Τι κι αν «έσπασε» μια παράδοση με συνεχή παρουσία σχεδόν 20 ετών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε πως φέτος δεν θα φιλοξενήσει στον Λευκό Οίκο το καθιερωμένο εορταστικό δείπνο που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού. Παράλληλα, χθες το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε την εφαρμογή μέρους της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που έχει επιβάλει ο Τραμπ στους πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών (Ιράν, Συρία, Λιβύη, Υεμένη, Σομαλία και Σουδάν) για 90 μέρες, ενώ η έφεση της κυβέρνησης ενάντια στην ανάκληση εφαρμογής της απαγόρευσης, την οποία είχαν επιβάλει κατώτερα δικαστήρια, θα εξεταστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο
Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει η απαγόρευση να τεθεί σε ισχύ για όσους εκ των πολιτών των έξι χωρών δεν έχουν κάποια σχέση «καλής πίστης» με κάποιον μόνιμο κάτοικο των ΗΠΑ.
Επιστρέφοντας στο δείπνο, φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα διοργανωθεί, από την εποχή που πρόεδρος ήταν ο Μπιλ Κλίντον, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1999 αποτελεί ετήσια παράδοση για τον Λευκό Οίκο, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων μουσουλμάνων αξιωματούχων, διπλωματών και βουλευτών. Το πρώτο Ιφτάρ -όπως ονομάζεται το δείπνο- είχε δοθεί επί προεδρίας του Τόμας Τζέφερσον, επ’ αφορμή της φιλοξενίας του Τυνήσιου πρέσβη το 1805.
Φέτος, το τέλος του Ραμαζανιού αναφέρθηκε μόνο σε μια «φτωχή» ανακοίνωση το απόγευμα του Σαββάτου, από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.
Την ίδια στιγμή, χτες Δευτέρα ο Τραμπ υποδέχτηκε στην Ουάσινγκτον τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντα Μόντι, για την πρώτη επίσημη, προσωπική συνάντησή τους. Στόχος και των δύο ανδρών ήταν η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η ανάπτυξη οικονομικών δεσμών.
Τίλερσον καλεί Κατάρ και άλλες αραβικές χώρες να ρίξουν τους τόνους!
Να ρίξουν τους τόνους προέτρεψε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον τόσο το Κατάρ όσο και τις υπόλοιπες αραβικές χώρες, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, αναφορικά με τη μεταξύ τους διαμάχη.
Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έχουν δώσει στο Κατάρ προθεσμία 10 ημερών για να ικανοποιήσει 13 αιτήματά τους, προκειμένου να τερματιστεί ο οικονομικός και διπλωματικός αποκλεισμός του μικρού εμιράτου.
Η Ντόχα επιβεβαίωσε την Κυριακή το τελεσίγραφο, τονίζοντας ωστόσο πως κανένα από τα 13 αιτήματα, μεταξύ των οποίων ήταν και το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, το «πάγωμα» των σχέσεων με το Ιράν και το κλείσιμο της τουρκικής βάσης στο Κατάρ, δεν ήταν «λογικά».
Ο Τίλερσον αναγνώρισε πως τα αιτήματα των αραβικών κρατών «είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν», εντούτοις, όπως είπε, «υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που μπορεί να αποτελέσουν μια βάση διαλόγου προκειμένου να οδηγηθούμε προς την επίτευξη μιας λύσης». «Το να ρίξουν τους τόνους θα βοηθούσε επίσης στην αποκλιμάκωση των εντάσεων» πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, απευθύνοντας έκκληση στις χώρες «να καθίσουν μαζί και να συνεχίσουν τις συνομιλίες».
Σε ό,τι αφορά τα αραβικά αιτήματα, πάντως, η Ντόχα απολαμβάνει την απόλυτη στήριξη του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος τόνισε πως «το τελεσίγραφο που ετέθη στο Κατάρ αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».