλεόνασμα 737 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τοTradingeconomics.com.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Αργεντινής διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στα -910,32 εκατ. δολάρια από το 1976 μέχρι το 2017, φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 4.297,83 εκατ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2009 και στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των -8,738 εκατ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2017.
Έπειτα υπάρχει κι ο πληθωρισμός, ο οποίος τρέχει με ετήσιο ρυθμό 25,6%, καθώς υποστηρίζεται και ενισχύεται από ένα υποτιμημένο νόμισμα και τις πολιτικές προσαρμογής του κόστους ζωής.
Με πληροφορίες από το forbes