Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 9 Ιανουαρίου 2018.
Πόσοι γνωρίζουν ότι το επίσημο όνομα της Ουρουγουάης είναι «Ανατολική Δημοκρατία της Ουρουγουάης»; Ούτε οι ίδιοι δεν θυμούνται τον «γεωγραφικό» προσδιορισμό. Το όνομα της εθνότητας είναι ίσως σημαντικότερο από το όνομα της χώρας. Αποδοχή «Νέας ή Άνω Μακεδονία», εφόσον κατοικείται από «Μακεδόνες» ομιλώντες την «Μακεδονική» συνιστά έγκλημα για κάθε Έλληνα.
Κανένας περιηγητής, ιστορικός, καμία απογραφή ή μνημείο, δεν ανέφερε ποτέ ξεχωριστή Μακεδονική εθνότητα από τον 7ο αιώνα μ.Χ. που κατέβηκαν οι Σλάβοι στα Βαλκάνια μέχρι τον 20ο. Ο σφετερισμός είναι ωμός, ξεκάθαρος και απόλυτος, όπως και η δική μας ηττοπάθεια.
Ελληνίδα πρώην υπουργός εξωτερικών είπε δημοσίως «δεν υπάρχει κανείς που να μην λέει τη Μακεδονία, Μακεδονία». Μα όταν την ονομάζεις εσύ έτσι, περιμένεις να μην την αποκαλούν οι τρίτοι; Σαθρό είναι και το επιχείρημα ότι «το όνομα δεν ενοχλεί, αφού θα τους κυριεύσουμε οικονομικά»: μα αυτό ακριβώς κάναμε το 1995 με πληθώρα επιχειρήσεων, όμως παρά τις προσδοκίες σκλήρυνε περαιτέρω η στάση τους.
Το άκρον άωτον της ηττοπαθούς επιχειρηματολογίας είναι ότι δήθεν «όλος ο κόσμος τους αποκαλεί «Μακεδονία», δεν παίζει ρόλο τι κάνουμε εμείς, άρα πρόκειται για χαμένη υπόθεση». Ωστόσο, αντί να μη μας υπολογίζει κανείς, όλο σε μας έρχονται για έγκριση. Μάλλον γνωρίζουν ότι μόνο η δική μας γνώμη μετράει τελικά.
Το δε «γεγονός» ότι «όλοι τους αποκαλούν Μακεδονία» είναι τρομερό fake news, Οι 100 περίπου διμερείς αναγνωρίσεις ως «Μακεδονία» είναι επουσιώδεις. Το ληξιαραχείο των κρατών είναι ο ΟΗΕ, που τους αναγνωρίζει ως πΓΔΜ. Το ίδιο και όλοι ανεξαιρέτως οι διεθνείς οργανισμοί, πολιτικοί, πολιτιστικοί ή αθλητικοί. Βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η Ελλάδα δικαιούται να προβάλλει βέτο, εφόσον η γείτονα χώρα καταθέσει αίτηση ένταξης με διαφορετικό όνομα από το προσωρινό της.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει δικαίωμα βέτο και στους δύο οργανισμούς που καίγεται η πΓΔΜ να ενταχθεί: στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Απλώς επειδή είναι ήδη μέλος. Από την άλλη, όλες οι διμερείς αναγνωρίσεις θα τροποποιηθούν πάραυτα, εφόσον συμφωνήσει η Ελλάδα. Σαφές λοιπόν ότι βρισκόμαστε σε θέση ισχύος. Όσο περισσότερο καίγονται τα Σκόπια να εισέλθουν στην ΕΕ ή οι ΗΠΑ να τους εντάξουν στο ΝΑΤΟ, τόσο ισχυροποιείται η θέση μας.
Υπάρχει και μία απαρατήρητη παράμετρος: μετά την ανακήρυξη της Αυτοκεφαλίας της λεγόμενης «Εκκλησίας της Μακεδονίας» το 1967, κατέστη σχισματική. Το Πατριαρχείο Σερβίας πήγε πρόσφατα την υπόθεση μίας Επισκοπής στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και κέρδισε! Έτσι, οι Σκοπιανοί στράφηκαν στην Βουλγαρία, εξ ου και τα ταυτόχρονα πολιτικά ανοίγματα προς τα εκεί. Όμως, την περίθαλψη της σχισματικής εκκλησίας από τους Βούλγαρους τον Νοέμβριο του 2017 δεν την καλοβλέπει ούτε η Μόσχα, λόγω παραλληλισμού με την Ουκρανική Εκκλησία.
Συμπερασματικά: ούτε σε ένα, δέκα ή 26 χρόνια ξεχάσαμε. Γι’ αυτό, κόντρα στην πολιτική ηγεσία, διοργανώνονται τα πρώτα ανεξάρττητα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 21/1. Όπως έλεγε ο Ζουράρις με ενάργεια πριν υπουργοποιηθεί: «όποιος παραχωρεί όνομα, παραχωρεί έδαφος». Όλο το σύμπαν να τους αναγνωρίσει, εμείς έχουμε χρέος να αντισταθούμε. Η αναγνώριση χρήσης του όρου «Μακεδών» σε Σλάβους στο επίπεδο κρατικής οντότητας, υπέρτερης δηλαδή μίας εσωτερικής περιφέρειας άλλου κράτους, αυτομάτως αφαιρεί ή υποβαθμίζει το δικαίωμα χρήσης του όρου από τους δικαιούχους! Απαράδεκτο ασυζητητί.
=====Τα παρακάτω υστερόγραφα, δεν αποτελούν μέρος του άρθρου=================
Υστερόγραφο 1. Η Καθημερινή μας καλεί να συμβιβαστούμε, διότι αυτό έτσι αόριστα θα συμβάλει στη γενική βελτίωση του κλίματος, δείχνοντας μία φωτογραφία από την κεντρική πλατεία των Σκοπίων με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι δε αναφορές στην εθνική θέση του 1992 ότι δεν θέλουμε παράγωγο της λέξης «Μακεδονία» γίνονται με δαιμονοποίηση και εξαιρετικά αρνητικά χρώματα και επίθετα, χωρίς κανέναν αντίλογο σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ.
Υστερόγραφο 2. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η άποψη του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζάεφ ότι «το κοινό μας σημείο είναι ο Μέγας Αλέξανδρος» παρουσιάζεται ως υποχώρηση(!!). Στην πραγματικότητα, το κοινό μας σημείο είναι ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος. Μέχρι εκεί φτάνουν. Έτσι, μία ιδέα για όνομα θα μπορούσε να είναι «Κυριλλία». Έχοντας καταθέσει αυτό το σχόλιο στο facebook, μία φίλη του Αντίβαρου (Δ.Σ.) έφτιαξε την παρακάτω εικόνα. Την ευχαριστούμε πολύ.
Υστερόγραφο 3. Αντιγράφω πλήρες σχόλιο από το facebook περί μη ύπαρξης «Μακεδονικού έθνους»
«1)Οι τούρκοι κατήχαν για 500 χρόνια την Μακεδονία . Ειχαν κανει πολλες απογραφές . Σε όλες μιλούσαν για Ελληνες Εβραίους , τούρκους ,Αρμένιους , Βούλγαρους αλλά ΠΟΤΕ για Μακεδόνες.
2) Στο υπερχιλιετές Αγιο Ορος υπάρχουν Σερβικές μονές , Βουλγαρικές ,Ρουμανικές , Ρωσικές , Ελληνικές αλλά ΟΧΙ Μακεδονικές.
3) Το 1346 στα Σκόπια ο Στέφανος Δουσάν στέφθηκε αυτοκράτορας Σερβων Ρωμαιων Βουλγάρων και Αλβανών . Αν υπήρχαν Μακεδόνες σαν ξεχωριστή ενότητα θα τους ανέφερε.Ολα αυτά σημαίνουν ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα και οι Μακεδόνες Ελληνες.
4)Το 1669 ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπή ταξιδεύει σε όλη την Μακεδονία και μιλάει για τους κατοίκους της. Αναφέρει Τούρκους, Έλληνες ,Βουλγάρους , Αλβανούς αλλά δεν αναφέρει πουθενά ξεχωριστή Μακεδονική Εθνότητα.
5) Στους αγώνες κατά των Τούρκων όλοι σχεδόν οι Βαλκανικοί λαοί αντέταξαν μικρή η μεγάλη αντίσταση .Αναφέρονται αγώνες Ελλήνων ,Βουλγάρων , Αλβανών, Σέρβων. Μόνο αγώνες Μακεδόνων δεν αναφέρονται διότι απλώς δεν υπήρχε ξεχωριστή Μακεδονική Εθνότητα.
6) Το σημερινό κράτος των Σκοπίων μέχρι το 1943 ονομαζόταν Νότια Σερβία.
7) Ο Ρήγας Φεραίος καλούσε τους πάντες να ξεσηκωθούν κατά των Τούρκων. Ακόμα και τους Αρμένιους και τους Αιγυπτίους αλλά δεν αναφέρει Μακεδόνες ούτε θράκες ούτε Θεσσαλούς προφανώς γιατί δεν υπήρχαν σαν ξεχωριστή εθνότητα. Αναφέρεται σε Ελληνες»